Basescu: Imi asum eroarea pe coduri. Daca Ponta nu corecteaza, e scut pentru corupti

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 14:50
8491 citiri
Basescu: Imi asum eroarea pe coduri. Daca Ponta nu corecteaza, e scut pentru corupti

Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care i-a cerut premierului sa emita o Ordonanta de Urgenta prin care sa corecteze si completeze legea 135/2010, in vederea intrarii in vigoare a noilor Coduri, Penal si de Procedura Penala.

Presedintele si-a asumat responsabilitatea de a fi promulgat legea, dar a spus ca asta nu il scuteste pe premier sa faca acum corecturile necesare, in conditiile in care Inalta Curte, CSM si DNA i-au semnalat anumite probleme.

Seful statului a subliniat, printre altele, faptul ca art. 140 din lege ia statului capacitatea de a prinde retele sau oameni implicati intr-o serie de ilegalitati, pe care le-a enumerat.

"Daca premierul nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile art. 140 din CPP, este emblema coruptiei", a mai spus presedintele, adaugand ca daca OUG nu va fi emisa, premierul se face "scut" pentru corupti, pentru ca a fost atentionat asupra efectelor pe care noile coduri le vor produce asupra luptei impotriva coruptiei.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- O scurta declaratie de presa legata de intrarea in vigoare a noilor coduri.

- Ma refer la Codul de Procedura Penala, promulgat ca legea 135 /2010.

- Referirea e directa la articolul 140. Imi asum promulgarea codului de procedura penala pentru ca asta este responsabilitatea presedintelui. Imi asum si eroarea de a nu fi inteles sensul art. 140 din Codul de procedura Penala. Asta nu inseamna ca nu trebuie corectat.

- Juristii de la Presedintie sunt constitutionalisti, nu penalisti, eu insumi nu sunt penalist. Asta nu inseamna ca nu trebuie corectata o eroare.

- Asa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o OUG pe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie pentru a rezolva problemele de interese in ASF, la fel poate sa o rezolve si pe aceasta.

- Am participat la sedinta CSM din 6 ianuarie cand s-a convenit ca observatiile ICCJ, observatiile doamnei Haineala si ale altor judecatori din sistem sa fie introduse intr-o OUG care sa fie adoptata de guvern inainte de intrarea in vigoare a codurilor.

- Acest lucru nu s-a intamplat si vreau sa atentionez asupra catorva elemente.

- Statul ramane fara mijloace de a identifica si preveni acte de genul urmator: abuz in serviciu, trafic de influenta, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontaliera, comercializare sau tranzit de droguri, trafic de persoane.

- Articolul 140 ia statului capacitatea de a prinde retele sau oameni implicati in astfel de ilegalitati. Imi asum ca nu am inteles in 2010 intelesul acestui articol, dar asta nu il scuteste pe domnul Ponta, care a primit toate semnalele de la DNA, ICCJ, DIICOT, sa faca modificarea.

- OUG e necesara si pentru modul unitar de tratare a perioadei de tranzitie.

- Daca premierul nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile art. 140 din CPP, este emblema coruptiei. Are destule altele care l-au situat deja in sfera omului corupt, prin acte normative: pamanturi la CJ Braila, problema Rompetrol, problema ASF, toate il arata ca fiind un om corupt.

- In cazul in care nu face urgent modificarile care trebuiesc facute la art. 140, devine scutul oamenilor corupti si primul responsabil ca nu a actionat cand trebuia.

- De ce atat de tarziu? Tot timpul s-a spus ca se va interveni prin OUG. Acum am ajuns in ultima zi si premierul spune ca legea e din 2010. Da, s-a facut o eroare, din partea mea, a domnului Predoiu - de asta nu il sustin, a negociat cu toate partidele din parlament cum sa arate Codul de Procedura Penala - dar domnul premier Ponta poate sa corecteze, iar eu ii cer public sa o faca.

Inalta Curte cere Guvernului completarea noilor coduri inainte de intrarea in vigoare. Ce raspunde Ponta

DNA se alatura ICCJ: Intrarea in vigoare a noilor coduri, risc major pentru eficienta anticoruptiei

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...