Basescu - Imparatul gol!

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 18:05
2544 citiri
Basescu - Imparatul gol!
Foto: Reuters

Dupa discursul din Parlament, cultura politica machiavellica pare sa fie postulatul presedintelui Basescu: toata lumea e de vina, mai putin el. Numai el stie care e binele poporului, iar poporul se incapataneaza sa nu creada.

Mandatul lui Traian Basescu abunda in sabloane patriotard-elucubrante: "mogulii", "banul-public" si bunul simt al cheltuirii lui, PSD-rezultanta logica a comunismului detestat de mase (dar nu si de activistii noi sau vechi ai actualei guvernari PD-L); nesimtitii-bugetari (dar nu si generalii in rezerva care sustin UNPR), liberalismul "salbatic" si PNL ca exponent al "exploatarii" omului de catre om. Ca si cum ne-am afla in perioada propagandei "institutiilor" proletcultiste a anilor '50.

Externalizarea politicii externe

Regimul lui Traian Basescu s-a hranit din succesele (sau "succesurile" prea rujatei sale progenituri!) externe ale predecesorilor: castigarea platformei maritime-continentale sau accederea in NATO si UE, desi au fost finalizate dupa 2004-2007, nu au cum sa fie un punct realizat al "echipei Basescu", ci un efort al PSD (in cazul NATO), PNL+PNT+PSD (in cazul UE) si PNL (in cazul procesului cu Ucraina).

De indata ce Basescu s-a vazut pus sa aiba propriile initiative de politica externa, mecanismul institutional s-a gripat: actualului presedinte nu-i place sa "faca" politica externa. Doar la Ciresica. (Daca s-ar putea sa primeasca si ambasadori acolo....s-ar face si linie de metrou! Intre Aeroportul Kogalniceanu si Neptun!)

Si totusi, atunci cand o face, presedintele nu ezita sa-i "injure", diplomatic, pe toti ceilalti actori ai relatiilor internationale. De aceea poate ca relatiile comerciale cu Rusia amintesc doar de cele de pe timpul Sovromurilor, iar politica romaneasca este, in cel mai bun caz, ignorata de catre Moscova. (Iar reuniunea AGRI din Azerbaidjan n-a facut decat sa traseze comportamentul final al unei Europe contractual legate de Rusia si care nu prea e obisnuita cu dezertarile de comportament ale lui Basescu).

Oricum, nefacand prea mult caz de tupeul specific Ucrainei in relatia cu Bucurestiul, trebuie sesizata deteriorarea, pentru mult prea mult timp, a relatiilor cu o Moldova care astepta un altfel de comportament prezidential-romanesc. Dar, ce sa-i facem, in lipsa diplomatiei, ne multumim si cu excrescentele lingvistice pe care dl. Basescu stie (ca nimeni altul!) sa le arunce catre Moscova!

Declaratii care poate ca au facut bine orgoliului personal al locatarului de la Cotroceni, dar unei populatii prea mult "biciuite" de prea desele schimbari de stapanire in nici un caz nu i-au cazut prea bine.

Diplomatia, chiar si cu propriul tau popor, este o arta a insinuarii, o arta a convingerii, in nici un caz a impunerii. Ceea ce presedintele inca nu a invatat. Poate dupa al doilea mandat. Si poate ca dupa un, ipotetic, al treilea mandat, o sa invete cum sa nu-l mai lase pe Sarkozy sa-l traga de nasturi pe la adunarile semestriale de la Bruxelles.

Economia de politica economica

Oricat nu ar vrea sa o recunoasca nici dl. Isarescu si nici dl. Boc (?), un guvern ostil lui Traian Basescu (PNL-minoritar in 2007-2008) a avut crestere economica, dar mai ales o reala crestere a bunastarii. In schimb, un guvern marioneta a lui Traian Basescu (2009-2010) a avut cadere economica si reducere drastica a puterii de cumparare a romanilor.

