Basescu, la intalnirea cu ambasadorii: Cerem respectarea tratatului Schengen (Video)

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 11:31
4396 citiri
Basescu, la intalnirea cu ambasadorii: Cerem respectarea tratatului Schengen (Video)
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, prilej cu care a anuntat prioritatile de politica externa in 2011, printre care aderarea la Schengen, sprijinirea romanilor din diaspora, continuarea politicii de solidaritate si sprijin pentru Republica Moldova.

Seful statului a trecut mai intai in revista momentele importante ale anului 2010, cum ar fi seismul din Haiti, inundatiile din Pakistan, catastrofa aviatica in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, epidemia de holera din Haiti.

In acelasi timp, presedintele a spus ca anul 2010 a fost anul sperantei pentru cetatenii moldoveni, care si-au afirmat increderea in coalitia pro-europeana, si pentru cetatenii greci care au simtit solidaritatea europeana, dar si anul unor mari transformari la nivel global, in care, printre altele, China a devenit a doua putere economica a lumii, iar NATO a adoptat un nou concept strategic.

Traian Basescu a declarat ca 2011 va marca aniversarea a 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran, personalitate a culturii romane care si-a adus o contributie semnificativa in construirea unei punti trainice intre tara noastra si Franta.

"Este un reprezentant de seama al diasporei, iar 2011 ne propunem sa fie in politica noastra externa 'Anul romanilor'. Vom urmari cu precadere acele obiective care au consecinte directe si practice asupra vietii de zi cu zi", a anuntat presedintele, referindu-se la libera circulatie a romanilor, dar si la intarirea legaturilor culturale.

Aderarea la Spatiul Schengen in 2011 ramane un obiectiv major, a mai spus Traian Basescu, subliniind ca "intr-o uniune de state democratice asa cum este UE regulile stabilite unanim prin reprezentantii sai trebuie respectate".

"Nu exista nici cel mai mic indiciu ca, odata intrata in Spatiul Schengen, Romania ar reprezenta riscuri semnificative. Cerem un singur lucru: aderarea la Spatiul Schengen in baza tratatului. Romania nu poate fi tratata de o maniera discriminatorie. Orice alte conditionari, fie justitie, migratie, coruptie, ar crea un precedent periculos", a subliniat Traian Basescu.

"UE este un spatiu al libertatii de care trebuie sa se bucure toti cetatenii europeni, contez pe cooperarea statelor membre", a mai punctat seful statului.

Intarirea parteneriatelor cu Republica Moldova, SUA, Rusia, China

In discursul sau, presedintele a precizat ca se va incerca in acest an introducerea votului prin corespondenta, "pentru a le facilita romanilor din diaspora exprimarea optiunii politice". De asemenea, a facut referire la necesitatea unei abordari la nivel european in problematica rromilor si a subliniat importanta pe care o va avea in acest an intarirea unitatii romanesti de limba, cultura si religie cu comunitatile din diaspora.

Traian Basescu le-a mai prezentat sefilor misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti cateva dintre provocarile majore ale UE in 2011, printre care generarea unei cresteri economice durabile, asigurarea stabilitatii, reducerea diferentei de productivitiate intre statele UE si statele emergente si tratarea cu seriozitata e efectelor imbatranirii populatiei.

In ceea ce priveste Romania, aceasta isi propune sa continue implementarea strategiei Dunarii, sa isi consolideze prezenta in institutiile europene si sa sprijine aplicarea prevederilor Tratatului de la Lisabona privind includerea in serviciile de politica externa pe diplomatii din serviciile nationale.

Presedintele s-a referit pe larg si la implicarea Romaniei in asigurarea securitatii energetice a UE, precum si la importanta consolidarii relatiilor cu Republica Moldova, Turcia si Ucraina.

In ceea ce priveste relatia cu Federatia Rusa, Romania va "face eforturi pentru o cooperare pragmatica cu accent pe schimburile economice", in timp ce relatia politica va trebui sa se bazeze "pe respect reciproc".

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a reiterat importanta majora a relatiei Romaniei cu SUA, precum si a intaririi parteneriatelor cu China, Japonia si India.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#basescu schengen, #Basescu sefi misiuni diplomatice , #presedinte