Basescu, despre SUE: In situatii de criza trebuiesc masuri indraznete

Luni, 22 August 2011, ora 23:58
5896 citiri
Basescu, despre SUE: In situatii de criza trebuiesc masuri indraznete
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu a explicat pe larg, luni seara, la TVR, conceptul "Statele Unite ale Europei", precizand insa ca se indoieste ca actualii lideri politici europeni sunt in stare sa ii dea viata. Seful statului a mai vorbit despre proiectul Rosia Montana, reforma sanatatii, dar si despre rezultatele alegerilor partiale de duminica.

Traian Basescu a sustinut ca solutia de constituire a Statelor Unite ale Europei este singura capabila sa asigure competitivitatea Europei in raport cu state puternice precum SUA, China, India sau Brazilia. Seful statului a explicat ca si pana acum tarile membre UE au cedat din suveranitate, deci nu acesta ar fi principalul impediment in constituirea SUE. "Nu am convingerea ca oamenii politici de astazi au forta sa isi convinga popoarele ca SUE nu le afecteaza cultura, traditiile, personalitatea fiecarui popor", a sustinut insa presedintele.

In opinia sa, Germania si Franta ar trebui sa ia aceasta decizie importanta in cel mult 2-3 ani, dupa care popoarele ar trebui sa se exprime prin referendum.

In ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, Traian Basescu a prezentat argumentele care il fac sa fie un sustinator al inceperii imediate a exploatarii. "As avea incredere intr-un euro, dar al SUE. Ca sef de stat parca as vrea sa imi pun tara in siguranta, sa punem aur in rezerva nationala atat cat putem", a afirmat el, adaugand ca odata cu marirea rezervelor de aur, s-ar crea si foarte multe locuri de munca.

Presedintele a anuntat ca Romania va deschide in curand alte doua noi exploatari de aur, si i-a replicat lui Victor Ponta ca nu el a fost candidatul la presedintie sustinut de Gabriel Resources, ci poate Mircea Geoana.

Referitor la reforma in sanatate, Traian Basescu a declarat ca demisia ministrului Cseke a fost binevenita, pentru ca Ministerul Sanatatii a cheltuit sume enorme in mandatul lui in mod nejustificat. Seful statului a dezvaluit ca nu a "primit" juramantul lui Ladislau Ritli pana ce acesta nu s-a angajat, in fata sa si a premierului, ca va respecta prevederile acordului cu FMI in privinta restructurarii domeniului sanitar.

In zona politica, declaratiile lui Traian Basescu au fost neasteptat de dure. In opinia sa, Victor Ponta este "imatur" si face "atat cat il duce capul", USL "este si va fi un esec electoral", iar Dinu Patriciu si-a pus "slugoii" sa lanseze pe piata zvonul ca ar putea fi numit premier.

Totodata, presedintele s-a aratat profund nemultumit de "spectacolele de la DNA" si a dezvaluit ca a discutat pe aceasta tema cu procurorul sef Daniel Morar.

Ultimul subiect abordat a fost situatia din Libia. "Gaddafi nu mai are nicio legitimitate dupa ce au murit atatia oameni. Mi-e greu sa am o parere credibila cu privire la ce se va intampla, nu cred ca va mai rezista mult timp, dar nu cred ca va ceda negociat", a afirmat presedintele.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale presedintelui, in format LIVE TEXT:

- Statele Unite ale Europei nu este o solutie noua, a mai fost dezbatuta. Churchill este ultimul dintre cei care au propus-o. Nimic nou sub soare.

- E un moment de criza economica, cu riscuri de a se reveni in recesiune. Nu suntem la acest stadiu, dar exista riscul. In situatii de criza trebuiesc masuri indraznete.

- E greu de spus ca se poate crea repede, in 2-3 ani, SUE.

- Sistemul global va matura tot ce este lipsit de forta. Sistemul capitalist este raspandit global, resursa este in mana marilor companii, a bancilor. Statele trebuie sa se gandeasca cum pot face fata. Ne confruntam cu o criza de incredere, a bancilor, a marilor investitori, in guverne.

- Toate statele UE au facut cedari masive de suveranitate cand s-a infiintat serviciul extern al UE. La fel, se pune problema pactului de stabilitate prin care ne obligam la anumite repere in bugetele nationale, iar te CE sanctioneaza cand nu respecti normele.

- Mai mult, se pune problema cresterii fondului european de stabilitate financiara. Grecia a tras de doua ori din acest fond, Irlanda si Portugalia la fel. Se pune problema maririi lui. Accesarea banilor se face in conditii stricte de respectare a canoanelor financiare. Deja nu mai faci ce vrei.

