Basescu, jurnalistilor sarbi: Problema Serbiei este rezolvata

Joi, 01 Martie 2012, ora 21:54
3650 citiri
Basescu, jurnalistilor sarbi: Problema Serbiei este rezolvata

"Problema Serbiei este rezolvata", a raspuns Traian Basescu, intrebat la Bruxelles de presa sarba daca Romania va da unda verde acordarii de statut de tara candidata Serbiei.

Ambasadorii Romaniei si Serbiei la UE au semnat joi, la Bruxelles, protocolul privind protectia minoritatilor, relateaza RFI.

Textul a fost vazut intre timp si de presedintele Traian Basescu, ajuns la Bruxelles, pentru a participa la lucrarile summit-ului UE.

Protocolul ar putea fi anexat concluziilor summitului, ce vor fi date publicitatii vineri, relateaza RFI.

Consiliul Afaceri Generale a recomandat marti acordarea statutului de tara candidata Serbiei, fara a lua o decizie formala, ca urmare a obiectiilor ridicate de Romania in privinta respectarii drepturilor minoritatilor in Serbia. Decizia finala urmeaza sa fie luata la Consiliul European care are loc joi si vineri.

La concluziile Consiliului Afaceri Generale de marti a fost anexata o Declaratie a Comisiei Europene prin care aceasta reitereaza importanta respectarii si protectiei drepturilor minoritatilor, ca parte integranta a criteriilor de aderare la UE. Totodata, Comisia se angajeaza sa continue monitorizarea stricta a eforturilor Serbiei in acest domeniu si sa raporteze in octombrie 2012 asupra progreselor, potrivit unui comunicat al MAE.

De asemenea, Romania a prezentat o Declaratie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete si rapide in ceea ce priveste semnarea protocolului privind statutul minoritatilor din cele doua tari, cat si implicarea Comisiei si a Inaltului Reprezentant al OSCE pentru minoritatile nationale, in monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protectiei minoritatilor in conformitate cu standardele Uniunii Europene, se mai arata in comunicat.

Comunitatea romaneasca din Serbia numara in jur de 300.000-350.000 de persoane. Cei mai multi locuiesc in Valea Timocului, in estul Serbiei, si Voivodina, in nordul tarii. Spre deosebire de romanii din Voivodina, care au fost recunoscuti oficial inca din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodata de drepturi specifice minoritatilor nationale. In Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni de televizune si posturi de radio in limba romana, iar in 2001 a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa doar parohiile romanesti din Voivodina. Numiti "vlahi", romanii din Timoc au fost privati de invatamant sau activitati culturale si religioase in limba materna.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Traian Basescu Serbia, #Romania blocare Serbia UE, #Serbia aderare Uniunea Europeana , #presedinte
Comentarii