Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 19:46
2383 citiri
Basescu: Ii predau lui Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile pentru a intra in zona euro

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca ii va preda lui Klaus Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta, in vederea intrarii in zona euro, el apreciind ca vom deveni membri ai zonei euro mai devreme de 2019.

"Astazi, Romania indeplineste criteriile de convergenta de la Maastricht. Ii voi preda domnul Iohannis o tara care indeplineste toate criteriile de convergenta, in vederea intrarii in zona euro", a spus presedintele Traian Basescu.

"Vom deveni membri ai eurozonei, cred eu, mai devreme de 2019", a adaugat Basescu, precizand ca Romania indeplineste in acest moment conditiile pentru aderarea la euro.

Referitor la Uniunea Europeana, presedintele a aratat ca a primit o Romanie care terminase negocierile de aderare si "avea o lunga lista de probleme care conditionau aderarea si care trebuiau rezolvate in intervalul 2004-2007, cand era programata aderarea".

Basescu, ultima conferinta de la Cotroceni LIVE TEXT

"A fost marele efort cu steguletele, va amintiti, pe mediu, transport, inclusiv agricultura, alimentatie publica. A fost un efort intern si diplomatic", a mai aratat presedintele, precizand ca in perioada crizei economice, in interiorul Uniunii Europene, era un curent puternic de separare a zonei euro de zona non-euro.

"In afara de lupta noastra, a statelor non-euro, am avut sansa unei Germanii care nu a vrut o Europa cu doua categorii de state. Cu sprijinul Germaniei, am obtinut dreptul de a fi parteneri in toate deciziile, pe zona euro. Am adoptat ca mod de a conduce economia celebrul "pachet de sase" si pe urma "pachetul de doua". Asa se face ca am devenit parteneri in zona euro plus", a mai afirmat Traian Basescu, adaugand ca acest lucru ne-a facut optional sa adoptam Tratatul fiscal, care stabileste ca statele sa isi garanteze dezvoltarea si stabilitatea din resursele pe care le produce.

Traian Basescu a mai spus ca de la intrarea in Uniunea Europeana, si asta e poza de astazi, Romania a facut progrese formidabile, "pe care nu le recunoastem, dar ele sunt si sunt consemnate", si a amintit ca rata inflatiei este de 1,4%, rata la dobanzile pe termen lung este de 4,8%, iar cursul de schimb leu-euro este intr-o marja mai mica de 15%, in timp ce deficitul bugetar se afla sub 3%.

El a amintit si reformele structurale "extrem de importante care au avut loc in acest interval", si anume "liberalizarea fortei de munca in 2010, care a flexibilizat piata muncii si a reusit sa creeze conditii de optimizare a costurilor in societati".

"Acest pas ne-a scos din era comunista a contractului de munca pe viata", a tinut sa precizeze seful statului, aratand ca, desi multe tari din UE au fost si inca sunt in criza, care s-a intins pe trei, patru, cinci ani, Romania a avut doar doi ani din zece cand nu a avut crestere economica, in 2009 si 2010.

"In rest, in toti cei opt ani a inregistrat crestere economica pozitiva, ceea ce este corelat cu parametrii care diferentiaza situatia din 2004 cu cea din 2014", a completat Basescu, afirmand ca "perspectiva Romaniei este de crestere economica".

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...