Basescu l-a primit pe noul ambasador rus la Bucuresti

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 19:01
1532 citiri
Basescu l-a primit pe noul ambasador rus la Bucuresti
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu si Oleg Sergheevici Malghinov, noul ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, au discutat miercuri, cu ocazia prezentarii scrisorilor de acreditare, despre interesul privind cresterea nivelului si substantei dialogului politic dintre cele doua state.

Acest dialog ar trebui sa se poarte pe baza unei abordari comune constructive, intemeiata pe incredere si spirit de cooperare, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele si noul ambasador au apreciat evolutia pozitiva a schimburilor comerciale bilaterale din ultimii doi ani, in ciuda crizei economice internationale, si au impartasit o viziune comuna privind valorificarea mai buna a oportunitatilor si proiectelor de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa in plan economic.

Cine este Oleg Sergheevici Malginov

Oleg Sergheevici Malginov, in varsta de 55 de ani, a absolvit Institutul de Stat pentru Relatii Internationale din Moscova (MGIMO). Si-a inceput cariera diplomatica in 1979. In perioada 1994-1999 a fost consilerul principal al Reprezentantei Permanente a Federatiei Ruse pe langa ONU si alte organizatii internationale din Geneve, iar intre 1999 si 2003 a fost director-adjunct al Departamentului MAE Rusiei pentru drepturile omului si probleme ale conationalilor din strainatate.

Intre 2003-2006 a fost ambasador al Federatiei Ruse in Banglades. Din 2006 si pana anul trecut a condus Departamentul pentru cooperarea in domeniul umanitar si drepturile omului in cadrul MAE rus.

La 16 februarie, secretarul de stat pentru afaceri europene in MAE, Bogdan Aurescu, l-a primit pe Oleg Sergheevici Malghinov, ambasadorul agreat al Federatiei Ruse la Bucuresti, cu ocazia prezentarii copiilor scrisorilor de acreditare.

Bogdan Aurescu l-a felicitat pe Oleg Malghinov pentru preluarea postului de la Bucuresti si i-a urat succes, asigurandu-l de sprijinul Ministerului de Externe in indeplinirea mandatului sau. Totodata, oficialul roman a subliniat importanta valorificarii de catre ambele parti, prin actiune comuna, a oportunitatilor de dezvoltare pe baze pragmatice a relatiilor bilaterale si a evidentiat dinamica pozitiva a contactelor la nivel de lucru din ultima perioada, care vor continua si in acest an, exprimand speranta ca aceasta se va traduce in viitor intr-un salt calitativ al dialogului politic.

Ambasadorul Oleg Malghinov a evocat importanta pe care Federatia Rusa o acorda dezvoltarii relatiilor bilaterale cu Romania, ca stat membru al UE si NATO, cu rol important si vizibil pe plan regional, cu precadere in zona Marii Negre.

Dezvoltarea pozitiva a schimburilor comerciale, care au crescut in 2011 cu peste 20% fata de anul anterior, si a cooperarii economice din ultimii doi ani a fost evocata de ambii oficiali ca un factor benefic pentru evolutia de ansamblu a relatiilor romano-ruse si a fost recunoscuta utilitatea continuarii demersurilor comune pe aceste coordonate.

Fostul ambasasor al Federatiei Ruse, Aleksander Ciurilin, si-a incheiat misiunea in Romania la sfarsitul lunii noiembrie 2011, dupa un mandat de aproape cinci ani si jumatate, in timpul caruia a avut de facut fata unei raceli in relatiile politice bilaterale, ce a culminat cu un scandal de spionaj izbucnit intre Moscova si Bucuresti in vara anului 2010.

Instalarea americanilor la baza de la Mihail Kogalniceanu, extinderea NATO catre Est, summitul Aliantei gazduit de Bucuresti in 2008, apoi razboiul cu Georgia, schimbarea de putere din Republica Moldova in 2009, suspendarea de catre Rusia a Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa (CFE), razboiul gazelor sau participarea Romaniei la scutul antiracheta sunt tot atatea evenimente care au marcat relatia bilaterala cu Federatia Rusa in timpul mandatului ambasadorului Chiurilin.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu ambasador rus, #Oleg Malghinov ambasador , #presedinte