Basescu, intrebat daca a avut o contributie la propunerile procurorilor: Nu cred ca e important

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 21:23
1986 citiri
Basescu, intrebat daca a avut o contributie la propunerile procurorilor: Nu cred ca e important
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, joi seara, in cadrul declaratiilor de presa sustinute la Palatul Cotroceni, daca a avut vreo contributie la propunerile de procurori sefi pe care le-a facut ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta, raspunzand: "Nu cred ca acest lucru e important".

"Contributia mea a fost doar de a nu risca diminuarea sanselor de progres al parchetelor. Am vrut o solutie de Morar la Parchetul General si Kovesi la DNA, nu s-a putut. A fost cunoscuta optiunea mea, vreau sa fiti convinsi ca nu are nicio legatura cu influenta asupra unei persoane, ci decat cu aprecierea mea pentru rezultatele profesionale ale acestora", a precizat seful statului.

Traian Basescu: Cine face desemnarile si numirile sa-si asume raspunderea

Mai departe, presedintele a fost intrebat in legatura cu argumentele pe care le-a prezentat Comisiei Europene, care a solicitat o procedura transparenta pentru aceste numiri ale procurorilor.

"Sa ne intelegem cum traducem cuvantul 'transparenta'. Daca propunerile ar fi fost pentru niste oameni adusi din tara, pe care nu ii cunostea nimeni, am fi putut sa spunem ca este pentru o procedura fara transparenta, dar aici discutam despre Codrut Olaru, om cu performante extraordinare la DIICOT, despre Kovesi, un om cu performante foarte bune in conducerea Parchetului.

N-am respins pe niciunul dintre cei doi procurori pentru incompetenta, ci pentru modul in care procesul a fost transparent sau netransparent. Nu cred ca a constatat cineva fraternizarea fostului procuror general (Kovesi - n.red.) cu cineva urmarit in vreun dosar, chiar daca eu ii reprosez nerezolvarea in dosarul Revolutiei", a spus Traian Basescu.

Vorbind si despre eventuale discutii avute cu liderii europeni pe tema procurilor, presedintele a raspuns: "Eu discut cu legile Romaniei si nimeni nu poate sa infrunte legile Romaniei".

Basescu: Voi proteja Justitia de ingerinta politicului

Seful statului a sustinut ca va continua sa protegeze Justitia de ingerinta politicului, manifestandu-si speranta ca trendul bun al rezolvarii problemelor care tin de justitie va continua la principalele institututii.

"Voi continua sa protejez Justitia, fie ca vorbim de parchete si instantele de ingerinta politicului, sigur, acolo unde stiu. Sper ca trendul bun pe care a inceput sa se miste activitatea parchetelor va continua, iar propunerile pe care le-a facut pana in prezent prim-ministrul nu-mi dau niciun motiv sa cred ca vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de Justitie", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele Basescu a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni, ca el si premierul au stabilit sa fie urmata "fara nicio abatere" procedura de desemnare a procurorilor sefi prevazuta de lege, aratand ca aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Traian Basescu contributie propuneri procurori, #Basescu propuneri procurori, #Basescu ingerinta politic Justitie, #Basescu CE procurori , #presedinte