Basescu isi doreste unirea cu R.Moldova in mandatul lui Iohannis (Video)

Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 17:43
2926 citiri
Basescu isi doreste unirea cu R.Moldova in mandatul lui Iohannis (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul sef al statului Traian Basescu spune ca si-ar dori ca unirea Romaniei cu Republica Moldova sa se realizeze in mandatul presedintelui Klaus Iohannis, precizand ca acest proiect este unul care poate fi realizat in patru-cinci ani, important fiind sa existe vointa politica.

Fostul presedinte al Romaniei a reiterat, sambata, la Scoala de Vara a PMP de la Mamaia, ca urmatorul proiect de tara ar trebui sa fie unirea Romaniei cu Republica Moldova.

"Si cand vorbesc de proiect de tara pentru urmatorii ani nu ma refer la termen lung, la termen mediu, este un proiect de patru-cinci ani care trebuie bine sustinut, bine argumentat si, mai ales, bine finantat de Guvern pentru a se realiza interconectarile, pentru ca la astfel de proiecte, avand in vedere ca Republica Moldova este asociat la Uniunea Europeana, finantarile de la Uniunea Europeana sunt deschise, deci Romania ar avea de contribuit cu cofinantari, nu este vorba de o inglodare a Romaniei in cheltuieli, ci de o coparticipare a Romaniei cu sume mult mai mici decat valoarea proiectelor. Dar important este sa existe proiectele, sa existe vointa politica pe ambele maluri ale Prutului ca astfel de proiecte sa se realizeze", a declarat Basescu.

El a sustinut ca in cadrul acestui proiect nu poate intra si Transnistria, care nici nu este pamant romanesc.

"Nu vreau sa credeti ca ezit sa pronunt cuvantul Transnistria. Noua, celor care vrem unirea Romaniei cu Republica Moldova, este clar ca nu este posibil ca acest lucru sa se faca cu Transnistria inglobata.

Istoric, nu a fost teritoriu romanesc, a fost o miscare administrativa in timpul lui Hrusciov, daca nu ma insel, cand Transnistria in interiorul fostei Uniuni Sovietice a fost integrata Republicii Sovietice Socialiste Moldova, cum era atunci, si s-au cedat teritorii din sudul Republicii Moldova catre Ucraina", a explicat Traian Basescu.

El si-ar dori ca unirea Romaniei cu Republica Moldova sa fie realizata in timpul mandatului lui Klaus Iohannis.

"Este un interes national care nu are culoare politica si, dupa cum bine stiti, orice sondaj din Romania arata ca 70-80 la suta din populatie este suporter al reintregirii tarii. Mi-as dori sa se intample in mandatul domnului Iohannis, de ce nu?, dar sa se intample si pentru asta trebuie deschise discutii cu Chisinaul la nivel oficial si fara ocolisuri", a afirmat Basescu.

Fostul presedinte Traian Basescu declara, in 16 august, la Alba Iulia, ca obiectivul de tara al PMP trebuie sa fie unirea Romaniei cu Republica Moldova si ca a sosit momentul sa se discute deschis "despre refacerea integritatii teritoriale a Romaniei", acuzand lipsa de curaj a politicienilor romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Basescu unire Moldova mandat Iohannis , #presedinte