Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu, la plecarea spre Vilnius: Marea problema e Ucraina. Sustinem ridicarea oricarei rezerve!

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 13:38
3114 citiri
Basescu, la plecarea spre Vilnius: Marea problema e Ucraina. Sustinem ridicarea oricarei rezerve!
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, inainte de deplasarea la summit-ul de la Vilnius, ca in aceasta seara va avea loc un Consiliu European la care toate statele se vor pune de acord cu privire la situatia Ucrainei, Romania sustinand eliminarea tuturor conditionarilor suplimentare, dupa respectarea celor tehnice.

Seful statului participa joi si vineri la summit-ul Parteneriatului Estic care are loc in capitala Lituaniei, summit de o importanta exceptionala pentru Republica Moldova, care este asteptata sa parafeze cu aceasta ocazie acordul de asociere si acordul de liber schimb cu Uniunea Europeana.

La plecarea de pe Aeroportul Henri Coanda, presedintele Traian Basescu a subliniat faptul ca acest summit al Parteneriatului Estic este "esential, extrem de important" pentru ca este pentru prima data cand ceea ce s-a numit initial "sinergia Marii Negre", adica politica de vecinatate a UE in aceasta zona, "capata o dimensiune concreta, prin acte extrem de importante care se vor semna sau parafa la Vilnius".

"Marea problema e Ucraina, care va si face diferenta. Daca Ucraina va semna, va fi un summit de succes al Parteneriatului Estic si un succes al UE, dar si al tarilor din vecinatatea UE. Daca nu va semna, va fi doar un important pas inainte in relatiile de parteneriat ale UE cu cele 6 state din vecinatatea estica", a declarat presedintele.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca summit-ul de la Vilnius are o importanta deosebita din doua puncte de vedere.

Pe de o parte, "prefigureaza spatiul de la est de UE", in conditiile in care evolutiile ce vor avea loc se refera la apropierea celor 6 state din spatiul ex-sovietic de UE, iar pe de alta parte este importanta si "consistenta orientarii europene" a acestor state, a explicat seful statului.

"Cei care vor semna, vor parafa, vor manifesta optiunea lor definitiva de a se indrepta catre UE", a subliniat inca o data Traian Basescu.

Cine semneaza la Vilnius

Presedintele a trecut in revista documentele care vor fi parafate sau semnate la summit-ul de la Vilnius.

"R.Moldova si Georgia vor parafa acordul de asociere si acordul de liber schimb cu UE. In plus, Georgia va semna un acord de participare la operatiunile UE de gestionare a crizelor. Georgia are un potential in acest sens, participarea in Afganistan probeaza ca poate fi un partener de nadejde", a declarat presedintele.

De asemenea, Azerbaidjanul va semna un acord de facilitare a vizelor.

Traian Basescu a tinut sa sublinieze faptul ca "meritul principal de a face pasi catre un proces de apropiere de UE este al acestor state mentionate mai inainte", dar nu a trecut cu vederea faptul ca Romania a fost implicata, "intr-un fel sau altul" in sustinerea parcursului european al acestor trei state, care "au facut sau vor face pasul inainte", cunoscut fiind sprijinul acordat R.Moldova sau faptul ca ambasadele Romaniei de la Tbilisi si Baku sunt "puncte de contact ale NATO".

"In ceeea ce ne priveste, satisfactia este ca sustinerea fara rezerve pe care am acordat-o in mod deosebit R.Moldova, dar nu mai putin Georgiei, se materializeaza", a mai punctat presedintele.

Doua solicitari adresate partenerilor din UE

Traian Basescu a subliniat faptul ca Romania va sustine la Vilnius un punct de vedere important, si anume "nevoia ca R.Moldova, dupa parafarea completa de la Vilnius, pana la schimbarea componentei Comisiei Europene si a Parlamentului European, adica inainte de alegerile europarlamentare, sa si semneze cele doua acorduri si in baza raport pozitiv al CE, atat Consiliul, cat si Parlamentul European sa modifice regulamentul cu privire la vize, in asa fel incat R.Moldova sa poata materializa rapid faptul ca ca indeplinit conditiile ca cetatenii sai sa circule liber in UE".

De asemenea, presedintele a anuntat ca Romania sustine renuntarea la conditiile suplimentare impuse Ucrainei.

"Va mai pot informa ca ieri s-a stabilit ca inainte de intalnirea informala din aceasta seara, la care sa participa statele membre UE si statele din Parteneriatul Estic, deci 28+6, sa aiba loc un Consiliu European, cu o ora inainte, pentru calibrarea pozitiilor legat de Ucraina, in asa fel incat in summitul de maine toate statele UE sa vorbeasca aceeasi limba.

In ce ne priveste, plecand de la premiza ca Ucraina a indeplinit toate conditiile tehnice pentru a semna acordul de asociere si de liber schimb cu UE si avand in vedere pozitia doamnei Timosenko, care a cerut in mod expres sa nu se mai ridice conditia ca domnia sa sa fie eliberata pentru a fi tratata in Germania, Romania sustine ridicarea oricarei rezerve care este in afara conditiilor tehnice, pentru a permite Ucrainei sa semneze, daca presedintele Ianukovici va dori acest lucru", a mai spus presedintele Romaniei.

Intrebat in fuga de un jurnalist cum ramane cu intregirea Romaniei, la care Traian Basescu s-a referit inclusiv miercuri seara, intr-o emisiune pe postul public de televiziune, presedintele a raspuns razand: "Vazand si facand!".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Basescu Vilnius Moldova, #Basescu Vilnius Ucraina, #Ucraina summit Vilnius UE , #presedinte