Basescu, la Munchen: Fac un apel la presedintele Ucrainei sa nu scoata armata in strada

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 21:46
3958 citiri
Basescu, la Munchen: Fac un apel la presedintele Ucrainei sa nu scoata armata in strada
Foto: caleaeuropeana.ro

Traian Basescu a facut un apel catre presedintele Ucrainei, Victor Ianukovici, sa nu trimita armata impotriva protestatarilor de pe strazi, la conferinta pentru securitate de la Munchen.

"Dezastrul in domeniul securitatii ar fi ca in Ucraina sa intervina Armata pentru a calma situatia. Fac un apel la Presedintele Ucrainei sa nu trimita armata pe strazi", a spus Basescu, potrivit Caleaeuropeana.ro.

Presedintele Romaniei a vorbit si despre viziunea sa asupra cauzelor conflictului din Ucraina. "Ce cred ca se intampla este ca UE - principiile democratice si sansele de prosperitate de a garanta prosperitatea pentru cetateni prin apropierea de NATO si UE -, s-a intalnit cu mentalitatile si modurile de a reactiona caractersitic statelor din fosta URSS. Un exemplu - in momentul de fata, unele tari foste comuniste ca Romania sau Polonia sunt membre UE.

In niciuna nu a existat opozitie la calea pro-europeana sau pro NATO. Prin Parteneriatul Estic au intrat state care au iesit din comunism dar sunt si partide care vor integrare in proiectul Euroasiatic al Moscovei. Unii politicieni cred ca elemente din fosta URSS pot fi controlate de Moscova. Guvernul si Opozitia care au orientari pro-europene sau Euro-asiatice fac situatia mai complicata", a declarat Traian Basescu.

In opinia sa, UE ar fi putut face mai mult pentru Ucraina, preintampinand conflictul printr-o oferta de aderare mai consistenta.

"E nevoie de o abordare mai consistenta. Nu poti doar sa le inviti la asociere, dar sa le spui ca nu e o garantie ca vor intra in UE. Cred ca UE trebuie sa fie mai puternica in crearea perspectivei de intrare in UE", a spus seful statului.

In cadrul conferintei de securitate, Rusia si SUA au avut pozitii divergente fata de situatia din Ucraina. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat UE si SUA ca sunt partinice.

"In privinta incurajarilor pentru manifestatii din ce in ce mai violente, acestea au legatura cu promovarea democratiei? De ce nu sunt condamnate actiunile de ocupare a cladirilor guvernamentale, de atacare a fortelor de ordine, de utilizare a sloganurilor rasiste si neonaziste? De ce liderii politici europeni incurajeaza actiuni de incalcare flagranta a legii?", a intrebat Lavrov.

John Kerry, secretarul de Stat american, a afirmat insa ca Statele Unite si Uniunea Europeana sunt alaturi de poporul ucrainean "in lupta pentru apropierea" de Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Traian Basescu apel Ianukovici armata demonstranti, #Basescu apel Ianukovici armata impotriva demonstrantilor, #Basescu rugaminte Ianukovici armata strazi , #presedinte