- Alt exemplu: euro-pactul, pactul pentru euro. Este o solutie la care au aderat toate statele din zona euro dar si din afara, printre care si Romania. Suntem obligati sa ne asezam cheltuielile pana in 2020 pe niste fire pe care trebuie sa ne asezam, daca nu, tara este penalizata.

- Ne mentinem obiectivul de a adera la euro in 2015. Este clar ca un guvern al zonei euro va avea ca obiective in primul rand politicile monetare, gestionate de BCE, dar si politicile fiscale ale unui stat, care era un element de suveranitate.

- Avem o politica monetara unica la nivelul zonei euro, dar fiecare tara o politica fiscala. Au intrat realitatile economice in coliziune, e nevoie de o politica fiscala care sa acompanieze aceasta politica monetara.

- Multi vor sari in sus, eu insumi nu stiu daca societatea romaneasca o va adopta. Eu o gasesc drept solutie, decizia nu poate fi luata decat printr-un referendum.

- Sunt convins ca Germania, Franta, Italia, Spania au aceleasi analize pe care le am si eu si vad crearea SUE ca o solutie pentru Europa, pentru 500 de milioane de cetateni.

- Probabil ca politicienii ar duce-o la fel de bine si intr-o Europa unita si intr-o Europa individualizata. Obligatia lor este insa sa garanteze sanse pentru popoarele pe care pretind ca le servesc.

- Marea problema este: avem liderii politici care sa convinga popoarele ca asta este solutia? Raspunsul meu e indoielnic. Nu am convingerea ca oamenii politici de astazi au forta sa isi convinga popoarele ca SUE nu le afecteaza cultura, traditiile, personalitatea fiecarui popor. Nu cred ca aceasta generatie de oameni politici poate sa convinga popoarele.

- Popoarele din UE vor trebui sa ia aceasta decizie in maximum 2-3 ani. Daca nu o vor lua, dincolo de 3 ani s-ar putea sa fie prea tarziu, implementarea acestei decizii necesita timp.

- Sigur, TVA nu se mai stabileste la Bucuresti, ci la Bruxelles, nu va mai fi poate cota unica, ci progresiva... Suna rau acum pentru orice om din Romania, va trebui sa inghitim aceasta pastila daca vrem ca Europa sa fie viabila in fata procesului de globalizare. Acum discutam numai de mari puteri, SUA, China, India, Brazilia, tari cu populatii enorme si capacitate mult mai mare de a fi competitivi decat noi, Europa trebuie sa aibe forta de a adopta solutia politica corecta.

- Eu o voi sustine desi sunt un atlantist. Europa are o mare problema, si solutia nu este de ce poate face maine, ci peste 4-5 ani. Acum Europa pierde din competitivitate.

- Parteneriatul cu SUA ramane valabil, avem si acorduri bilaterale. Este clar insa ca Europa are nevoie de o solutie pe care oamenii politici trebuie sa aiba curajul sa o implementeze.

- Este o analiza facuta la nivelul presedintiei, ce se va intampla mai departe nu depinde de Romania. Noi putem fi doar o parte, responsabilitatea este a Germaniei si a Frantei in primul rand.

Rosia Montana

- Nu o spun acum prima data, am spus-o si cand eram in Opozitie, ca sustin acest proiect, dar acum mai mult ca oricand. Nu din motive sentimentale, ci pragmatice.

- Toate monedele inclusiv cele de rezerva, dolarul, euro, au probleme de stabilitate si de depreciere. In ultimii 5 ani pretul aurului a crescut de la 620 de dolari uncia, astazi este 1.890 de dolari uncia, o diferenta de 1.270 de dolari, cu perspectiva cresterii pana la 2.300-2.400 anul acesta.

- Este problema guvernului, as vrea sa vad inceputa exploatarea dintr-un singur motiv. Dupa ce am dat acest raspuns la Sulina unei intrebari, pe forumuri a fost o controversa puternica, (...) sunt oameni cu puncte de vedere diferite, unii de dragul ecologiei, altii se gandesc ca acoperim cu banii deficitele la pensii si somaj.

- Noi avem nevoie de acest aur pentru a duce banii in rezerva BNR. Romania are in momentul de fata 103 tone, cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 in urmatorii ani. Monedele sunt volatile si nesigure.

- As avea incredere intr-u euro, dar al SUE. Ca sef de stat parca as vrea sa imi pun tara in siguranta, sa punem aur in rezerva nationala atat cat putem.

- Eu discut de un principiu, cred ca Romania trebuie sa isi mareasca rezerva pentru viitor, Nu ma pricep cum trebuie sa modificam contractul.

