Basescu il critica pe Iohannis: Oare nu era cazul sa se implice direct?

Sambata, 05 Martie 2016, ora 13:56
3897 citiri
Basescu il critica pe Iohannis: Oare nu era cazul sa se implice direct?

Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca trimiterea frecventa la sedintele Consiliului European a premierului Dacian Ciolos risca sa deruteze partenerii europeni ai Romaniei, deoarece nu vor sti exact care este reprezentantul Romaniei cu care pot negocia deciziile importante luate la varful Uniunii Europene.

Traian Basescu observa, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Klaus Iohannis a participat la numai doua dintre ultimele patru reuniuni ale Consiliului European, in octombrie 2015 si februarie 2016, la celelalte doua, in decembrie 2015 si la cea programata pentru 7 martie 2016, fiind mandatat sa reprezinte Romania prim-ministrul Dacian Ciolos.

"Ce sa mai inteleaga ceilalti membri ai Consiliului European? Cine este partenerul de dialog in Romania? Cu cine trebuie sa negocieze? Cu cine fac intelegeri astazi pentru a le tine minte miine?", se intreaba fostul presedinte al Romaniei.

Iohannis pleaca in Israel, pe Ciolos il trimite la Bruxelles: Stim foarte bine sa reprezentam Romania

Acesta crede ca vizita programata in Israel cu care Klaus Iohannis si-a justificat absenta de la Consiliul European nu este un motiv solid intrucat tema abordata, problema migratiei, este una foarte importanta pentru viitorul Uniunii Europene.

"Gasirea solutiilor la aceasta problema care submineaza existenta Spatiului Schenghen, dar si a insasi existentei Uniunii Europene necesita prezenta celui mai autorizat reprezentant al Romaniei, pentru ca deciziile ce se vor lua vor influenta fundamental viitorul tarii. Prezenta unui tehnocrat neangajat politic, fie el si Dacian Ciolos, este unica, niciun alt stat nepermitindu-si sa nu fie reprezentat la Consiliul European de un politician ales", sustine Basescu.

El a ironizat si folosirea frecventa de catre succesorul sau la Cotroceni a formulei "urmaresc cu atentie". "In mod cert, presedintele Iohannis putea sa-si regleze vizita din Israel luind in calcul plecarea de la Bruxelles in loc de Bucuresti. Asa insa, ii va ramine sa urmareasca cu atentie si, eventual, cu oarecare ingrijorare ce se intimpla la Bruxelles si care va fi soarta Uniunii Europene. Oare nu era cazul sa se implice direct?", incheie Traian Basescu.

Presedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Ciolos pentru a participa, pe 7 martie, la Reuniunea liderilor din statele Uniunii Europene cu Turcia, precum si la Reuniunea membrilor Consiliului European, evenimente ce vor avea loc la Bruxelles, a informat, miercuri, Presedintia.

Iohannis precizeaza ca delegarea s-a facut in baza Constitutiei si "conform principiului cooperarii loiale dintre autoritatile statului", asa cum acesta a fost interpretat si in jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Ponta il ataca pe Iohannis: Credeati ca Basescu a fost cel mai cinic si lipsit de scrupule presedinte?

Basescu a tinut cu dintii de Consiliul European

In timpul mandatelor sale, Traian Basescu a tinut sa reprezinte constant Romania la Consiliul European, chestiune care l-a adus in conflict cu prim-ministrul Victor Ponta. Apogeul disputei a avut loc in iunie 2012 cand, pentru reuniunea Consiliului din 28-29 iunie, Victor Ponta a reprezentat Romania, in pofida protestelor presedintelui Basescu, ce a reclamat la Curtea Constitutionala uzurparea atributiilor sale de catre premier.

Curtea Constitutionala i-a dat dreptate presedintelui, afirmand ca prim-ministrul poate fi reprezentantul Romaniei in Consiliu, doar daca primeste mandat din partea sefului statului.

Disputa nu s-a stins, reizbucnind in 2014. Pe 24 iunie, Victor Ponta a sesizat Curtea in legatura cu un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie, deoarece presedintele nu i-a permis premierului sa participe la sedinta Consiliului European din 26 iunie 2014, in pofida faptului ca pe agenda Consiliului figurau chestiuni care erau de competenta Guvernului, cea mai importanta fiind desemnarea din partea Romaniei a unui membru al Comisiei Europene, iar presedintele nu s-ar fi consultat cu primul-ministru.

Prin decizia Curtii Constitutionale din 9 iulie 2014, Traian Basescu a avut din nou castig de cauza. Curtea a stipulat ca presedintele Romaniei nu poate fi obligat sa mandateze primul-ministru sa participe la Consiliu. In plus, judecatorii constitutionali au constatat existenta unor documente care atestau dialogul preliminar dintre Guvern si Presedintie pe tema reuniunii din 26 iunie 2014.

Citeste si:
Diana Șoșoacă a făcut din nou circ în Parlament: "Numai evreii trebuiau să arate un document ca să meargă la alimentară si la lucrurile normale"
Diana Șoșoacă a făcut din nou circ în Parlament: "Numai evreii trebuiau să arate un document ca să meargă la alimentară si la lucrurile normale"
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut din nou scandal în Parlament miercuri, 27 octombrie, după ce Simona Spătaru (USR) le-a cerut colegilor să voteze pentru obligativitatea certificatului...
Proiectul de lege prin care anumite categorii de consumatori vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale a fost adoptat
Proiectul de lege prin care anumite categorii de consumatori vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale a fost adoptat
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31...
Sursa: NEWS.RO