In lipsa oricarei apetente pentru bunastarea romanului mediu, in lipsa oricarui program major de accesare a fondurilor europene (in afara de dl. Videanu, bineinteles), orice alte interpretari sunt inutile atata timp cat ele opereaza cu supozitii de genul: "daca n-ar fi venit criza", "daca am fi guvernat de la inceput singuri", "daca mogulii nu ar fi pervertit mintile romanilor prin mass- media" sau "daca nesimtitii nu ar avea pensii atat de mari". Eheeiii..."daca" si cu "parca" se plimbau cu-o barca...

Certitudinile poporului insa sunt evidente: romanii incep sa traiasca mai prost, Romania nu mai are "voce" pe plan extern si, mai grav, statul, ca entitate functionala, este intr-o masiva disolutie morala.

Mogulii dragi ai patriei

Bilantul impus marti de catre Traian Basescu tarii pe care, cica, o reprezinta (dar nu o conduce, spre disperarea domniei sale), n-ar fi trebuit sa urmareasca performantele involutive ale diversilor "acari Paun", ci mai ales actiunile distructive ale grupului de politicieni pe care tot presedintele i-a girat si a garantat pentru integritatea lor profesionala.

Problema cea mai grava a leadership-ului lui Traian Basescu ramane inducerea neincrederii in mediile de afaceri, politice si administrative. Patriciu, Vintu, Voiculescu. Astia sunt cei trei crai de la "rasarit" pe care-i bate mediatic, tot timpul, presedintele.

Autostrazi, investitii, fonduri structurale, spitale, scoli, avioane de lupta, agricultura etc. Nimic nu se face. Doar din cauza lor? Pare-se ca presedintele n-a auzit inca de Casuneanu. Nici de Videanu se pare ca n-a auzit. Si nici de fratii Paunescu. Cred ca e vorba despre un "autism" politic!

De fapt, statul, ca entitate functionala, gestionar al celor catorva functii de baza, printre care si cea sociala sau cea de aparare, a disparut. El nu mai beneficiaza de increderea populatiei. Si nu e vorba de sondajele de opinie ale institutelor de cercetare. Ci de comportamentul omului de pe strada. Neincrederea electorului in instrumentele statale care-au fost inventate tocmai pentru a-l servi pe el, pe cetatean, a devenit maligna.

Sub gestiunea lui Traian Basescu, statul a devenit o notiune abstracta, cu care nu se mai identifica nici macar presedintele, daramite Guvernul prea-micului Boc. Pare-se ca tocmai poporul trebuie sa se identifice cu statul, intr-o forma nu neaparat sindicala, dar certamente electorala.

"Statul" (lui Boc) nu mai are chef sa fie "stat". El nu mai functioneaza pentru satisfacerea nevoilor populatiei, ci doar pentru lupta cu "mogulii" personali ai presedintelui.

Limitele presedintelui

Ce lipseste presedintelui este tocmai asumarea responsabilitatii efectelor negative ale guvernarii impuse (si visate, in 2008, tineti minte?) de domnia sa. Iar diversele variante de discurs din ultimele zile ocolesc tocmai postulatul de baza al oricarui politician: nu-ti poti schimba poporul, dar poti sa-i propui niste strategii de modificare a starii de fapt sau, intr-un exces de sinceritate, poti lasa pe altii sa demonstreze ceea ce tu nu poti demonstra. Ceea ce, se pare, Traian Basescu nu este capabil.

Discursul din Parlament a lasat natiunii sa-l vada pe "imparatul gol". Fara a spune nimic concret, presedintele a lansat doar acuzatii, scuze si promisiuni! Si totusi, romanii inca mai asteapta strategii, doctrine si programe pe termen mediu si lung. E vorba despre aceiasi romani care par sa nu mai aiba rabdare cu "iubirile" partinic-nocturne ale unui presedinte care dovedeste, pe zi ce trece, ca e din ce in ce mai rupt de realitate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu Parlament, #discurs Basescu Parlament , #presedinte