Basescu: Nu aveti decat o solutie: continuati! - vezi ce i-a adus lacrimi in ochi

Sambata, 14 Mai 2011, ora 11:45
5953 citiri
Basescu: Nu aveti decat o solutie: continuati! - vezi ce i-a adus lacrimi in ochi
Foto: Ziare.com

Presedintele Traian Basescu a deschis sambata lucrarile Conventiei Nationale a PD-L in cadrul careia se alege noua conducere a partidului. Seful statului le-a multumit democrat-liberalilor pentru faptul ca "nu l-au dezamagit" pana acum si le-a cerut sa continue masurile de reforma incepute. "Daca va opriti, nu aveti nicio sansa sa castigati in 2012. Doar continuand puteti castiga!", a spus presedintele.

Vizibil emotionat, Traian Basescu a facut cateva referiri la parteneriatul pe care l-a avut in calitate de presedinte al tarii cu PD-L si a subliniat in repetate randuri ca PD-L trebuie sa continue cu responsabilitate masurile de reformare si modernizare a statului, fara teama de sondajele de opinie.

El le-a atras atentia democrat-liberalilor ca romanii au inceput sa inteleaga ca aceste masuri sunt absolut necesare si ca toate sondajele arata, pentru prima oara in istoria Romaniei, ca populatia doreste masuri de dreapta si o Romanie performanta, nu sociala.

Seful statului i-a dojenit pe democrat-liberali ca nu stiu sa isi apere eforturile depuse si rezultatele obtinute in fata opiniei publice si le-a cerut sa se pregateasca inainte de a participa la emisiunile de televiziune in care sunt "certati".

Traian Basescu a incheiat evocand alegerile din 2001, cand a castigat sefia Partidului Democrat, invingandu-l pe Petre Roman. "A fost un moment de mare satisfactie, dar si de mare insatisfactie: cand cel pe care l-am invins mi-a intors spatele. Sa nu faceti asta diseara!", le-a cerut Traian Basescu cu lacrimi in ochi delegatilor democrat-liberali, care l-au aplaudat in picioare minute in sir.

Ziare.com a transmis live text principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

- Cand ne-am despartit aveati doar 13%. Ati trecut prin multe alegeri, ati ajuns si la 30%, ati devenit un partid mare.

- Acum sase ani ii predam stafeta lui Emil Boc. Imi aduc aminte cu placere de acel moment. Multumesc tuturor, inclusiv presedintelui Emil Boc, pentru ca nu m-ati dezamagit.

- Sunteti un partid cu responsabilitati mult mai mari ca acum sase ani. Aveti si presedintele Romaniei si guvernul.

- Am trecut prin cea mai grea criza economica.

- Sunt opinii in partid pentru o reducere a vitezei reformelor, de incercare de recuperare a unui electorat pe care credeti ca nu il mai aveti. Va spun deschis: Daca va opriti, pierdeti! Nu aveti decat o solutie: Continuati! Romania are nevoie de ceea ce faceti, sa terminati ceea ce ati inceput.

- Ati introdus legi noi, legea educatiei, legislatia muncii(...) A va opri este cea mai mare eroare.

- In calitate de sef al statului va cer sa continuati procesul de transformare a Romaniei. Ati luat o Romanie asezata pe structuri in anii '90, atat puteau gandi politicienii atunci, nu judec pe nimeni. Acum, cand stim ce trebuie sa facem, ar fi pacat sa nu continuam.

- Asta inseamna a avea taria sa priviti in sondaje si sa mergeti inainte.Romanii au inceput sa inteleaga ce ati facut, sa inteleaga ca inainte de a fi o Romanie sociala, trebuie sa dezvoltam o Romanie performanta.

- Dupa aceasta criza, Romania, ca si Europa va fi schimbata.

- A va opri inseamna a nu face lucrurile pana la capat, a face jumatati de masura. Romania nu mai suporta jumatatile de masura si are nevoie de politicieni responsabili care sa duca lucrurile pana la capat.

- Daca va opriti nu aveti nicio sansa sa castigati in 2012, doar continuand puteti castiga si sa va asigurati sprijinul celor care vor sa construiasca o Romanie moderna.

- Sistemul pe care il asezati acum stimuleaza munca individului pentru el. Trebuie sa aveti forta sa iesiti din demagogia politicienilor de stanga, din demagogia mass-media.

- Daca va uitati cu atentie la ceea ce ii innebuneste pe politicieni, la sondaje, pentru prima data in istoria Romaniei ele arata ca populatia majoritara isi doreste masuri specifice dreptei, performanta. Romanul a inceput sa inteleaga ca nu statul decide viata lui de zi cu zi.

- Daca voi continuati, ii veti scoate pe romani din statutul de asistati, ii veti face mandri de ei.

- Sunteti partidul care a facut cel mai mult bine Romaniei, chiar daca nu ati avut capacitatea sa explicati. Ca dau exemple: acum doua saptamani era o dezbatere la cele doua televiziuni, cum Guvernul a marit cheltuielile materiale. Niciunul dintre cei care v-au reprezentat in emisiune nu a fost capabil sa explice: erau 570 de milioane de roni pentru programele de diabet si cancer, erau bani pentru plata licentelor IT si plata restantelor la medicamente. De ce aveti atat de putina grija in a apara ceea ce faceti? De ce atata lipsa de curaj de a va pregati?

