Basescu, la Londra: Democratia, inainte de orice, trebuie sa fie sustenabila

Luni, 06 Iunie 2011, ora 23:50
3953 citiri
Basescu, la Londra: Democratia, inainte de orice, trebuie sa fie sustenabila

Presedintele Traian Basescu a tinut, luni, la "London School of Economics and Political Science", un discurs cu ocazia inaugurarii seriei de conferinte "Ghita Ionescu", in care a explicat ce inseamna societatea si ce obligatii are statul fata de cetateni.

Seful statului si-a inceput cuvantarea explicand ce a insemnat profesorul Ionescu pentru romani.

"Este o onoare sa deschid seria conferintelor 'Ghita Ionescu'. Pentru noi, romanii, profesorul Ionescu a fost un reper major al exilului intelectual din perioada in care Romania se afla sub dominatia unei dictaturi totalitare. (...) Profesorul Ionescu a descris regimuri precum acela pe care tara mea l-a cunoscut vreme de 45 de ani dintr-o perspectiva teoretica. Eu doresc sa va vorbesc acum dintr-o perspectiva practica", le-a spus Traian Basescu celor prezenti, inainte de a-si incepe expunerea despre societate.

"Politica, in forma in care era aceasta inteleasa pe atunci, era vazuta mai putin ca un set de argumente ori de principii, cat o suma de promisiuni. Comunismul le fagaduise oamenilor ca vor fi fericiti. Ideologii partidului unic promiteau o societate fara inegalitate, fara represiune, fara conflicte, fara exploatare si fara crize de sistem.

In realitate, totul s-a transformat intr-un esec de proportii istorice. Vedeam, cu totii, in jurul nostru, evidenta. Inegalitatile se adancisera. Represiunea ajunsese la proportii de masa. Conflictele au fost suprimate doar in masura in care au fost suprimati si actorii acestora. Exploatarea cetatenilor era asumata chiar de Stat, in numele unei libertati de tip nou. Sistemul era intr-o criza permanenta.

Incapabil sa elimine Statul, asa cum isi propusese, comunismul s-a multumit sa il subrezeasca. A eliminat respectul pentru ordinea de drept in numele unei justitii partizane. A erodat legitimitatea institutiilor publice si a fortat o falsa modernizare, ale carei efecte nefaste le contabilizam si astazi", a spus seful statului roman.

El a explicat ca principalul rau pe care l-a facut comunismul a fost acela de a-i obisnui pe oameni sa astepte un mircol din partea statului.

"Intrarea in postcomunism nu a insemnat si abandonarea integrala a acestei conceptii despre politica. Multi oameni asteptau un nou miracol care sa vina din partea Statului. Sperantei ca Statul trebuie sa ne asigure fericirea i-a fost substituita, gradual, ideea ca Statul trebuie sa garanteze bunastarea fiecaruia si a tuturor. Convingerea mea este ca un om politic nu trebuie sa cultive cliseele si nici sa se lase sedus de spiritul Utopiei. Societatile sunt alcatuite din indivizi care trebuie sa fie responsabili pentru propria lor soarta.

Aceasta constatare ne duce la alta, legata de principalul rol al Statului, care este cela de a asigura suprematia Legii. Statul trebuie sa fie un arbitru corect si este dator sa asigure protectia cetatenilor sai. Criza economica pe care o traversam ne-a facut sa descoperim insa ca vietile si libertatile multor oameni sunt constranse de un gen de stat cu totul diferit. Un stat interventionist, care consuma resurse enorme, care este bazat pe o birocratie extinsa.

Las specialistilor in filozofie politica sarcina de a dezbate meritele si defectele diferitelor formule de stat capitalist. Eu ma multumesc doar sa arat, acum, catre o stare de fapt pe care o percepem cu totii. Criza mondiala ne-a demonstrat cat de vulnerabile sunt statele care intervin in exces in mersul pietei libere, inclusiv pe piata fortei de munca sau in protectia sociala, de multe ori, nejunstificat de extinsa", a mai spus Basescu.

Seful statului a vorbit si despre criza, aratand ca situatia actuala este mai grava decat o arata cifrele.

"Situatia actuala este mai serioasa decat ne-o sugereaza un calcul pur economic. Democratia, inainte de orice, trebuie sa fie sustenabila. Deficitele severe si cronice, un grad de indatorare in continua crestere si un regim punitiv al impozitarii sunt incompatibile cu principiile unei ordini politice construita in jurul valorilor libertatii si responsabilitatii individuale. Piata libera nu este anexa statului social, ci statul social depinde de bunul-mers al pietei libere.

Exista un permanent pericol care vine dinspre politicieni: alocarea de beneficii unor sectiuni ale electoratului pentru a-si asigura sustinerea in alegeri. Acest fapt implica o vulnerabilitate considerabila pentru intreaga societate, pentru ca institutiile reprezentative devin instrumente ale unor grupuri, in loc ca aceste institutii sa lucreze in interesul public general. Spirala beneficiilor nejustificate se intretine apoi singura", a mai spus Basescu.

In final, seful statului roman a facut un indemn la incredere, folosind si un citat din Michael Oakeshott in care se face o paralela intre politica si...mare.

"Inchei cu un indemn la incredere. Circumstantele extraordinare in care ne gasim nu trebuie sa ne conduca nici spre dogmatism si nici spre lipsa de speranta. Un alt mare profesor al scolii dumneavoastra, Michael Oakeshott, afirma ca in politica navigam pe o mare nemarginita, unde nu sunt porturi in care sa te refugiezi in fata furtunii si unde nu ai unde sa arunci ancora. Insa maiestria omului politic este de a adapta modurile obisnuite de comportament la imprejurarile ostile, pentru ca oceanul sa ne devina prieten. Impreuna vom reusi sa strabatem si aceasta incercare", a conchis Traian Basescu.

A.S.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu democratie Romania, #Basescu societate stat drept, #Basescu vizita Londra , #presedinte