Basescu l-a decorat pe fostul sef al Militiei si Securitatii, George Homostean

Joi, 20 Mai 2010, ora 23:30
13753 citiri
Basescu l-a decorat pe fostul sef al Militiei si Securitatii, George Homostean
Foto: Arhiva

Traian Basescu l-a decorat cu cea mai inalta distinctie militara pe timp de pace a statului roman pe fostul sef al Militiei si al Securitatii, ministrul de Interne George Homostean. Numele lui apare inclusiv in raportul Comisiei "Tismaneanu" care condamna crimele comunismului.

Homostean este vinovat de coordonarea asasinarii unor protestestari anticomunisti in cadrul operatiunii "Autobuzul", a fost implicat in uciderea in batatie, in beciurile Securitatii, a disidentului Gheorge Ursu, informeaza Cotidianul.ro.

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul prezidential 448 in data de 26 aprilie 2010, cu prilejul Zilei Veteranilor de Razboi, iar numele lui Homostean a fost plasat in coada unei liste cu 23 de ofiteri in retragere decorati.

Homostean a fost ministru de Interne in perioada comunista, timp de aproape zece ani, in timpul guvernelor Ilie Verdet si Constantin Dascalescu, iar in biografia oficiala facuta de Ministerul Internelor se face si o referire la operatiunea sangeroasa "Autobuzul".

"A avut loc un eveniment (1981), care a fost calificat ca fiind act terorist dupa standardele internationale. Trei indivizi, cu varste intre 23 si 32 de ani, au sustras, in noaptea de 22/23 august, de la un post de militie din judetul Hunedoara, doua pusti-mitraliera si un pistol, au deturnat un autobuz cu navetisti, obligandu-i sa se indrepte spre Timisoara, cu intentia de a parasi Romania.

Operatiunea << Autobuzul >>, cum a fost cunoscuta actiunea militiei si trupelor de securitate locale, a avut ca rezultat impuscarea celor trei "teroristi" si a catorva din pasagerii autobuzului. Raportat ca un succes al Ministerului de Interne, in realitate evenimentul a scos in evidenta reale deficiente in tehnica de negociere a comandantilor."

Decorat de Traian Basescu cu Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler, George Homostean este chiar unul dintre cei condamnati in Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, la pagina 631.

"Ministrii de Interne si sefii Securitatii au fost cu totii soldati fideli ai partidului. Cei mai multi au fost ei insisi activisti de partid, inainte de a lucra in Securitate. Sa-i mentionam asadar pe cei responsabili, ca demnitari ai aparatului represiv, pentru ceea ce s-a petrecut vreme de peste patru decenii in Romania, pentru sutele de mii de morti si deportati:

Teohari Georgescu, ministru de Interne implicat in luarea puterii si instituirea regimului de teroare in masa, precum si adjunctii sai Vladimir Mazuru si Marin Jianu; Emil Bodnaras, sef al Serviciului de Informatii care a jucat un rol cheie in terorizarea populatiei intre 1945-1947; Pintilie Bodnarenko (Pantiusa), spion sovietic, primul sef al Securitatii; Alexandru Nicolschi (Grunberg), mana dreapta a lui Pintilie, organizatorul sistemului concentrationar din Romania stalinizata; Alexandru Draghici, succesorul lui Teohari Georgescu; adjunctii sai, in diverse perioade, Ladislau Ady, Aurel Stancu, Vasile Negrea, Ion Vinte, Grigore Raduica, Ionel Gal; Cornel Onescu (succesorul lui Draghici) ; Ion Stanescu, Gheorghe Homostean, Teodor Coman, Emil Bobu, Tudor Postelnicu, Iulian Vlad.

Acestia, la randul lor, au lucrat direct cu secretarii CC si sefii de sectii ale CC al PCR, responsabili cu coordonarea organelor represive: Iosif Chisinevschi, Mirel Costea, Alexandru Moghioros, Nicolae Ceausescu, Petre Lupu, Vasile Patilinet, Virgil Trofin, Iosif Banc, Ion Coman, Emil Bobu, Constantin Olteanu. Activitatile Securitatii pe plan extern au avut de asemenea loc sub directa indrumare a partidului".

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Traian Basescu decoratie, #Basescu raport Tismaneanu, #Basescu crime comunism, #Basescu George Homostean, #Basescu decoratie ministru comunist , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Oare Basescu a stiut sau nu a stiut cine este personajul ? Incredibil !
Poza Florin2
Florin2
rank 5
Basescule, trebuie sa retragi decoratia si sa il dai afara pe consilierul