- In ultimii 5 ani pretul aurului a crescut cu aproape 200%, al argintului cu 500% . Trebuie sa iesim din demagogie.

- Am discutat cu ministrul Mediului, statul roman are o redeventa de 4%. 20% ni se cuvin prin prezenta Regiei Deva, o renegociere ne-ar aduce ceva mai mult.

- Dand drumul la exploatare marim rezerva, dar cream si locuri de munca. Trebuie sa iesim din iluzia ca vor veni investitorii sa ne creeze locuri de munca.

- Romania va mai deschide in perioada urmatoare doua exploatari de aur, cu regim romanesc, undeva 50 de tone, altundeva 54 de tone, cu companii romanesti.

- (Ponta v-a acuzat ca va protejati sponsorii) Omul acesta este atat de imatur ca mi-e si jena sa va raspund, o sa ajung sa intreb cine e Ponta? Pana sa ajunga la maturitatea necesara unui presedinte de partid, isi va impinge partidul la 20 de ani de Opozitie. Atata il duce capul. Eu nu am avut nicio legatura cu Gabriel Resources, dar el sa se gandeasca daca nu stie ceva despre campania lui Mircea Geoana. Poate ca stie sigur ca GR a finantat pe cineva, pe mine nu, si am fost doar doi candidati in turul doi la prezidentiale.

Sanatatea

- A facut bine ca a plecat domnul Cseke, pentru ca prin pozitiile lui a facut ca ministerul sa cheltuiasca extraordinar de multi bani nejustificat.

- Daca la CNAS s-a stabilit oarecum un echilibru, la bugetul MS este o mare problema cu programele nationale, la care tot trebuie sa completam bani.

- Am avut o discutie cu actualul ministru, inainte de depunerea juramantului. S-au stabilit niste termene in actualul acord cu FMI, asta a fost discutia: ca nu ii primesc juramantul daca nu le respecta.

- Angajamentul nu a fost doar o discutie cu domnia sa, a fost martor si premierul. E o chestie de onoare. Ai spus ca respecti un program, respecta-l.

- CNAS trebuie sa ramana persoana juridica, ordonator de credite, coordonarea om vedea ce inseamna. Nu putem face pasi inapoi, recentralizarea la minister, bagat nasul in toate problematicile, mi se pare un pas enorm inapoi. Cat efort politic a fost ca CNAS sa devina autonoma?

- Trebuie decentralizare spitalele, ne intoarcem inapoi la centralizarea retelor?

- La CNAS trebuiesc vazute abordarile clientelare si fraudele, sunt destui politiceni, rude prieteni, care au contracte cu casa, sunt medici care prescriu 100 de retete pe zi, dar asta nu implica revenirea la sistemul centralizat.

- (probleme in coalitie?) De ce autonomia CNAS e o problema si autonomia Tinutului Secuiesc alta problema? Sunt idei total diferite, dar ideea centralizarii sanatatii e proasta.

- Pasii urmatori: independenta spitalelor.

- Eu cred ca a fost depasita confruntarea MS-CNAS. Prioritatile sunt legate de continuarea procesului de reformare, potrivit acordului cu FMI si CE. Asta avem de facut, avem nevoie si de noua lege a sanatatii, spitalele sa poata primi finantare privata, sa facem sa poata functiona asigurarile private, sa stabilim pachetul minim, dar si informatizarea.

Votul uninominal

- (Ponta a depus un proiect la Parlament) Daca vizeaza uninominal decompensat, da. Avem prea multi politicieni care au iesit de pe locul 2-3 parlamentari si au uitat ca sunt in Parlament pe locul altuia. E mult prea multa incorectitudine cu votul uninominal compensat.

- Nu am deschis discutia, dar nu pot sa ma fac ca nu vad.

- Trebuie sa reducem cheltuielile cu statul. Avem 54 de programe sociale, trebuie sa ramana 9. Trebuie sa redimensionam statul, asta inseamna reorganizare administrativa. Avem o prea mare densitate de administratie. De ce, in loc sa avem 8 administratii, avem 42?

Alegeri partiale: USL este si va fi un esec electoral

- A fost vot in doua zone ale tarii, cred ca rezulta un lucru simplu: USL este si va fi un esec electoral.

- Ori de cate ori pierde PSD si PNL, ei striga ca alegerile sunt fraudate. Dumnezeu cu ei! Nu le scuza performanta proasta si romanii nu se mai uita la ei.

- La Maramures e extrem de semnificativ, Marea Alianta a luat 42 de procente si PDL 35 . Cam aici stam. La Neamt a pierdut de s-a rupt USL.

