Basescu, in presa israeliana: "Premierul" Romaniei, despre Holocaust si medierea conflictului din Orientul Mijlociu

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 21:22
4490 citiri
Basescu, in presa israeliana: "Premierul" Romaniei, despre Holocaust si medierea conflictului din Orientul Mijlociu

Recenta vizita a presedintelui Traian Basescu in Israel si teritoriile palestiniene a generat o serie de relatari in presa israeliana, concentrate pe problematica Holocaustului, pe de o parte, si pe negocierile de pace, de cealalta parte.

Un amplu articol publicat de Global Jewish news Source (JTA), sub titlul "Romania a parcurs un drum lung cu privire la recunoasterea Holocaustului, dar negarea persista", este preluat de Jewish Daily Forward sub titlul "Premierul Romaniei, Traian Basescu, se lupta cu cei care neaga Holocaustul, cu rezultate amestecate (sic!) " (foto stanga).

Jurnalistul JTA incepe articolul amintind ca in 2005, pe cand vizita muzeul Holocaustului din Washington, presedintele Traian Basescu era nepregatit sa se confrunte cu unele adevaruri dureroase. In fata unei fotografii ce infatiseaza trupele romane pro-naziste ce isi incarcau conationalii evrei in trenuri de marfa, Basescu a fost socat si indurerat. Ani de zile, sistemul educational al tarii sale a ascuns adevarul cu privire la complicitatea romanilor in moartea evreilor.

In fata dovezii clare de la Washington, Basescu marturiseste, intr-un interviu acordat inainte de vizita in Israel din 19-21 ianuarie 2014, ca s-a trezit "in fata realitatii". Aceasta vizita in Washington, in urma cu noua ani, l-a convins pe Basescu sa accelereze eforturile privind comemorarea Holocaustului si in mandatele sale Romania si a constientizat Holocaustul mai direct decat oricand, ceea ce a facilitat integrarea sa in UE si legaturile productive cu Israelul, continua sursa citata.

Articolul continua aratand aspectele pozitive ale acestei atitudini, insa enumera si esecul restituirii proprietatilor si continuarea atitudinii de negare a Holocaustului, chiar si printre intelectuali si Guvern, ceea ce a patat reputatia tarii si ameninta sa eclipseze eforturile de corectare a efectelor politicii lui Ceausescu de negare a evenimentelor.

In acest context este amintit episodul din 2012, cand Dan Sova, devenit ulterior ministru, a negat Holocaustul. Sunt enumerate si alte episoade similare, inclusiv cel al "colindului antisemit" de la TVR. Toate acestea au reprezentat un pret pe care Romania l-a platit pe plan international, continua JTA.

Basescu admite ca "evolutiile pozitive sunt normale, trebuiesc facute. Dar erorile, in special din partea politicienilor, trebuiesc stigmatizate". Cu toate acestea, continu jurnalistul, insusi Basescu a fost nevoit sa-si ceara scuze pentru ca in 2007 a numit o jurnalista "tiganca imputita".

Nici in ceea ce priveste restituirea proprietatii evreiesti Romania nu are o performanta fara pata, intrucat tara a restituit doar echivalentul a 33 de milioane de dolari, o mica parte din sutele de milioane, bunurile furate de la comunitatea evreiasca.

"In ultimul an a fost o incetinire a restituirilor, din cauza problemelor economice din Romania. Asa ca guvernul ne amana, ingroapa procesul la tribunal si negociaza pentru a reduce sumele datorate", arata Nachliel Dison, director general al World Jewish Restitution Organization.

Un alt articol generat de acelasi interviu JTA arata ca Ceausescu, un despot corupt, a fost totusi unul din cei mai prietenosi lideri est-europeni fata de Israel, care a facilitat intelegerea de pace dintre Israel si Egipt si l-a gazduit pe premierul israelian Menachem Begin in Bucuresti intr-o vizita secreta in 1977.

In acelasi timp, Ceausescu a cultivat relatii puternice cu palestinienii si Romania a avut o relatie apropiata cu regimurile arabe, de pe urma careia a profitat industria plasticului si rafinarii de petrol. Ceausescu il numea pe liderul palestinian Yasser Arafat bun prieten.

Basescu confirma ca si in prezent Romania are relatii bune cu lumea araba si Israelul, insa s-a aratat retinut cand reporterul JTA a sugerat ca ar putea continua incercarile lui Ceausescu de a intra in istorie ca pacificator.

Cu ezitare, presedintele roman a admis ca relatiile Romaniei cu ambele parti fac din aceasta tara un mediator natural, insa va actiona in asa fel "doar daca ni se cere. Altfel, preferam sa nu ne interferam".

Un alt interviu generat de vizita din ianuarie 2014, acordat Israel Hayom, se concentreaza pe faptul ca Basescu are prieteni de scoala in Israel, care au emigrat in Israel, dar si pe promisiunea acestuia, ca in 10 ani toti cei care au de recuperat proprietati si bani de la statul roman sa capete compensatia pe care o merita.

Jerusalem Post noteaza ca, in urma discutiilor cu presedintele Traian Basescu, liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a respins ideea de a extinde termenul-limita pentru negocierile de pace cu Israelul dincolo de cele noua luni stabilite de secretarul american de Stat, John Kerry.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Traian Basescu vizita Israel, #Basescu Holocaust , #presedinte