Basescu: In sfarsit un summit de succes. Cine a fost tara-vedeta la Cotroceni (Video)

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 16:44
7226 citiri
Basescu: In sfarsit un summit de succes. Cine a fost tara-vedeta la Cotroceni (Video)

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca summit-ul desfasurat la Palatul Cotroceni a reprezentat "in sfarsit un succes" si ca Rep. Moldova a fost tara vedeta a intrunirii celor 12 lideri de stat si de guvern din regiune.

Seful statului a precizat si ca toate statele participante au acceptat Kosovo ca invitat permanent la toate activitatile SEECP.

Traian Basescu a sustinut declaratii, miercuri, de la Palatul Cotroceni, in cadrul summit-ului sefilor de stat si de guvern din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). Seful statului a participat la o conferinta de presa comuna impreuna cu presedintele Albaniei, Bujar Nishani.

Summit la Cotroceni: Basescu primeste 11 sefi de stat si de guvern (Video)

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- As vrea sa remarc faptul ca summit-ul de azi a fost in sfarsit unul de succes. Am reusit sa adoptam o declaratie, ceea ce nu s-a mai intamplat la ultimele doua summit-uri.

- Faptul ca s-a reusit adoptarea unei declaratii revitalizeaza organizatia si face din ea din nou un partener credibil al UE.

- Eu am mai detinut presedintia acestei organizatii in 2005. Atunci exista o singura tara membra a organizatiei, azi cinci state membre sunt si membre ale UE.

- In ceea ce ne priveste, avem satisfactia ca am relansat organizatia si mai ales avem satisfactia ca regiunea este din nou reprezentata convingator, ca urmare a adoptarii declaratiei.

- SEECP este o organizatie dificila, pentru ca abordeaza in interiorul ei si problematica bilaterala, spre exemplu Belgrad-Pristina, Skopje-Atena.

- Toate statele au acceptat Kosovo cu statut de invitat. Ne ajuta la gasirea unei solutii comune intre Pristina si Belgrad.

- In discutia summit-ului, s-au adus elemente care consolideaza si precizeaza modul in care se poate avansa catre calitatea de membru al UE.

- Un alt avantaj pe care cetatenii il percep cu usurinta este finantarea in procesul de preaderare sau dupa aderare. Dar aceste avantaje - libera miscare si utilizarea fondurilor europene - nu pot fi valorificate consistent daca nu este un stat de drept.

- Nu mai putin important este legat de Albania, pe care Romania o sustine, o voi sustine si maine, pentru inceperea negocierilor de aderare la UE.

- Rep. Moldova a fost una dintre vedetele summit-ului si vineri va semna Acordul de Asociere si Liber Schimb cu UE.

- Am cerut membrilor SEECP ca organizatia poate fi un vehicul si de negociere, si de semnale politice, si de pozitionare a tarilor din estul european in raport cu UE, dar pentru a ajunge la performantele Visegradului este nevoie sa eliminam problematica bilaterala si sa ne uitam la interesele regiunii.

- Presedintele Republicii Albania, Bujar Nishani, a multumit Presedintiei Romaniei pentru activitatea desfasurata si a vorbit despre importanta participarii Kosovo in SEECP.

- Albania saluta decizia de a invita Kosovo ca invitat permanent la toate activitatile SEECP ca partener egal.

- Ca presedintie in excercitiu avem o mostenire excelenta oferita de Romania.

- Traian Basescu: Multumesc diplomatilor din MAE care au depus un efort urias pentru pregatirea acestui summit si au facut posibil ca astazi sa mai ramana doar cateva probleme, e adevarat nu usoare.

Summit-ul de la Cotroceni

Pe langa Romania, alte 11 state din regiune sunt reprezentate la acest summit: Albania, Bosnia - Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia si Turcia.

La summit participa si comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, in calitate de invitat.

Presedintele Traian Basescu va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, in cadrul careia se va semna Acordul de Asociere si Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeana.

Citeste si:
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit marţi, 7 decembrie, de Camera Deputaţilor, fiind depăşit termenul de dezbatere şi vot....
Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Unde și cu cine a fost surprinsă Irina Tănase după despărțirea de Liviu Dragnea
Relația de iubire dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și tânăra Irina Tănase (28 de ani) traversează o criză după ce fostul lider PSD a plecat de la domiciliul cuplului, simțindu-se trădat...