Basescu: In ce conditii Consiliul European va agrava sanctiunile pentru Rusia

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 21:30
3067 citiri
Basescu: In ce conditii Consiliul European va agrava sanctiunile pentru Rusia

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa summit-ul Consiliului European, ca s-a ajuns la punctul in care institutia europeana ar putea agrava sanctiunile impotriva Rusiei.

Seful statului a explicat ca, daca luni se va constata ca nu s-a facut nimic si nu exista progres in privinta situatiei din estul Ucrainei, va fi convocat Consiliul European care va analiza situatia si va decide asupra drumului de urmat.

"S-a ajuns la punctul in care Consiliul European este in situatia de a agrava sanctiunile impotriva Federatiei Ruse", a mentionat Traian Basescu.

Juncker a castigat - e propus sef al CE. Romania asteapta sa vada ce portofoliu primeste

Vineri, discutiile pe marginea crizei din Ucraina din Consiliul European s-au prelungit cu doua ore peste programul initial. La final au fost date publicitatii concluziile Consiliului, care a transmis ca armistitiul, respectat de partea ucraineana, nu a dus la incetarea ostilitatilor militare.

Totodata, s-a cerut Rusiei sa isi foloseasca influenta asupra gruparilor armate ilegale si sa opreasca fluxul de arme si militanti peste granita, pentru a obtine rezultate rapide in de-escaladarea crizei.

"In acest sens, Consiliul European se asteapta ca pana luni, 30 iunie, sa fie facuti urmatorii pasi:

* un acord cu privire la un mecanism de verificare, monitorizat de OSCE, pentru armistitiu si controlul granitei;

* retunarea catre autoritatile ucrainene a trei puncte de control la granita (Izvarino, Doljanskii, Krasnopartizansk) ;

* eliberarea ostaticilor inclusiv toti observatorii OSCE;

* lansarea de negocieri substantiale pe marginea implementarii planului de pace al presedintelui Porosenko", se arata in documentul Comisiei Europene, forul european subliniind ca va evalua situatia si, daca e nevoie, va lua decizia de impunere de noi sanctiuni asupra Rusiei.

Separatistii prorusi din Ucraina anunta armistitiu temporar

Vladimir Putin sustine armistitiul ordonat de presedintele Ucrainei

De asemenea, Traian Basescu a mai precizat ca presedintelui ucrainean Petro Porosenko i s-a recomandat sa prelungeasca armistitiul cu inca 72 de ore.

Petro Porosenko a declarat ca, in cursul zilei de vineri, va decide daca va prelungi cu trei zile armistitiul din estul tarii, ce trebuia sa se incheie vineri. O prelungire este probabila, intrucat ar coincide cu termenul acordat de Consiliul Rusiei pentru a nu-i impune noi sanctiuni.

F.N.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com