Basescu: Includerea Republicii Moldova in grupul Balcanilor, o necesitate

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 22:34

   

Basescu: Includerea Republicii Moldova in grupul Balcanilor, o necesitate
Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, in alocutiunea rostita la dineul oferit participantilor la cea de a XXXIV-a Reuniune Europeana a Comisiei Trilaterale, ca includerea din punct de vedere al integrarii europene a R.Moldova in grupul tarilor situate in Balcanii de Vest este o necesitate.

"Cuvantul cheie in ducerea la bun sfarsit a acestui demers este cooperarea. (...) Cooperarea defineste si abordarea Romaniei fata de vecinatate, care este o prioritate a politicii sale externe. Interesul primordial al Romaniei in propria regiune consta in stimularea dezvoltarii unor societati democratice, prospere si stabile, capabile sa gestioneze in mod eficient provocarile actuale.

Astfel de societati nu se pot dezvolta in mod autarhic, ci numai prin cooperare cu partenerii externi, in special cu statele vecine. Prin pozitia sa geografica, Romania este obligata sa dovedeasca mai multa creativitate in politica regionala decat, de pilda, tarile din centrul Uniunii Europene.

Proximitatea noastra este complexa si eclectica: ne invecinam atat cu state membre, cat si cu zone inca incomplet stabilizate, care ridica numeroase provocari legate de slaba guvernanta, identitati nationale fragile si, mai ales, conflicte inghetate - o reala amenintare la adresa stabilitatii europene. Solutionarea acestor conflicte este esentiala pentru integritatea si stabilitatea tarilor afectate si trebuie sa reprezinte o preocupare imediata a Uniunii Europene", a mentionat presedintele, citat de Mediafax.

In acelasi timp, Uniunea Europeana trebuie sa-si consolideze rolul in regiunea Marii Negre si sa-si echilibreze dialogul cu cele doua puteri regionale, Federatia Rusa si Turcia. "Aceasta abordare ar oferi celorlalte state riverane sansa de a-si solutiona in mod echitabil problemele de interes national", a mai spus Basescu.

Seful statului a subliniat ca, pentru Romania, vecinatatea reprezinta atat o provocare, cat si o oportunitate, mai ales in domeniul economic.

"Prin urmare, politicile Uniunii Europene trebuie directionate atat in ceea ce priveste consolidarea democratica a statelor din regiune, cat si spre sustinerea eforturilor noastre in domeniul asigurarii securitatii energetice. Atragerea resurselor nu poate fi materializata in conditii de eficienta si predictibilitate atata timp cat tarile de origine sau de tranzit sunt marcate de insecuritate", a precizat el.

Basescu a aratat ca Romania poate fi o poarta de intrare in Europa pentru doua mari fluxuri de hidrocarburi: din zona Marii Caspice si din Orientul Mijlociu si ca, in acest sens, Romania si-a asumat, "in propriul interes, dar si in interesul Uniunii Europene", dezvoltarea unor relatii speciale cu tarile din Caucazul de Sud si din Asia Centrala.

Traian Basescu a mentionat ca Romania are un interes major in sustinerea parcursului european al Republicii Moldova.

"Afinitatile Romaniei fata de Republica Moldova nu constituie un secret. Suntem o singura natiune, cu o istorie comuna pana in 1940, care traieste in doua tari, vorbeste aceeasi limba si isi extrage seva din aceeasi cultura. Continuarea avansului Republicii Moldova catre Uniunea Europeana depinde in mod crucial de mentinerea la putere a Aliantei pro-europene, dupa alegerile din luna noiembrie a acestui an", a subliniat presedintele.

In viziunea Romaniei, procesul de extindere a Uniunii Europene se va finaliza odata cu aderarea tarilor europene din vecinatatea sudica si estica, in baza principiului diferentierii si in conformitate cu nivelurile lor de ambitie, a continuat Traian Basescu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
XERESS
rank 3
mai vrei voturi,..?????????????????
don'Base,..n-o sa mai tina figura de la ultima votare,...degeaba dai "periute".
Cob
rank 5
Da mai Bacos....
.... mai vrea Basescu voturi pentru PD-L si nu pentru el, el are suficiente.
Ce te doare pe tine capul de voturile ce nu-i mai sunt necesara lui Basescu.
Gandeste-te la ingramaditul tau ofilit,ca e pe nicaeri.
Cob
rank 5
Ce poti comenta la aceasta strategie politica promovata de opresedintele Basescu ?
Nimic, decat sustinere !
DR.STRANGELOVE
rank 5
Pe de o parte, presedintele face astfel de declaratii corecte.
Pe de alta parte, la presiunile dnei Merkel, ii satisface pe rusi pregatindu-se sa semneze un nou tratat privind regimul de frontiera cu Basarabia. O frontiera prin mijlocul tarii pe care o pastoreste... Nemtii vor lua in continuare gaze ieftine de la rusi, iar romanii se vor uita peste gard unii la altii...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor