Basescu, la Cluj: Avem o problema in interiorul societatii romanesti, care este extrem de toleranta la coruptie (Video)

Duminica, 09 Februarie 2014, ora 12:31
2817 citiri
Basescu, la Cluj: Avem o problema in interiorul societatii romanesti, care este extrem de toleranta la coruptie (Video)
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cluj, ca exista o problema in interiorul societatii romanesti, care este extrem de intoleranta la coruptie.

"Politicienii care mentin cu toate energia lor drumul spre vest al Romaniei vor gasi pana la urma suport al populatiei, pentru ca altfel riscul este sa ramanem intr-o zona gri, in care sa nu fim nici europeni, nici non-europeni, iar asta ne va aduce prejudicii uriase. V-o spun si cu rugamintea sa ma credeti ca nu toata lumea si toti vecinii nostri vor ca Romania sa aiba succes in UE. Depinde insa enorm de reactia populatiei", a mai spus presedintele.

In acest sens, Traian Basescu a facut un apel la cetateni, spunand ca fara sprijinul societatii nu vom putea depasi aceasta situatie de criza.

Totodata, presedintele a spus ca mentiunile din MCV fac referire la obiective pe care ni le-am asumat odata cu intrarea in Uniunea Europeana.

Basescu: Justitia nu mai are frica de politicieni, arata ca nimeni nu e mai presus de lege (Video)

"Noi suntem judecati in MCV pornind de la obligatia pe care Romania si-a exprimat-o de a respecta criteriile politice. Asta inseamna statul de drept, stabilitate si respectarea drepturilor omului si sustinerea minoritatilor.

Nu as vrea sa ne vedem mai negri decat suntem sau intr-o lumina mai neagra decat este drept. Dar luand criteriile de la Copenhaga este clar ca Romania nu are probleme in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor si are minime probleme in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului", a declarat Traian Basescu, adaugand ca Romania are probleme in ceea ce priveste rescpectarea drepturilor politice.

Unele tari "au dubii in privinta aderarii Romaniei la Schengen"

Seful statului a atras atentia ca acest criteriu este unul fara de care nu se pot incepe negocieri de aderare la spatiul Schengen si ca nerespectarea lui face ca "unele tari sa aiba serioase dubii in privinta aderarii noastre la Schengen".

"Noul Cod Penal e parte a noii justitii: trebuie sa ne indreptam infractorii"

"Sunt lucruri care nu pot fi trecute cu vederea - momentul din vara lui 2012, cand s-a incercat debarcarea presedintelui Romaniei prin nerespectarea Constiutiei este un element care ramane in rapoarte. (...)

Basescu: Sunt pentru mentinerea obiectivului 2015 pentru aderarea la euro

Martea neagra a fost momentul reaparinderii unor dubii asupra capacitatii Romaniei de a respecta criteriile. Atacul la institutii, atacul politic, denigrarea institutiilor care sunt deja recunoscute. Avem deja parlamentari cu hotarare definitiva de nerespecatre a criteriilor de integritate.

Nu stiu daca realizam ce soc este pentru partenerii europeni sa afle ca Parlamentul Romaniei nu respecta deciziile instantelor", a adaugat Traian Basescu, spunand ca Romania a facut "pasi inapoi dupa vara lui 2012".

"Ce mi se pare nedrept acum, cand institutiile statului au inceput sa functioneze, cand ministri, consilieri locali au fost condamnati, mi se pare nedrept sa spui ca coruptia este mai mare ca oricand. Nu, institutiile statului au fost capabile sa arate coruptia, ceea ce nu era posibil in vremea lui Adrian Nastase", a mai spus presedintele Romaniei.

Basescu: MCV e oglinda noastra, dar unora nu le place sa se uite in oglinda

De asemenea, Traian Basescu a spus ca noul Cod Penal este de partea justitiei si ca el crede in posibilitatea de indreptare a infractorilor. Totodata, el a tinut sa arate ca, in cazul recidivistilor, pedepsele sunt mult mai mari decat in vechiul cod.

"Ma si bucura intrarea in vigoare a unui Cod Penal, pentru ca obiectiul unui stat este sa-si indrepte infractorii. Cel care greseste prima data trebuie sa aiba sansa mai rapida, ceea ce nu inseamna ca nu reprosez erori in Codul de Procedura Penala, dar altfel, noile coduri, fie ca vorbim de cel comercial si de Codul Penal si de Procedura Penala sunt instrumente moderne ale statului roman.

Presa straina: UE critica dur Romania din cauza independentei justitiei

Cheia este ca ele sa fie aplicate intocmai. Plec de la premisa ca un om care a gresit prima data, are dreptul sa se indrepte. (...)

Codurile sunt parte a noii justitii din Romania. Poate nu toate lucrurile sunt bine pregatite - cum este cel cu bratarile pentru detinutii la domiciliu. Romania va avea un Cod Penal civilizat", a adaugat Traian Basescu.

"Riscam sa ramanem intr-o zona gri: Nici in UE, nici afara ei"

Traian Basescu a mai declarat daca politicienii nu sustin drumul spre Vest al Romaniei, Romania risca sa ramana "intr-o zona gri".

"A tine la respectarea partenerilor nostri nu este o slugarnicie. Ei ne fac observatii in momentul in care noi nu ne tinem cuvantul. E mult mai usor sa privim spre uniunea euro-asiatica, dar inca nu am vazut romani cu ochii oblici. (...)

Politicienii care mentin cu toate energia lor drumul spre vest al Romaniei vor gasi pana la urma suportul populatiei, pentru ca altfel riscul este sa ramanem intr-o zona gri, in care sa nu fim nici europeni, nici non-europeni, iar asta ne va aduce prejudicii uriase.

Basescu, tinerilor magistrati: In ultimul timp, politicul exercita asupra justitiei o presiune formidabila

V-o spun si cu rugamintea sa ma credeti ca nu toata lumea si toti vecinii nostri vor ca Romania sa aiba succes in UE", a mai precizat presedintele.

Presedintele Traian Basescu a ajuns, sambata, la Cluj-Napoca, pentru a participa la dezbaterea despre statul de drept organizata de Fundatia Miscarea Populara, la care mai participa, printre altii, fostul premier Emil Boc si deputatul Elena Udrea.

Dezbatarea este moderata de presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Marian Preda.

Citește și:
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României nu se mulțumesc cu un singur job. Lista politicienilor care încasează bani din mai multe surse
Miniștrii României încasează lunar aproximativ 2.500 de euro pentru a lua cele mai bune decizii pentru cetățeni din fruntea ministerelor pe care le conduc, însă nu toți trăiesc doar din...
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...