Basescu: Iohannis va plati factura. Oprea a tradat. Din economie nu intelege nimic

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 13:00
14709 citiri
Basescu: Iohannis va plati factura. Oprea a tradat. Din economie nu intelege nimic
Foto: Gandul Live

Traian Basescu este de parere ca presedintele Klaus Iohannis a gresit impunandu-si apropiatii sefi ai serviciilor secrete. In plus, Basescu il acuza pe Gabriel Oprea ca si-a tradat aliatii votandu-l pe Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE.

Invitat la Gandul Live, Traian Basescu a declarat ca nu poate sa spuna ca il cunoaste pe Gabriel Oprea, dar a precizat: "am avut o relatie politica cu Gabriel Oprea, a fost o relatie politica corecta in ceea ce ma priveste".

Intrebat daca lui Gabriel Oprea i se potriveste functia de premier interimar, fostul presedinte a raspuns: "Categoric nu!".

"Daca are o zona in care poate fi util fara sa fie cel mai mare specialist, e cea de securitate nationala. Sa il cocoti in fruntea Guvernului e inutil, nu are niciun fel de cunostinte economice (...) Din economie nu intelege nimic", a sustinut Basescu.

In ceea ce priveste votul dat de UNPR in favoarea numirii lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, in ciuda pozitiei contrare adoptate de ceilalti aliati din coalitia de guvernare, Traian Basescu a comentat: "Sincer, nu mi s-a parut corect".

"In numele interesului national, nu faci jocul unui presedinte care greseste ca si-a pus apropiatii sefi de servicii si va plati factura, desi nu contest calitatile niciunuia din ei pentru a conduce aceste servicii", a declarat Traian Basescu, explicand ca multe dintre actiunile serviciilor "ii vor fi puse in carca" lui Iohannis.

Mihai Razvan Ungureanu e noul sef al SIE: Multumiri pentru Iohannis si planuri sa schimbe legislatia

Traian Basescu a reamintit ca el a numit sefi la servicii din partea Opozitiei, pe Mihai Razvan Ungureanu de la PNL si pe George Maior de la PSD, si a subliniat ca el a mers pe principiul sa fie "oameni rezonabili cu care sa poti lucra, dar sa fie o pavaza ca nu folosesti serviciile".

Revenind la pozitia adoptata de Gabriel Oprea cu ocazia votului dat in Parlament pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE, Traian Basescu a declarat ca "nu a fost corecta".

"Daca voiai sa servesti interesul national, te bateai sa se faca autostrazi, sa nu piarda Romania 7,5 mld de euro. L-as fi respectat mult mai mult pentru un asemenea ideal.

SIE mergea la fel de bine si cu generalul Predoiu, cel putin la fel de bine. El si-a tradat acum aliatul, interesul national nu poate fi tratat ca manta de vreme rea (...) Imi este foarte clar ca Gabriel Oprea a tradat, ascunzandu-se sub mantaua 'interesul national'. Nu sta interesul national intr-o simpla numire", a comentat Traian Basescu, adaugand ca UNPR a votat aceasta numire "din alte interese decat interesul national si timpul ne va arata".

Intrebat daca se refera la o eventuala coalitie a UNPR cu PNL pentru formarea unui alt guvern, Traian Basescu a replicat razand: "Sigur, daca e in interes national....".

Tariceanu, ingrijorat dupa votul UNPR: Trebuie sa avem o discutie serioasa

"Sunt convins ca, daca Victor Ponta decide sa mentina Guvernul, Oprea va ramane. Daca Victor Ponta va avea abordari ambigue, cum are acum (nu se stie, vine nu vine, vrea nu vrea, a facut o intelegere sau nu cu cineva...) (...) daca il lasa pe Oprea in ambiguitate, cu certitudine el va gasi motivul sa spuna 'Eu am plecat!'. El isi pregateste acest pas nemaiclamand alianta cu PSD, ci cu Victor Ponta", a declarat fostul presedinte.

In context, Traian Basescu a remarcat inca o data faptul ca Victor Ponta lipseste de trei saptamani din tara. "Are un comportament atat de bizar legat de un prim ministru care sta in afara UE (...) Pe fotbalisti ii opereaza azi la genunchi si dupa 2 saptamani bat mingea", a sustinut el.

Cand Oprea nu a servit interesul national

Revenind la Gabriel Oprea, Traian Basescu a dat un exemplu in care ministrul de Interne nu a servit interesul national, dimpotriva.

"Marea intelegere legata de atingerea a 2% din PIB pentru armata in 2017. In CSAT era stabilit 2016! Domnul Oprea n-a servit deloc interesul national si nevoia de a creste capacitatea de aparare a tarii prin aceasta amanare, care a fost prezentata ca un mare succes. Totul e PR si propaganda", a comentat Traian Basescu, reamintind ca Gabriel Oprea era ministru si a participat la sedinta CSAT la care s-a decis pragul de 2% pentru anul 2016, votand in favoarea acestui termen, care ulterior a fost decalat de comun acord de catre presedintele Iohannis si liderii de partide chemati la Cotroceni pentru consultari.

Eveniment Quarterly Report

Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
#Basescu Iohannis sefi servicii, #Basescu Iohannis Gabriel Oprea , #presedinte