Basescu, in pelerinaj prin zonele inundate - intre furia apelor si cea a sinistratilor

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 08:51
2599 citiri
Basescu, in pelerinaj prin zonele inundate - intre furia apelor si cea a sinistratilor

In ultimele zile, de cand Romania a fost grav afectata de inundatii, pe buzele tuturor s-a aflat o singura intrebare. Unde este Traian Basescu?

Ei bine, seful statului si-a facut vineri aparitia si a mers sa viziteze sinistratii. Localitatile Patrauti, Sauceni, Dornesti si Dorohoi, lovite de furia apelor, au fost locuri de pelerinaj pentru presedintele Romaniei, Traian Basescu. Alaturi de el s-au aflat si premierul Emil Boc, ministrii Elena Udrea si Gabriel Oprea.

De ce v-ati pus casa aici, mai oameni buni?

Prima oprire a sefului statului fost la Patrauti, judetul Suceava. Incaltat in cizme si imbracat lejer, Basescu, flancat de oficialitatile comunei si de presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost imbulzit de localnicii disperati si de reprezentantii presei.

"Materialele au inceput sa vina?", s-a interesat presedintele, dupa care i-a intrebat cu repros pe oameni: "De ce v-ati pus casa aici, mai oameni buni? Cum ati pus case in albii? Sa va faceti casa, dar in alt loc".

Dupa ce a aflat de la Flutur ca in zona au fost aduse containere, Basescu s-a interesat cine a ramas fara case: "Si tu ai ramas fara casa? Cine a mai ramas fara casa?".

El l-a rugat apoi pe primar sa gaseasca o solutie de relocare. "Gaseste petice de pamant in zona neinundabila, am marea rugaminte. Consiliul sa le dea repede pamantul, faci maine o sedinta maine-poimaine", i-a spus Basescu.

"Sa nu mai scoata baietii malul, ca muncesc degeaba, sa recupereze mai bine. Unde e proprietarul? Poate recuperati caramida", a dat indicatii presedintele.

Basescu s-a plans ca a ramas fara straturile de rosii

Basescu a mers apoi la Dornesti, a fost luat de mana de diferite persoane sinistrate, in special de femei in varsta, care l-au rugat sa le viziteze casele afectate.

Oamenii se plangeau ca au ramas fara agoniseala de o viata. Basescu s-a plans si el pentru ca.....a ramas fara straturile de rosii din gradina de la Bucuresti.

"Doamna, si mie mi-au stricat straturile de rosii, la Bucuresti, in curte. Casa sa fie in picioare!", i-a spus Basescu, razand, unei femei care i se plangea ca apele i-au distrus casa.

La Dornesti, seful statului a avut parte si de momente amuzante. El a fost intrebat de o localnica daca nu doreste sa o ia pe ea in locul "lui Ileana Udrea", referindu-se la ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea.

"Nu ma iei in locul lui Ileana Udrea?", l-a intrebat la un moment dat, in timpul vizitei in localitatea suceveana Dornesti, o localnica pe seful statului. "Crezi ca merge?", a replicat seful statului amuzat. "De ce nu?", a insistat femeia, starnind amuzamentul celor aflati in jurul presedintelui.

O profesoara i-a reprosat lui Basescu scaderea salariului, el i-a cerut sa renunte la "tatisme"

La Dorohoi, ultima oprire a sefului statului in pelerinajul sau prin zonele inundate, spiritele s-au incins. Localnicii de aici nu au avut chef de glume cu traian Basescu si -au reprosat acestuia situatia in care se afla.

Un barbat a carui casa a fost distrusa de inundatii i-a spus vineri presedintelui Traian Basescu, care a inspectat gospodariile inundate, ca ii este "scarba" sa vada ca acesta vine si se uita la nenorocirea oamenilor, afirmand ca ar fi preferat sa vada ingineri.

"Imi este scarba cand vad ca veniti si va uitati la nenorocirea noastra. As fi preferat sa vad ingineri", a spus barbatul din Dorohoi.

Tot in Dorohoi, o femeie care s-a recomandat drept profesoara i-a reprosat presedintelui Basescu reducerea salariului sau, iar apoi a sugerat ca acesta este needucat, seful statului indemnand-o sa renunte la "tatisme".

Totul a inceput dupa ce seful statului a intrebat-o pe localnica daca a avut locuinta asigurata. Intrebarea presedintelui a iritat-o pe femeie.

"Nu, dar imi dati dvs.? Eu sunt profesoara, iau 11 milioane, fac la tara naveta pe frig, pe ger. Imi mai taiati 25%, sunt singura, nu am barbat, am un copil in intretinere, dumneavoasra imi puteti spune mie de ce doamne iarta-ma sa-mi mai fac asigurare la casa? E usor de spus, faceti asigurari! Pe ce?", i-a spus aceasta presedintelui.

Basescu s-a interesat apoi daca aceasta este cadru didactic. "Da. Sunt cadru didactic, si ce va mira asa faptul asta?", a fost reactia femei. "Este jenant", i-a spus si Basescu, moment dupa care schimbul de replici intre cei doi a devenit agresiv din ambele parti.

"Este jenant? Este jenanat cand dvs. ati redus 50% odata. Am invatat atatia ani si sunt injosita", a afirmat femeia. "La ce calitate are educatia...mai aveti de discutat", a comentat seful statului. "Lasati, am scos oameni ca dvs. Asta este calitatea, se vede, nu?", a spus ea.

"Si dvs tot. de profesori ati fost educat, domnule Basescu", si-a continuat femeia tirada. "Da, numai ca eu am avut profesori buni", a reactionat Basescu. "Da, se vede..", a replicat botosaneanca. "Hai sa renuntam la tatisme, vreti?", a spus Basescu, incheind discutia.

Bilantul inundatiilor: 23 de morti, mii de oameni evacuati

De la inceputul saptamanii, 23 de persoane si-au pierdut viata in inundatiile din nordul tarii, potrivit unui bilant prezentat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in conditiile in care Dunarea a depasit cota de alerta pe mai multe sectiuni din tara.

Noaptea de luni spre marti a fost cea mai grea din ultimele zile, cand 14 persoane din care 7 doar in judetul Botosani si-au pierdut viata in timpul inundatiilor.

De miercuri, 30 iunie, mai multe mii de persoane de au fost evacuate in mai multe regiuni ale tarii, in special in partea de est. In total, de la inceputul intemperiilor, luni, 21 iunie, peste 20.000 de persoane au fost evacuate, dintre care unele au putut reveni intre timp la casele lor.

Numai vineri, peste 3.000 de gospodarii, anexe gospodaresti, curti si gradini, 396 de locuinte si 607 subsoluri precum si peste 15.00 de hectare de pasune, padure si terenuri agricole erau acoperite de apa, in 104 de localitati din 14 judete.

I.O.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Traian Basescu inundatii, #Basescu zone inundate, #inundatii Romania 2010 , #presedinte