Basescu ii scrie lui Zgonea: Respingeti acciza pe carburanti. Exista alternative! (Video)

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 10:17
1912 citiri
Basescu ii scrie lui Zgonea: Respingeti acciza pe carburanti. Exista alternative! (Video)

Presedintele Traian Basescu i-a adresat o scrisoare lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, prin care ii solicita sa sustina respingerea Ordonantei de Guvern in baza careia s-a marit acciza la carburanti cu 7 eurocenti, enumerand si cateva alternative pentru suplimentarea bugetului.

Seful statului a anuntat inca marti seara ca va face aceast lucru, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, in contextul in care Ordonanta a intrat in vigoare marti, 1 aprilie, dar legea prin care ea va fi sau nu aprobata de Parlament a fost intoarsa la comisii, la cererea PNL.

Basescu ataca acciza in Parlament: Ponta si FMI au gresit. Reveniti la vechile preturi!

"Introducerea cresterii de acciza cu 7 eurocenti are efecte negative majore atat la nivelul populatiei, cat si la cel al mediului de afaceri. Efectele se vor reflecta in intreg lantul economic, prin scaderea consumului, scaderea profitabilitatii companiilor si, implicit, scaderea incasarilor la bugetul de stat.

Consider ca aceasta taxa este introdusa doar pentru ca asigura fonduri la dispozitia domnului Liviu-Nicolae Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru a-i distribui baronilor locali in scopuri electorale", arata presedintele in scrisoarea prin care ii cere lui Valeriu Zgonea sa respinga prevederile din OUG nr. 111/2013 si sa analizeze alte alternative, care ar mentine Romania in parametrii agreati cu FMI, CE si BM.

Printre solutiile enumerate de presedinte se afla "eliminarea sumei de 1,2 miliarde de RON, care a fost alocata suplimentar fata de bugetul anului anterior, avand in vedere ca bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice are alocat, in plus fata de anul 2013, o suma in valoare de 1,214 miliarde RON", dar si "ajustarea bugetului Ministerului Finantelor Publice cu 600 de milioane de lei".

Presedintele mai solicita "realizarea unei evaluari corecte a veniturilor care pot rezulta din introducerea 'impozitului pe constructii', masura care duce la extinderea bazei de impozitare asupra constructiilor si urmareste sa sporeasca veniturile bugetare".

"Suma estimata a fi colectata prin aplicarea acestui impozit, respectiv de 488 de milioane RON, este semnificativ subevaluata; calculele de specialitate estimeaza o suma de minimum 2 miliarde RON aferenta anului 2014", subliniaza seful statului.

De asemenea, presedintele cere si "evaluarea corecta a veniturilor aferente taxei instituite prin Ordonanta de Guvern nr. 7/2013" prin calcularea corecta a veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze.

"In cazul in care veti lua in considerare aceste solutii, care pot fi aplicate imediat si/sau cu ocazia primei rectificari bugetare, introducerea accizei de 7 eurocenti nu va mai fi necesara. Acciza intrata in vigoare in data de 1 aprilie 2014, produce efecte nocive pentru mediul economic, dar si pentru populatia Romaniei", sustine presedintele Traian Basescu, care aduce si o serie de argumente in acest sens.

Printre acestea faptul ca "schema de compensare a transportatorilor rutieri implica un cost foarte mare de administrare, atat uman, cat si financiar", in timp ce in sectorul agricol ministerul a anuntat compensarea cresterii accizei, dar nici intreprinzatorii mici si mijlocii, nici populatia nu beneficiaza de ea.

"In concluzie, putem afirma ca aceasta taxa este abuziva si profund nociva pentru o mare parte a mediului economic si populatie. Odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei privind compensarea partiala in cazul transportatorilor rutieri, aceasta taxa devine si discriminatorie (...) Fac un apel la dumneavoastra ca, impreuna cu parlamentarii majoritatii din arcul guvernamental, sa puneti interesul romanilor mai presus de interesul baronilor locali", se arata in incheierea scrisorii trimise de presedintele Traian Basescu lui Valeriu Zgonea.

Citeste si:
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide cine va fi noul ministru al Agriculturii. Care sunt propunerile interne SURSE
PSD decide miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Cătălin Drulă, atac fără precedent la adresa lui Emil Boc: „Minte cu nerușinare. Este incompetent”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, minte şi că este incompetent, aducând ca...