Basescu, intrebat daca se teme de Hayssam: Nici macar nu imi produce o minima tresarire

Luni, 05 August 2013, ora 17:55
2318 citiri
Basescu, intrebat daca se teme de Hayssam: Nici macar nu imi produce o minima tresarire
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, intrebat daca are motive sa se teama de ceea ce ar putea spune Omar Hayssam, ca nici macar nu ii produce "o minima tresarire", pentru ca nu l-a cunoscut pana cand acesta nu a cerut sa se duca dupa ziaristii rapiti in Irak.

"Nici macar nu imi produce o minima tresarire, pentru ca eu nu l-am cunoscut pe Omar Hayssam pana cand nu a cerut sa se duca dupa ziaristi, deci cu mine nu a avut nicio tranzactie si niciun sprijin", a raspuns razand Basescu la una dintre intrebarile adresate de jurnalisti referitoare la Omar Hayssam.

Chestionat ce politician ar trebui sa se teama, el a raspuns: "Multi, dar aceasta e treaba justitiei".

Seful statului a subliniat ca pentru el "problema Omar Hayssam este inchisa".

"Obiectivul meu a fost un obiectiv de cinci ani sa il vad adus inapoi in tara. Este aici, este treaba institutiilor, in mod deosebit a justitiei, sa discute cu el si despre el", a mentionat Traian Basescu.

"Nu este un subiect Omar Hayssam. Lasati-l sa se duca in fata instantelor, acolo e problema", a mentionat acesta.

Maldar de dosare

Unul dintre avocatii din oficiu ai lui Omar Hayssam a declarat vineri, la iesirea din sediul DIICOT, ca acestuia i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile din noul dosar si ca sirianul i-ar fi spus anchetatorului ca va colabora si ca au timp 20 de ani sa discute.

Omar Hayssam a fost audiat vineri, timp de aproximativ o ora, la DIICOT, intr-un nou dosar, sirianul fiind urcat ulterior in duba, sub escorta trupelor speciale, pentru a fi dus inapoi in detentie, la Penitenciarul Rahova.

El a fost arestat preventiv, vineri, in dosarul de inselaciune si delapidare, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti prin care a fost admisa propunerea in acest sens formulata de procurorii DIICOT.

Omar Hayssam se afla, din 23 iulie, in custodia Penitenciarului Bucuresti Rahova, dupa ce a fost adus in Romania pentru a-si executa pedepsele din condamnarile definitive de pana acum, in timp ce fratele lui a fost arestat preventiv in lipsa.

Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu".

El este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati.

Condamnarea dispusa in cazul lui Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de inchisoare.

Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.

Hayssam este vizat si intr-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizand depunerea mai multor inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane in dimineata zilei de 19 iulie, anunta purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.

In 23 iulie, Politia Romana arata ca Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de retinere si arest preventiv al IGPR, in care a stat de la aducerea lui in tara, intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Reprezentantii ANP au precizat ulterior ca Omar Hayssam se afla din 23 iulie in custodia Penitenciarului Bucuresti Rahova si este cazat intr-o camera cu "profil de carantinare-observare".

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Basescu Hayssam tresarire, #Basescu teama Hayssam , #presedinte