Basescu: In ce conditii Consiliul European va agrava sanctiunile pentru Rusia

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 21:30
3316 citiri
Basescu: In ce conditii Consiliul European va agrava sanctiunile pentru Rusia
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa summit-ul Consiliului European, ca s-a ajuns la punctul in care institutia europeana ar putea agrava sanctiunile impotriva Rusiei.

Seful statului a explicat ca, daca luni se va constata ca nu s-a facut nimic si nu exista progres in privinta situatiei din estul Ucrainei, va fi convocat Consiliul European care va analiza situatia si va decide asupra drumului de urmat.

"S-a ajuns la punctul in care Consiliul European este in situatia de a agrava sanctiunile impotriva Federatiei Ruse", a mentionat Traian Basescu.

Juncker a castigat - e propus sef al CE. Romania asteapta sa vada ce portofoliu primeste

Vineri, discutiile pe marginea crizei din Ucraina din Consiliul European s-au prelungit cu doua ore peste programul initial. La final au fost date publicitatii concluziile Consiliului, care a transmis ca armistitiul, respectat de partea ucraineana, nu a dus la incetarea ostilitatilor militare.

Totodata, s-a cerut Rusiei sa isi foloseasca influenta asupra gruparilor armate ilegale si sa opreasca fluxul de arme si militanti peste granita, pentru a obtine rezultate rapide in de-escaladarea crizei.

"In acest sens, Consiliul European se asteapta ca pana luni, 30 iunie, sa fie facuti urmatorii pasi:

* un acord cu privire la un mecanism de verificare, monitorizat de OSCE, pentru armistitiu si controlul granitei;

* retunarea catre autoritatile ucrainene a trei puncte de control la granita (Izvarino, Doljanskii, Krasnopartizansk) ;

* eliberarea ostaticilor inclusiv toti observatorii OSCE;

* lansarea de negocieri substantiale pe marginea implementarii planului de pace al presedintelui Porosenko", se arata in documentul Comisiei Europene, forul european subliniind ca va evalua situatia si, daca e nevoie, va lua decizia de impunere de noi sanctiuni asupra Rusiei.

Separatistii prorusi din Ucraina anunta armistitiu temporar

Vladimir Putin sustine armistitiul ordonat de presedintele Ucrainei

De asemenea, Traian Basescu a mai precizat ca presedintelui ucrainean Petro Porosenko i s-a recomandat sa prelungeasca armistitiul cu inca 72 de ore.

Petro Porosenko a declarat ca, in cursul zilei de vineri, va decide daca va prelungi cu trei zile armistitiul din estul tarii, ce trebuia sa se incheie vineri. O prelungire este probabila, intrucat ar coincide cu termenul acordat de Consiliul Rusiei pentru a nu-i impune noi sanctiuni.

F.N.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Basescu sanctiuni Rusia, #Consiliul European sanctiuni Rusia, #Rusia armistitiu Ucraina, #Basescu criza Ucraina , #presedinte