Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu il da pe Adi de la Valcea drept exemplu

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 18:40
6203 citiri
Basescu il da pe Adi de la Valcea drept exemplu

Presedintele Traian Basescu a invocat o situatie in care a fost implicat manelistul Adi de la Valcea, ca precedent in recursul formulat la inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a respins cererea de anulare a avertismentului dat de CNCD pentru folosirea expresiei "tiganca imputita" la adresa jurnalistei Andreea Pana.

"Foarte important este faptul ca, in solutionarea unei sesizari relativ recente, CNCD a dat cu totul alta interpretare notiunii de cadru privat. Desi a retinut ca afirmatiile referitoare la "cioara-cioroi", cuprinse intr-o melodie interpretata la o petrecere de Adi de la Valcea: "Liga campionilor, interzisa ciorilor" sunt discriminatorii. CNCD a apreciat ca acestea au fost facute intr-un cadru privat, la o petrecere. In acest caz, CNCD a retinut ca nu poate fi imputata autorului preluarea si difuzarea melodiei catre televiziuni si site-uri", arata seful statului, care apreaciaza ca si afirmatiile sale au fost facute intr-un cadru privat.

"Afirmatiile au fost facute sub influenta presiunii psihice din ziua referendumului, intens alimentata de mass-media. Am interpretat gresit gestul ziaristei, drept o imixtiune in viata mea privata. Acesta a fost motivul pentru care am incercat sa impiedic sa fiu filmat si inregistrat in continuare', mai spune seful statului, in motivele de recurs.

"Este important de retinut ca in ziua respectiva nu ma aflam intr-o vizita oficiala si nici in campanie electorala, ci desfasuram o activitate strict privata, ca orice cetatean. In niciun moment, in discutia aceea, nu am avut reprezentarea faptului ca respectiva conversatie ar putea fi facuta publica", mai considera presedintele.

Pe 8 noiembrie 2007, magistratii CAB au considerat ca Traian Basescu, in calitatea sa de presedinte al Romaniei, este o persoana publica si are obligatia sa fie responsabil atunci cand face declaratii, indiferent de locul in care se afla.

Magistratii afirma ca lipsa intentiei nu anuleaza vinovatia lui Traian Basescu in acest caz, iar seful statului, in calitate de persoana publica, "are obligatia, indiferent de locul in care se afla, sa manifeste responsabilitate si moderatie in exprimare."

Pe de alta parte, instanta a aratat ca expresia "tiganca imputita" folosita de Traian Basescu este "consecinta unui comportament nejustificat, expresie care reprezinta o fapta de discriminare pentru ca reprezinta o atitudine negativa, de umilire, de atingere grava a demnitatii persoanei vizata in cauza."

Instanta nu a acceptat sustinerile lui Traian Basescu conform carora jurnalista Andreea Pana ar fi intervenit in viata sa privata.

"Instanta nu va retine nici sustinerile cu privire la ingerinta in viata privata a reclamantului, deoarece acesta are calitatea de presedinte al Romaniei, de persoana publica, viata sa publica sau privata fiind in atentia opiniei publice si tot ce spune sau face presedintele Romaniei intereseaza in special publicul, care are dreptul de a fi informat", se arata in motivarea judecatorilor.

Magistratii subliniaza faptul ca Andreea Pana, in calitate de jurnalist, avea dreptul sa faca publice afirmatiile presedintelui cu privire la persoana sa.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu, #recurs, #CNCD , #presedinte