- Eu l-am atentionat amical pe Antonescu, desi il consider la fel de imatur: De ce vrei sa ramai in Opozitie si dupa 2012? Imi pasa de liberali, mi-ar parea rau de ei ..Nu e nicio invitatie, i-am invitat in 2008, eu am trimis la ei pe Boc, pe Blaga sa ii roage sa vina la guvernare. Au vrut in conditii inacceptabile, au cerut premierul, cand ei tocmai dadusera PD afara de la guvernare.

- Daca vor sa vorbeasca doar din Opozitie, au toata perspectiva si dupa 2012.

- Eu nu ma joc de-a Constitutia, ea trebuie citita corect. Art.103 se refera la partide, aliantele sunt variabile. Ei trebuie sa citeasca foarte bine, sa intelega foarte bine ce s-a intamplat la aceste alegeri si sa decida in consecinta.

- Alianta DA nu a revendicat niciodata 51%, stiu pentru ca am condus-o. A fost chemata la consultari cu toate partidele.

- Cand iei peste 50% presedintele nu mai face consultari, cheama doar partidul care a obtinut 51%, cand discutam de aliante e cu totul altceva. Daca ar fi vrut sa includa si Aliantele, scria acolo in Constitutie: partidele, aliantele, asociatiile de bloc...Asa, azi esti aliat, maine declini alianta.

- Daca USL va obtine 70% sau 30 % pentru mine este egal, daca in interiorul USL este un partid care va avea 51% nu voi mai chema pe nimeni la consultari, decat acel partid.

Dinu Patriciu si DNA

- Luati slugoii de la televiziuni care sunt obisnuiti sa primeasca bani de la el si intrebati-i cand i-a pus sa raspandeasca acest zvon. Sunt satul de flasnetele lui Ghita Vantu, etc.

- Eu nu am avut nimic cu Dinu Patriciu niciodata, Rosca Stanescu si el au pornit o batalie spunand ca i-am transmis dosarul la instanta. Era dinainte sa fiu eu presedinte. A, ca au vrut sa faca presiune pe institutii?

- Un lucru care ma nemultumeste profund : nu imi plac spectacolele de la DNA, una este ancheta, alta este showul. Am spus si institutiilor implicate. Nu trebuie sa imi justifice(seful DNA) Nu o sa intervin niciodata pentru un dosar, dar trebuie sa incetam spectacolele in care oamenii sunt chemati ca martori, ca nemartori, ca orice.

Libia

- Mult prea multe victime, Gadhafi nu mai are nicio legitimitate dupa ce au murit atatia oameni. Mi-e greu sa am o parere credibila cu privire la ce se va intampla, nu cred ca va mai rezista mult timp, dar nu cred ca va ceda negociat.

- Nu mi-as dori ca solutii militare sa fie aplicate in alte state, de ex, Siria.

- Daca Gadhafi pleaca, e un sfarsit rezonabil, daca va fi un razboi civil pentru inca un an de acum inainte nu e bine.

Traian Basescu nu are vacanta

Dupa ce a lipsit, in premiera, de la ceremoniile aniversare tinute cu ocazia Zilei Marinei, presedintele Traian Basescu a lansat mai multe subiecte de dezbatere publica la Scoala de vara a tinerilor din diaspora, printre care constituirea Statelor Unite ale Europei sau continuarea proiectului Rosia Montana.

Basescu vrea Statele Unite ale Europei si cedare de suveranitate

De asemenea, seful statului a anuntat ca asteapta in aceasta toamna din partea coalitiei mai multe proiecte legislative care sa permita reformarea domeniului sanitar, dar si a sistemului electoral, in conditiile in care a mai ramas foarte putin pana la alagerile locale si parlamentare din 2012.

In plus, parlamentarii Coalitiei trebuie sa se puna de acord cat mai curand in privinta descentralizarii administrative sau a revizuirii Constitutiei.

Citește și:
Obsesia istorică a Kremlinului rostită din nou de un înalt oficial din Moscova: ”Marea Neagră va fi în totalitate a Rusiei” VIDEO
Obsesia istorică a Kremlinului rostită din nou de un înalt oficial din Moscova: ”Marea Neagră va fi în totalitate a Rusiei” VIDEO
Un înalt oficial rus a reluat teza expansionistă a Moscovei vizând controlul în totalitate a Mării Negre, care ar urma să devină un simplu "lac rusesc". Volodimir Saldo, șeful...
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
#basescu tvr, #Traian Basescu, #Basescu statele unite Europei , #presedinte