Basescu: Internetul e mai liber decat presa scrisa

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 12:10
1557 citiri
Basescu: Internetul e mai liber decat presa scrisa

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca blogurile cu tema politica ofera o analiza politica de calitate superioara celei din presa scrisa, TV, sau radio, aratand ca multi ziaristi de calitate s-au "refugiat" in lumea Internetului, o lume "mai putin dependenta" de interese economice sau politice.

"Aici (pe blogurile cu teme politice - n.r.) gasim o calitate a analizei politice mult mai buna decat in presa scrisa, in presa audio sau in televiziuni. Aceasta pentru ca cel putin deocamdata lumea Internetului a ramas mai putin dependenta de interese economice sau de interese politice.

In Romania putem gasi foarte multi ziaristi care s-au refugiat din presa scrisa in comunicarea pe Internet, fiindu-le mai scumpa libertatea decat pretul pe care-l aveau lucrand la ziare, care nu mai faceau deja o politica a publicului, ci faceau o politica a patronului", a afirmat seful statului, prezent la "World Blogging Forum".

Cu aceasta ocazie, presedintele a reiterat faptul ca trusturile private de presa au fost fondate de anumite persoane, nu din "dorinta de a face presa".

"Marile trusturi de presa din Romania sunt trusturi de presa care au fost create de oameni de afaceri din cu totul alte domenii decat presa si trusturile de presa au inceput de mult deja sa fie utilizate ca instrumente de influenta a deciziei politice sau ca instrumente de obtinere a unor favoruri economice", a mai spus seful statului.

Totusi, Basescu considera ca si Internetul tinde sa intre in "jocurile" "marilor trusturi de presa", deoarece unele "mici" informatii "se lanseaza" pe internet, sunt preluate in presa scrisa, apoi aduse "la varf de dezbatere" in emisiunile televizate.

Din aceasta cauza, el a facut apel la comunitatea blogger-ilor sa tina cont de faptul ca, odata cu libertatea de exprimare, trebuie sa vina si o doza de responsabilitate, el insusi, declarandu-se un utilizator "civilizat" al internetului. "Este esential ca un utilizator de internet sa aiba responsabilitatea informatiei pe care o pune in circulatie (...). Sunt un utilizator civilizat de internet si adesea ma deranjeaza violenta pe internet. Se observa deja un inceput de lipsa de responsabilitate", a mai spus Traian Basescu.

El a vorbit si despre rolul statului in organizarea comunicarii online si considera ca acesta trebuie sa fie minimal, adaugand ca utilizatorii de Internet sunt capabili de "autoreglementare".

In acest context, el a dat exemple de tari in care accesul la informatiile de pe Internet, sau capacitatea de a posta informatii pe Internet sunt limitate, acestea devenind "incomode" pentru stat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu Internet presa scrisa, #Traian Basescu alegeri 2009 , #presedinte