Basescu il ataca pe Ponta: Se inventeaza taxe pentru a hrani aparatul bugetar

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 10:21
5703 citiri
Basescu il ataca pe Ponta: Se inventeaza taxe pentru a hrani aparatul bugetar
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat, miercuri, dezaprobarea fata de intentia Guvernului condus de Victor Ponta de a introduce noi taxe si impozite.

"Trebuie sa va spun ca observ o schimbare in politica interna. Anul 2010, de criza profunda, cand nu mai puteam finanta obligatiile bugetului de stat, cand s-au luat masuri extrem de dure, ele au fost luate in asa fel incat sa nu se puna presiune pe IMM, prin cresterea taxelor si impozitelor.

Insa acum se trece din nou la inventarea de taxe si impozite, de solutii care sa aduca bani pentru a hrani aparatul bugetar. E un semnal extrem de serios si afirm fara rezerve ca este gresit", a spus presedintele, la o conferinta de presa pe tema finantarii IMM.

El a sustinut ca a fost un artizan al introducerii cotei unice in 2005, moment in care economia a beneficiat o relansare. De atunci, presedintele a aratat ca taxele s-au redus, insa in prezent procesul nu mai continua.

"Dimpotriva, s-a trecut din nou la alimentarea omului gras, adica statul, care se asaza in sptele omului slab, economia reala. E un semnal care trebuie luat in consideratie. Nu e nevoie acum de marirea axelor si impozitelor. Statul are nevoie de bani, dar trebuie sa ii indreptam catre investitii. Procesul de reducere a apratului de stat trebuie sa continue, pentru a da o sansa economiei reale", a spus Traian Basescu.

Basescu acuza, PSD raspunde: Presedintele vrea sa ne intoarcem la taierile din 2010!

Presedintele considera ca se produce o schimbare de filozofie in defavoarea mediului de afaceri, iar acest proces trebuie gandit si analizat corect.

"Eu nu o sa tac vizavi de aceasta abordare, care a fost specifica anilor de dinainte de 2005. Trebuie sa gasim solutii ca mediul de afaceri sa aiba un numar cat mai confortabil de taxe si impozite. Problema veniturilor la buget se poate rezolva prin largirea bazei de impozitare, nu prin cresterea taxelor tot pentru cei care le plateau pana acum. Lasati economia cu poveri mai mici pentru ca sa ne poata tina pe toti", a facut apel Basescu.

Declaratiile au fost facute dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat noi taxe convenite cu FMI, precum cea pe constructiile speciale, dar si cresterea accizei la carburanti.

Taxe pe stalpi, parcari, piscine si Vidraru - vor fi vizate companiile de stat

Doua mari probleme ale Romaniei, in viziunea lui Basescu

Presedintele considera ca tara noastra se confrunta cu doua mari probleme, anume finantarea IMM si costul prea mare al energiei.

Legat de primul caz, el a mentionat ca bancile nu au o disponibilitate sa sprijine acest sector. "In perioada urmatoare voi avea discutii cu sistemul bancat, mai ales ca BNR a redus dobanda-cheie", a promis Basescu.

Legat de costul energiei, el a punctat faptul ca Europa este mult mai necompetitiva din acest punct de vedere decat SUA sau China.

"Romania se incadreaza in aceasta tendinta europeana de a creste cosnturile energiei. Liberlaizarea energiei, dar costul trebuie sa ridice pana la nivelul la care nu il mai subventionezi de la stat, trebuie o abordare care sa se potriveasca mediului de afaceri din Romania", a spus Traian Basescu, care sustine ca cele doua probleme vor trebui sa-si gaseasca soltuii nu numai la nivel national, ci si european.

"E adevarat, competivitatea in crestere vine strict din sectorul privat, iar aici vor trebui luate masuri inclusiv de privatizare onesta a marilor companii de stat care genereaza pierderi, altfel per ansamblu nu vor reusi sa fim competitivi, decat daca nu isi dinamizeaza si nu isi rentabilizeaza sectorul de stat", a reliefat seful statului.

El a precizat ca IMM ar putea accesa o parte din banii din fondurile de coeziune pentru a se dezvolta, incepand cu 1 ianuarie 2014.

#Basescu atac Ponta taxe, #Basescu taxe noi, #Basescu atac Ponta taxe noi , #presedinte