Basescu la Oarba Muresului: Romanii au dat sange pentru Transilvania (Video)

Joi, 15 August 2013, ora 14:44
3460 citiri
Basescu la Oarba Muresului: Romanii au dat sange pentru Transilvania (Video)

Traian Basescu a vorbit, la Oarba de Mures, despre patriotism si Transilvania, referindu-se in mod special la declaratii recente ale lui Laszlo Tokes legate de protectoratul cerut Ungariei pentru Transilvania.

"Poate ca unora, care nu au citit istoria acestei tari, li se pare usor sa vorbeasca despre Transilvania ca despre ceva care poate fi schimbat sau intors. Cei care suntem aici stim ca Transilvania inseamna enorm pentru poporul roman, romanii nu au dat bani, ci sange pentru Transilvania", a spus Traian Basescu, dupa ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Eroilor, ridicat in cinstea soldatilor cazuti la datorie in Al Doilea Razboi Mondial.

In continuare, seful statului s-a referit la recente afirmatii ale lui Laszlo Tokes, fara sa-l numeasca insa.

"Pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca patriotismul este un lucru pe care nu ti-l da nimeni, il ai sau nu il ai. Atunci cand aud cetateni romani ca ar da Transilvania pentru un dictat nu poti decat sa te cutremuri.

Pe mine m-a marcat aceasta solicitare a unui roman, pentru ca l-am considerat un simbol al poporului roman.

Cei care gandesc ca Transilvania poate fi obiect de negociere nu fac decat sa ne dezamageasca, indiferent ce au facut in trecutul lor. Pentru mine ca sef de stat a fost un soc si poate si de aceea am facut din prezenta la Oarba de Mures o proioritate", a spus presedintele.

In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. red.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", declara Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei.

In plus, Tokes a propus, in urma cu doua luni, la Oradea, ca "politicul romanesc" sa-si ceara scuze, in mod simbolic, pentru "consecintele tragice" ale Dictatului de la Trianon, care a "rapit" Ungariei Transilvania.

Tratatul de la Trianon a fost semnat in 4 iunie 1920 si a dus la pierderea, de catre Ungaria, a unor parti importante din teritoriu, printre care si Transilvania.

La finalul discursului sau de la Oarba Muresului, Traian Basescu a precizat ca dupa amiaza se va duce la malul marii, unde "cele doua fete ma asteapta pentru a o sarbatori pe Maria".

Basescu despre arborarea la porti a drapelului secuiesc: Oare nu era loc si pentru drapelul Romaniei?

Inainte de a ajunge la Oarba de Mures, Traian Basescu a fost prezent, alaturi de sotia sa, Maria, la Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Muresului din judetul Harghita, el fiind intampinat de maica stareta.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...