Basescu: In Europa se manifesta inca mesaje discriminatorii, calomnioase sau homofobe

Vineri, 09 Mai 2014, ora 19:24
2252 citiri
Basescu: In Europa se manifesta inca mesaje discriminatorii, calomnioase sau homofobe

Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri, cu ocazia ceremoniei desfasurate la gradina de vara de la Palatul Cotroceni de Ziua Europei, despre tensiunile de pe continent.

Seful statului a spus ca situatia actuala poate fi o provocare pentru partidele europene traditionale, dar a subliniat ca spera ca acestea vor gasi "calea catre inima si mintea alegatorilor europeni".

"Europa poate deveni inca locul in care se manifesta strident mesaje discriminatorii, calomnioase sau homofobe. De aici pana la aparitia de manifestatii violente in strada, fata de reprezentantii anumitor popoare sau etnii nu ar fi decat un pas.

Situatia pe care o intalnim in acest moment este o provocare pentru partidele europene traditionale si, in primul rand pentru populari si pentru social democrati. Imi pun speranta in experienta politica indelungata a ambelor formatiuni si in capacitatea lor de a gasi calea potrivita catre mintea si inima alegatorilor europeni", a spus Traian Basescu.

Totodata, presedintele Traian Basescu a spus ca este "pusa la incercare capacitatea UE" in aceasta perioada si ca pentru Romania si pentru tarile din fostul lagar socialist trezeste "amintiri dureroase din vremea Uniunii Sovietice".

Basescu, de Ziua Europei: Continuarea integrarii, necesara chiar daca cedam suveranitate

"UE nu stie cum sa se raporteze pe deplin in fata unor amenintari actuale"

De asemenea, liderul de la Cotroceni a declarat ca Uniunea Europeana "nu stie cum sa se raporteze inca pe deplin" in fata unor "amenintari" actuale, preferand sa pastreze "echilibrul fragil intre imperativul conservarii legitimitatii internationale" si "necesitatea apararii intereselor individuale ale statelor membre".

"Pot doar nadajdui ca experienta noastra, a statelor care au suferit de pe urma Uniunii Sovietice, va fi suficient de convingatoare in Uniunea Europeana si in NATO, pentru a preveni ceea ce mai tarziu poate fi imposibil de reparat.

Astazi am avut o demonstratie cum inalti demnitari, presedintele Federatiei Ruse si Dimitri Rogozin, unul a vizitat proaspat ocupata Crimee, iar altul a tinut fie prezent in de mult ocupata Transnistrie", a mai atras atentia presedintele Romaniei.

Nu in ultimul rand, seful statului a tinut sa spuna ca principalul mesaj pe care il transmite de Ziua Europei este acela de "unitate" pentru a contracara ofensiva partidelor populiste si extremiste si pentru apararea de tensiunile care vin "dinspre rasarit".

Pe final, presedintele Traian Basescu a tinut sa spuna ca alegerile europarlamentare din acest an au "o miza majora" si ca alegatorii sunt chemati sa se pronunte asupra "modului in care apreciaza procesul de integrare europeana". De asemenea, el i-a indemnat pe romani sa mearga la urne, spunand ca alegerile pentru Parlamentul European au aceeasi importanta pentru viitorul lor ca cele din plan national.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu discurs Ziua Europei, #Traian Basescu Europa mesaje discriminatorii, #Basescu alegeri europarlamentare , #presedinte