- Alt exemplu: S-au recalculat pensiile militare. Cam 15% au pierdut, cei care nu aveau vechimea intreaga si 85% au castigat la pensie. Nu ati putut sa explicati nici macar acest lucru.

- Trebuie sa porniti de la responsabilitatea pentru reprezentarea partidului. Nu mai mergeti la televizor nepregatiti. Aveti responsabilitatea sa trimiteti oameni pregatiti in fata publicului. Documentati-va, sa nu mai pareti ca nsite copii chemati sa fiti batuti, cand voi faceti ceea ce trebuie.

Perspectiva Romaniei este asa cum o faceti voi

- In 2011 trebuie sa gasiti formule de simplificare a sistemului de taxe si impozite, sunt prea multe. Trebuie sa priviti cu atentie la economia de stat, marile regii, care trebuie sa devina performante.

- E nevoie de o economie capabila sa genereze prosperitate. Degeaba sectorul privat a devenit competitiv, exporta, sta bine pe piata, s-a restructurat. Aveti de facut pasii urmatori in sectorul de stat. Fara a-l face performant impingeti Romania in riscul de a i se intampla ce se intampla in Grecia, Irlanda, Portugalia sau in riscul sa impingeti tara in datorii uriase.

- Romania are parametrii de a face acel salt calitativ. Avem toate datele sa continuam, cu conditia sa priviti cu atentie la criteriile pe care promovati oamenii.

- Va multumesc pentru sprijinul dat in 2009. S-a demonstrat in Romania ca se poate castiga si impotriva unor campanii uriasa a unor trusturi de presa. Sa nu va descurajeze campaniile domnului Vintu, sau domnului Ghita, Voiculescu si alte mari figuri ale mediei din Romania.

Faceti ce trebuie pentru ca romanii vor intelege

- Cred ca vom avea o crestere economica putin mai mare decat cea estimata. Cu cata durere in suflet era aratata ieri ca Romania a iesit din recesiune, era o disperare!

- Este un suscces al romanilor, pentru ca ei au suportat. Ori de cate ori o sa am ocazia o sa le cer scuze, dar omul politic responsabil trebuie sa aleaga intre interesul tarii si interesul de partid. Iar voi si guvernul vostru ati ales in interesul tarii.

- Va incurajez sa continuati, de asta are nevoie Romania.

- Romania a optat sa isi asume cresterea competititvitatii, corelarea intre salarii si competitivitate, ca si statele din zona euro. Un alt criteriu: promovarea ocuparii fortei de munca. Ce proba mai buna este decat noul Cod al Muncii, noua legislatie a Dialogului Social? Consolidarea finantelor publice - asta ati facut tot anul 2010 si asta veti continua sa faceti. Trei din patru criterii sunt adoptate de guvern si sunt parte a programului de crestere a competititivitatii la nivel european. Trebuie sa le explicati romanilor ce ati facut, altfel veti lasa sa zburde demagogia de stanga.

- V-as spune tare multe si as sta cu voi cu placere, sa transferam problemele de la unul la altul, sa actionam uniti, pentru ca oricat de independent ar trebui sa fie un presedinte el nu poate trece tara prin criza daca nu are un parteneriat cu un partid, iar parteneriatul meu este cu dumneavoastra.

- Inchei exprimand o ingrijorare: mi-as dori mult ca aceasta Conventie, care va lua decizii extrem de importante, sa nu creeze dubii asupra determinarii de a continua. Aveti obligatia sa dati semnalul responsabilitatii pentru tara si ca diseara dupa ce se numara voturile sa ramaneti impreuna.

- In aceasta sala am o amintire frumoasa si una urata. La Conventia din 2001 cand am castigat presedintia in competitie cu Petre Roman si Simona Marinescu. A fost un moment de mare satisfactie dar si de mare insaatisfactie: cand cel pe care l-am invins mi-a intors spatele. Sa nu faceti asta diseara! (Basescu are lacrimi in ochi, sala aplauda in picioare).

- Sunteti la o conventie la care, vreti nu vreti, se produce si un schimb de generatii. Nu as vrea sa inchei fara sa multumesc unor figuri marcante ale PD si acum PD-L, pentru parteneriatul pe care l-am avut cu ei: Theodor Stolojan, Adriean Videanu si lui Radu Berceanu, care desi raman in partid au considerat ca generatia lor trebuie sa lase locul generatiei mai tinere. Din pacate nu mai candideaza nici Liviu Negoita, multumesc Liviule! Va multumesc mult tuturor!

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Basescu alegeri PDL, #congres PDL, #alegeri PDL, #Boc Blaga alegeri PDL , #presedinte
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Ce este Basescu pentru romani? Patronul hotilor portocalii.
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Bre , MA SIMT ALT OM ! Cel mai tare Congres din cate am vazut . Cel mai tare Presedinte , cel mai tare Premier ! Cel mai tare partid !