Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu indeamna SUA sa se implice in solutionarea conflictului din Orientul Mijlociu

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 21:06
1448 citiri
Basescu indeamna SUA sa se implice in solutionarea conflictului din Orientul Mijlociu
Foto: Reuters

In conditiile in care politica externa a Statelor Unite pare sa se indrepte mai mult spre reconcilierea cu Iranul si spre impacarea cu Havana, presedintele Traian Basescu a declarat, in Liban, ca Washingtonul trebuie sa se implice cu un rol important in solutionarea conflictului israeliano-palestian.

'Punerea in aplicare a celor convenite in ultimii sapte ani este esentiala pentru stabilizarea Orientului Mijlociu. In opinia noastra, se apropie limita de expirare a credibilitatii acelor intelegeri, iar daca ele nu sunt materializate prin vointa partilor, in primul rand, riscam sa ajungem la concluzia ca s-au adoptat solutii care nu au fost viabile', a spus presedintele Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Beirut.

In acest sens, el a subliniat ca atat Uniunii Europene, cat si SUA le revin rolul semnificative in acest proces.

'UE are un rol important, dar solutionarea conflictului israeliano-palestinian trebuie sa aiba ca partener si SUA. Din punct de vedere al Romaniei, vom sustine pe de o parte respectarea dreptului la autodeterminare al Palestinei, dreptul la securitate al Israelului, obligatia UE de a fi un mediator consecvent si al SUA de a fi un participant si un garant al aplicarii celor convenite acum sapte ani', a spus Traian Basescu.

Libanul, sustinut de Romania la ONU

Romania va sustine Libanul in vederea ocuparii in 2010 a unui post de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Beirut impreuna cu omologul sau Michel Sleiman.

'Vreau sa va informez ca l-am asigurat pe domnul presedinte de sustinerea Romaniei pentru ca Libanul sa ocupe anul viitor un post nepermanent in Consiliul de Securitate', a declarat Basescu. El a adaugat ca principalul mesaj pe care a dorit sa-l transmita presedintelui Sleiman a fost unul de sustinere ferma si de sprijin pentru consolidarea unitatii, a independentei, a suveranitatii si a integritatii teritoriale a Libanului.

'Din aceasta perspectiva, Romania considera ca dialogul national desfasurat cu sprijinul Ligii Statelor Arabe reprezinta un instrument politic fundamental in procesul de reconciliere inter-libanez', a spus Basescu, adaugand ca, in calitate de tara membra a Uniunii Europene, Romania isi doreste sa sprijine Libanul in procesul de consolidare a institutiilor statului.

Cooperare militara intre Romania si Liban

Basescu a adaugat ca s-a convenit asupra dezvoltarii cooperarii intre cele doua armate si ca un pas important in acest sens il va constitui acordul-cadru de cooperare intre Ministerele Apararii din cele doua state.

Detaliind chestiunea cooperarii la nivelul armatelor, presedintele Basescu a explicat, potrivit corespondentului Agerpres, ca acordul intre cele doua armate ar urma sa vizeze nu doar dotarea cu armament romanesc, ci si instruirea in institutii de invatamant din tara noastra.

Basescu a mai aratat ca s-a decis coordonarea cooperarii in domeniul politienesc in principal in ceea ce priveste combaterea crimei organizate. El a evidentiat importanta luptei impotriva traficului de droguri, a terorismului si a traficului de fiinte umane, aratand ca este in interesul ambelor tari ca in regiune sa fie asigurata securitatea, iar riscurile asimetrice sa fie diminuate.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Reuniune de urgență a miniștrilor de externe din Europa. Subiectul întâlnirii este legat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc luni în Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi extinderea sancţiunilor împotriva...
#Basescu Liban, #orientul mijlociu, #pace conflictul israeliano palestinian , #presedinte