Basescu ii critica pe Sarkozy si Merkel si il apara pe Baconschi

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 21:55
2354 citiri
Basescu ii critica pe Sarkozy si Merkel si il apara pe Baconschi
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu i-a luat apararea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, caruia i s-a cerut demisia de onoare in aceste zile in care devine tot mai clar ca Romania nu va intra in Spatiul Schengen la termenul stabilit, si le-a reprosat lui Nicolas Sarkozy si Angelei Merkel lipsa de solidaritate in Consiliul European.

Invitat, joi seara, la TVR intr-o editie speciala, seful statului a acuzat foarte dur "directoratul" statelor puternice din Uniunea Europeana, care isi permit sa spuna "tu da, tu nu" legat de intrarea in Schengen si s-a aratat surprins de faptul ca scrisoarea minstrilor francez si german de Interne prin care se cere amanarea aderarii nu a fost precedata macar de o aluzie facuta de liderii celor doua tari la Consiliul European.

"Peste noapte si fara avertisment, macar ma asteptam ca unul din colegii mei din Consiliu (European - n.r.), ori domnul presedinte Sarkozy, ori doamna cancelar Merkel, sa spuna: uite, domnule presedinte, noi vom fi impotriva", a declarat Traian Basescu, remarcand si lipsa de solidaritate de care ar trebui sa se dea dovada in Consiliul European.

"Solidaritate si intre noi si intre tari. Cred ca acest lucru a lipsit din portofoliul de reactie al celor doua tari", a mai spus Basescu.

Basescu acuza Franta si Germania de abuz pe Schengen

In ceea ce priveste demisia lui Teodor Baconschi, seful statului a spus, razand, ca liderii Opozitiei asta obisnuiesc sa faca, sa ceara demisia presedintelui, a ministrilor sau a presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

"Nici declaratia lui Baconschi nu a fost perfecta, dar nici nu trebuiesc gesturi extreme. Obiectivul major e sa luptam pana in ultima clipa", a replicat Traian Basescu, referindu-se la declaratiile recente ale ministrului de Externe privind o posibila denuntare unilaterala a Mecanismului de Cooperare si Verificare de catre Romania sau un veto in cazul aderarii Croatiei la UE, in replica la amanarea intrarii noastre in Schengen.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...