Basescu: Istoria Romaniei moderne, marcata de parteneriatul cu Franta

Marti, 14 Iulie 2009, ora 14:13
1174 citiri
Basescu: Istoria Romaniei moderne, marcata de parteneriatul cu Franta
Foto: Antena 3

Istoria Romaniei moderne este marcata de parteneriatul cu Franta, a declarat, marti, presedintele Traian Basescu, la receptia cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Franceze, la sediul ambasadei.

"Istoria Romaniei moderne este marcata de parteneriatul cu Franta. Fie ca vorbim de pasoptisti, care au fost educati la Paris, fie ca vorbim de unirea principatelor, fie ca vorbim de Romania Mare, majoritatea evenimentelor majore din istoria Romaniei au avut parte de sustinere din partea Frantei", a declarat Basescu.

Presedintele Basescu a tinut sa sublinieze importanta parteneriatului dintre cele doua tari precum si aprecierea pe care Romania o are la adresa uneia dintre marile puteri ale Europei.

"Este o mare onoare sa particip la sarbatorirea zilei nationale a Frantei. Sarbatorim un mare popor dar si un eveniment care a marcat istoria umanitatii. Istoria Romaniei moderne este marcata de parteneriatul cu Franta.

Fie ca vorbim de conducatorii revolutiei pasoptiste educati la Paris, fie ca vorbim de unirea principatelor, de Romania Mare, toate aceste evenimente majore au insemnat sprijin din partea Frantei.

Dupa Revolutie, Franta a fost unul dintre partenerii Romaniei. Franta a fost un sustinator fara rezerve a integrarii Romaniei in UE. Dupa intrare, Franta ne-a fost un partener in procedurile de integrare in structurile europene" a declarat Basescu.

Presedintele a trecut in revista cateva dintre provocarile vremurilor actuale, pe care Romania si Franta trebuie sa le depaseasca impreuna, si a a salutat initiativa Frantei de a infiinta un liceu francez la Bucuresti.

"Avem in fata provocari pe care va trebui sa le trecem impreuna, in parteneriat. Magandesc la dificultatile crizei economice, la necesitatea intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona si la participarea comuna in Afganistan. Am convingerea ca vom trece impreuna de aceste provocari", a adaugat presedintele.

In prezent, singurul liceu francez din Bucuresti este liceul "Anna de Noailles", unde invata 700 de elevi, de la gradinita pana la ultimul an de liceu.

Liceul est omologat de Ministerul rancez al Educatiei Nationale si este legat prin conventie de Agentia pentru invatamantul francez in strainatate (AEFE), care-i ofera sprijin tehnic si pedagogic.

Marti, la Resedinta Ambasadorului Frantei au fost prezenti atat presedintele Romaniei, Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....