Basescu l-a primit pe vicepresedintele BM: Criza nu dispare in urmatoarele 12 luni

Luni, 18 Iunie 2012, ora 13:29
3930 citiri
Basescu l-a primit pe vicepresedintele BM: Criza nu dispare in urmatoarele 12 luni

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit luni, la Palatul Cotroceni, cu vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Philippe Le Houerou, prilej cu care si-a exprimat ingrijorarea ca actuala criza economica nu va disparea nici in urmatoarele 12 luni.

"Suntem convinsi ca acesta criza nu va disparea in urmatoarele 12 luni. Ne asteapta o perioada dificila", a declarat presedintele Basescu, citat de Romania TV.

Conform B1TV, seful statului a insistat asupra faptului ca Romania trebuie sa mentina stabilitatea macroeconomica la care a ajuns cu atata greutate, subliniind faptul ca guvernul trebuie sa aiba in continuare ca prioritati crearea de locuri de munca si cresterea competitivitatii.

Traian Basescu a mai subliniat ca Romania trebuie sa se preocupe in continuare de atragerea de capital, pentru a se putea dezvolta, si a multumit reprezentantului Bancii Mondiale pentru imprumutul acordat si pentru conditiile puse in contract, care vor pune presiune pe guvernul actual cerandu-i sa respecte anumiti parametri economici conveniti si cu alte institutii internationale, FMI si CE.

"In termeni reali, trebuie sa pastram stabilitatea macroeconomica, iar bazat pe aceasta sa generam crestere economica, si nu viceversa. (...) Aceasta poveste cu stoparea austeritatii, stoparea concentrarii pe stabilitatea macroeconomica, haideti sa facem crestere economica, sa punem banii in piata poate fi cea mai mare greseala, care va face Europa sa explodeze in urmatorii ani. Trebuie sa avem grija de ambele, atat stabilitate, cat si crestere. Cheia este stabilitatea macroeconomica. Iar noi am avut experienta din 2007-2008 cand am crescut neglijand stabilitatea macroeconomica", a spus presedintele, citat de Mediafax.

Presedintele a sustinut inca o data exploatarea resurselor. "Veti vedea ca avem nevoie de un echilibru intre resursele exploatate de companiile romanesti si cele exploatate in parteneriat cu companiile straine si capitalul strain", a spus seful statului.

Acesta a atras atentia ca Romania incearca sa atraga capital privat pentru a exploata gazele de sist, pentru exploatarile de aur de la Rosia Montana si cele de cupru de la Rosia Poieni, insa si companiile romanesti au nevoie de imprumuturi pentru a-si valorifica oportunitatile.

La randul sau, vicepresedintele Philippe Le Houerou a felicitat Romania pentru modul in care s-a descurcat in ultimii ani si pentru felul in care a reusit sa treaca peste perioada de criza.

"Stabilitatea macroeconomica, asigurarea competitivitatii si valorificarea oportunitatilor de investitii sunt cei trei piloni pe care Romania trebuie sa isi bazeze cresterea economica", a spus Philippe Le Houerou.

Stolojan: Situatiile din Grecia, Spania si Italia nu sunt optimiste

Invitat sa comenteze declaratiile presedintelui, europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a explicat la Romania TV ca presedintele a reafirmat ceea ce se cunostea deja si anume ca, in acest an zona euro, se afla in recesiune, prognozele oficiale aratand ca are o mica descrestere.

"Situatiile care se contureaza in Grecia, Spania si Italia nu sunt optimiste", a punctat Stolojan, subliniind inca o data ca Romania are economia "destul de integrata cu economia Uniunii Europene".

"Sa nu uitam ca atunci cand Romania se afla in proces de indeplinire a condiiilor de acceptare in Uniunea Europeana, unul din indicatorii care arata daca Romania face fata competitiei era procentul mare al integrarii exportului si importului in Uniunea Europeana. La acest moment, ne dezavantajeaza ca exportul Romaniei e concentrat pe Uniunea Europeana si nu e diversificat si in alte zone. Avem o problema de reorientare, daca vreti", a mai declarat acesta, adaugand insa si ca "avem si semnale de ingrijorare vizavi de volumul investitiilor straine, investitorii stau in expectativa".

Theodor Stolojan a cerut inca o data guvernului Ponta sa actualizeze bugetul si a salutat comunicatul Ministerului Finantelor prin care s-a anuntat ca pana la sfarsitul lunii august va fi facut acest lucru.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...