Basescu: In 2012, risc major de revenire a recesiunii - vezi ce solutii propune

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 22:35
2454 citiri
Basescu: In 2012, risc major de revenire a recesiunii - vezi ce solutii propune
Foto:B1 TV

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, seara, intr-o emisiune televizata, ca in 2012 exista un mare risc de revenire a recesiunii economiei mondiale si ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru orice eventualitate.

In opinia sa, redeschiderea exploatarilor miniere de metale, fabrica Oltchim si recuperarea datoriilor pentru Rompetrol ar fi solutii pentru ca Guvernul sa creeze locuri de munca si sa aduca sume mari la buget. El s-a aratat convins ca lucrurile vor merge pentru Guvern, mai ales pe partea economica.

Basescu: Imi asum esecul pe Schengen, Olanda a avut comportament neeuropean

"Toate lucrurile sunt discutate (n.red.-cu Guvernul) - dati drumul la partea economica, dati drumul la dosarele discutate - dati drumul la Rosia, la Oltchim, la datorii de la kazahi. 'Las-o acolo', asa am facut cu certificatele verzi. Nu ne prindeau rau cateva sute de milioane de dolari. Daca ne uitam la actiunile Rompetrol pe o eventuala incetinire o sa ne para rau ca am pierdut atatea luni.

(...)Imi asum alaturi de ei riscurile mediatice. De ce va feriti de rezolvarea problemei cu Oltchim si Rosia Montana? Faceti-le transparent! (...)Lucrurile vor merge inainte, in special in partea economica", a declarat Traian Basescu, la B1 TV.

Basescu: Remanierea, la momentul potrivit - cu certitudine trebuie facuta

Basescu: Bietul ex-rege, impins intr-o partitura cu Voiculescu si PSD

In opinia sa, aceste proiecte vor duce la evitarea unei situatii in care Romania nu va fi trebui sa se imprumute, daca e nevoie, la dobanzi mari in 2012, chiar daca revine recesiunea.

"In 2012, exista un risc major de revenire a recesiunii. Sa te tot imprumuti cu dobanzi mari - dobanzile cresc la bani datorita neincrederii generale in guverne.... De ce sa ne inglodam in datorii cand avem posibilitatea sa cream locuri de munca aici?", a mai spus Traian Basescu.

Intrebat de ce nu a facut aceste lucruri de acum un an, Traian Basescu a raspuns: "Acum un an erau altele prioritatile. Putem face foarte multe locuri de munca, problema e unde sa investesti. In minerit, foarte multe exploatari oprite. Trebuiesc redeschise. Trebuiesc investite, pentru utilaje si la anul ar trebui redeschise".

Catastrofa, nerespectarea acordurilor

El a mai spus si ca "ar fi o catastrofa" ca Romania sa nu respecte acordurile cu FMI si Comisia Europeana.

"Una din catastrofe, sa nu ne respectam programul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar. Nu pentru ca trebuie sa imprumutam bani, este o problema de credibilitate pe realizarea unor procese de reformare a economiei si a statului. Face Romania cat trebuie sau se opreste? (...)

Ce ma bucur e ca, in momentul de fata, Guvernul e in grafic cu problemele asumate - si clawbackul la medicamente, si concursuri pentru managementul regiilor. N-avem scapari, dar ma astept sa fie gata mai repede proiectul noii Legi a sanatatii. Acest sistem rigid, cu spitale care primesc bani de la stat. Trebuie transformate in fundatii", a mai declarat Basescu.

Basescu, despre intelectuali: Paleologu-asta micu, Lazaroiu - sa ma sune

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Basescu 2012 recesiune, #Basescu Rosia Oltchim Rompetrol, #Basescu acorduri catastrofa , #presedinte