Basescu, intrebat daca a avut o contributie la propunerile procurorilor: Nu cred ca e important

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 21:23
1843 citiri
Basescu, intrebat daca a avut o contributie la propunerile procurorilor: Nu cred ca e important

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, joi seara, in cadrul declaratiilor de presa sustinute la Palatul Cotroceni, daca a avut vreo contributie la propunerile de procurori sefi pe care le-a facut ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta, raspunzand: "Nu cred ca acest lucru e important".

"Contributia mea a fost doar de a nu risca diminuarea sanselor de progres al parchetelor. Am vrut o solutie de Morar la Parchetul General si Kovesi la DNA, nu s-a putut. A fost cunoscuta optiunea mea, vreau sa fiti convinsi ca nu are nicio legatura cu influenta asupra unei persoane, ci decat cu aprecierea mea pentru rezultatele profesionale ale acestora", a precizat seful statului.

Traian Basescu: Cine face desemnarile si numirile sa-si asume raspunderea

Mai departe, presedintele a fost intrebat in legatura cu argumentele pe care le-a prezentat Comisiei Europene, care a solicitat o procedura transparenta pentru aceste numiri ale procurorilor.

"Sa ne intelegem cum traducem cuvantul 'transparenta'. Daca propunerile ar fi fost pentru niste oameni adusi din tara, pe care nu ii cunostea nimeni, am fi putut sa spunem ca este pentru o procedura fara transparenta, dar aici discutam despre Codrut Olaru, om cu performante extraordinare la DIICOT, despre Kovesi, un om cu performante foarte bune in conducerea Parchetului.

N-am respins pe niciunul dintre cei doi procurori pentru incompetenta, ci pentru modul in care procesul a fost transparent sau netransparent. Nu cred ca a constatat cineva fraternizarea fostului procuror general (Kovesi - n.red.) cu cineva urmarit in vreun dosar, chiar daca eu ii reprosez nerezolvarea in dosarul Revolutiei", a spus Traian Basescu.

Vorbind si despre eventuale discutii avute cu liderii europeni pe tema procurilor, presedintele a raspuns: "Eu discut cu legile Romaniei si nimeni nu poate sa infrunte legile Romaniei".

Basescu: Voi proteja Justitia de ingerinta politicului

Seful statului a sustinut ca va continua sa protegeze Justitia de ingerinta politicului, manifestandu-si speranta ca trendul bun al rezolvarii problemelor care tin de justitie va continua la principalele institututii.

"Voi continua sa protejez Justitia, fie ca vorbim de parchete si instantele de ingerinta politicului, sigur, acolo unde stiu. Sper ca trendul bun pe care a inceput sa se miste activitatea parchetelor va continua, iar propunerile pe care le-a facut pana in prezent prim-ministrul nu-mi dau niciun motiv sa cred ca vor fi schimbari in trendul crescator de rezolvare a problemelor care tin de Justitie", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele Basescu a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Palatul Cotroceni, ca el si premierul au stabilit sa fie urmata "fara nicio abatere" procedura de desemnare a procurorilor sefi prevazuta de lege, aratand ca aceste numiri nu sunt o responsabilitate nici a societatii civile, nici a partidelor, nici a procurorilor.

Citeste si:
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Vasile Dîncu anunță câți refugiați din Ucraina ar putea primi România: ”O să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri, 26 ianuarie, că țara noastră poate primi, în prezent, mii de refugiați. Declarația a fost făcută în contextul...