Basescu: In sufletul meu, mi-as dori mult unirea Romaniei cu Republica Moldova

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 23:47

   

Basescu: In sufletul meu, mi-as dori mult unirea Romaniei cu Republica Moldova
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca in sufletul sau si-ar dori mult unirea Romaniei cu Republica Moldova, dar acest lucru se poate intampla numai daca romanii din cele doua tari vor vrea.

"Eu sunt mai putin interesat de ce cred unii si altii in Occident. Eu am spus-o cinstit si, de regula, oamenii cinstiti trebuie luati asa cum sunt. In sufletul meu, mi-as dori mult unirea Romaniei cu Republica Moldova pentru ca eu nu renunt la teoria ca suntem un popor in doua state independente. Dar, acest lucru nu se face nici cu forta, nici cu amagiri, acest lucru nu se poate intampla decat daca romanii de la ambele maluri ale Prutului vor dori acest lucru.

Cand majoritatea romanilor din cele doua tari vor dori sa fie o singura tara, cu certitudine acest lucru se va intampla, pentru ca nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitati-va la Germania: este o realitate europeana, nu am inventat-o eu si nu o spun eu, dar nemtii au vrut si cei din RDG si cei din RFG sa se uneasca. La noi, nu sunt probabil create conditiile, in mod deosebit in Republica Moldova, dar daca vor fi vreodata cu certitudine cetatenii celor doua tari vor decide", a spus Basescu, la TV Moldova 1, intrebat daca mai crede cineva din Occident ca e posibila unirea Romaniei cu Republica Moldova.

El a adaugat ca nu exagereaza cand spune aceste lucruri, pentru ca ii iubeste pe romani, de la frontiera de vest a Romaniei pana la Nistru, inclusiv pe romanii din Transnistria.

"In Romania toate cercetarile sociologice ne arata ca 80% din romani sunt in favoarea unirii celor doua tari romanesti, stiu ca in Republica Moldova nu este acelasi sentiment, de aceea Romania nu intreprinde nimic in acest sens", a mentionat Basescu.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3136 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
razvanus
rank 5
unirea este un vis ce poate deveni realitate
In Germania de Est NU erau asa multi rusii si rusofoni cum sunt in Republica Moldova care privesc catre EST (fara transnistria). Oricum UNIREA se poate face chiar daca vor exista si mici conflicte INTER ETNICE care se pot rezolva prin masuri.
cititoru
rank 5
din pacate nu ajunge sa iubesti "si pe romanii din Transnistria"
Ar trebui sa iubesti si pe rusii de acolo; si pe cei din Armata XIV-a si tot amalgamul de etnii; ar trebui sa iubesti si pe romanii din RM care ne urasc si sunt majoritari, iar asta e mai greu de digerat. Transnistria ne-ar vrea, sa avem capitala la Tiraspol, iar lui Putin i-ar surade o unificare. Dar eu cred ca aia 80% din romani s-au "vindecat" de unificare
tata
rank 5
Poate B
Nu a fost si nu este perfect,dar aicea il cred si ce ii urez...sa te auda dz Dl B,ar fi poate singura fapta pozitiva, in ultimii 24 de ani..amin.
MiscareaTehnocrata
rank 5
Unirea Romaniei cu Republica Moldova/Basarabia
Referitor la unirea Romaniei cu Republica Moldova/Basarabia: Modul de abordare al politicienilor romani e gresit.

In primul rind atit Romania cit si Rep. Moldova trebuie sa-si stabileasca politica regionala.

Indiscutabil o unificare impotriva vointei Rusiei deschide cutia Pandorei si se poate lasa cu razboi, conform avertismentelor rusesti iar politica externa a ambelor state trebuie sa tina cont de acest lucru. Multor politicieni sau politruci, acest lucru nu e le deloc clar.

Dupa ce pozitia ambelor tari in ce priveste politica externa fata de Rusia in mod specia, se va clarifica se pot face asemenea propuneri si se poate discuta setul de pasi necesar pentru unificare.

Inainte si fara respectarea acestei proceduri, unificarea cred ca este doar praf in ochi si chiar periculoasa pentru securitatea ambelor state.

In Republica Moldova pro-vesticii si pro-rusii sint cam 50-50%. Asta insemna ca, inainte de orice fel de unificare, trebuie sa avem o pozitie care sa faca unificarea acceptabila/convenabila si pentru minoritatea pro-rusa.

Numai un asemenea tip de abordare va putea inclina in Republica Moldova balanta in favoarea suporterilor unificarii.

Desigur, se poate opta pentru stilul vestic al operatiunilor subversive si cu dublu standard, adica o fortare a unificarii impotriva vointei multor basarabeni.

Atentie ! E de notat faptul, ca desi majoritatea populatiei din Republica Moldova e de etnie romana, o buna parte din aceasta populatie este pro-est si nu pro-vest. Multi basarabeni sint plecati la lucru in Rusia. Acestia, evident sint filo-rusi.

Procentul filo-rusilor din Republica Moldova il depaseste pe cel al etnicilor rusi din Republica Moldova.

http://infoprut.ro/36270-romania-va-propune-republicii-moldova-unirea-pana-2016.html
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor