Basescu la TVR: Voi convoca partidele la consultari pentru buget

Autor: Ana Ilie
Joi, 19 Noiembrie 2009, ora 22:07
2410 citiri
Basescu la TVR: Voi convoca partidele la consultari pentru buget

Candidatul "PD-L si nu numai" la presedintia Romaniei, Traian Basescu, intentioneaza sa convoace "partidele la consultari, pentru ca bugetul este expresia unui program de guvernare asumat de un guvern care primeste votul Parlamentului".

Nu stie deocamdata cand vor avea loc aceste consultari, intrucat domnii "Geoana si Antonescu acum sunt ocupati cu pierderea alegerilor".

"Este greu cum au gandit cei din majoritatea de la Grivco cand au daramat un guvern si i-au cerut sa faca un buget. Cand sunt responsabili Geoana, Antonescu? Cand darama guvernele, sau cand cer buget?" s-a intrebat Basescu, intr-o emisiune inregistrata la TVR.

Cu toate ca, doar cu o zi inainte, aflat la sediul de campanie, Basescu declara ca nu va inregistra nicio emisiune la TVR, asa cum i se propusese, presedintele a revenit asupra acestei decizii, hotarandu-se sa clarifice unele chestiuni, cum ar fi reforma statului, rolul Parlamentului si viitorul guvernului.

"Eu sunt constient de faptul ca din ceea ce au sperat romanii sa se intample in mandatul meu sunt destule lucruri care nu s-au intamplat. Un presedinte ales nu are scuze, insa am convingerea ca pot impinge inainte modernizarea statului roman. Avem un stat care cheltuieste mult prea mult, a devenit prea greu de suportat de cei care platesc taxe si impozite. Am acest obiectiv, sa las un stat modern de pe urma mandatelor mele".

"Un proces de reformare a statului a inceput: desfiintarea a 112 agentii guvernamentale, modernizarea sistemului de educatie care merge inainte, sistemul de salarizare, urmeaza sa vedem ce se intampla cu noua lege a pensiilor, depusa de guvernul Boc la Parlament. Se desfiinteaza privilegiile unor categorii cu pensii, salarii speciale. Echitatea fata de toti cetatenii este principiul democratiei".

Presedintele a continuat sa explice de ce a simtit necesitatea convocarii unui referendum in data de 22 noiembrie: "Trebuie sa mergem la toate institutiile, iar Parlamentul este o parte importanta. Din acest motiv si pentru ca nu m-am inteles cu partidele politice sa revizuim Constitutia de bunavoie, am convocat referendumul din 22 noiembrie. Eu vorbesc de revizuirea Constitutiei de doi ani. Anul trecut, in vara, a aparut un raport al unei comisii prezidentiale, care punea diagnosticul problemelor din Constitutie. Din pacate, clasa politica dar si mass-media au refuzat o dezbatere pe tema pentru ca nu vor sa auda de pierderea privilegiilor".

"Nu avem mecanismele necesare in Constitutie, mergem cu aproape toate legile la Curtea Constitutionala. Formularea din Constitutie permite guvernului sa guverneze fara Parlament. Nu e normal asa si trebuie modificat imediat. Cea mai grava vulnerabilitate a Constitutiei, legata de posibilitatea guvernului sa emita ordonante si ordonante de urgenta, trebuie modificata pentru ca afecteaza democratia. Guvernele pot sa faca abstractie de Parlament, in exces, si constat ca Parlamentul roman a avut o singura lege pe care a trecut-o in 10 luni", a spus Basescu.

"Toti, de la presedinte pana la ultimul bugetar trebuie sa intelegem ca a cheltui

resursele face rau tuturor celor 22 de milioane. Si guvernul si eu am refuzat tipul de campanie in care privim cu dispret la banul public".

In ceea ce priveste guvernul, sau, mai precis, lipsa unui guvern, Basescu considera ca tot Parlamentul este vinovat de aceasta situatie: "Parlamentul are un prim-ministru desemnat, un guvern transmis si un program transmis si nu reuseste sa se intruneasca. Eu as veorbi de importanta Parlamentului acum. Uitati-va cat de important este: poate lasa tara fara guvern si poate da masura iresponsabilitatii lui. Este singurul responsabil ca nu avem guvern acum".

"Aceasta majoritate, candidatul Geoana, candidatul Antonescu, candidatul Kelemen, este responsabila ca tara nu are un guvern. Presa trebuie sa fie libera, dar daca poate trebuie sa fie si responsabila. Cu Parlamentul e la fel. Parlamentul este responsabil de votarea, caderea guvernului. Nu presedintele poate sa adune parlamentul sa dea un vot pentru guvernul Nastase. Punct. Pardon, Negoita. Eram sa-l fac pe Nastase premier din nou".

In ceea ce priveste atributiile presedintelui, "atunci cand se cere o mediere, presedintele trebuie sa aiba cumva puterea de decizie. Trebuie sa se clarifice pana unde poate merge un presedinte cu medierea".

"Cea mai mare ticalosie a unui presedinte este sa citeasca aceasta constituie si sa

inteleaga ca nu are atributii executive. Dar presedintele are autoritatea politica a

celui votat de popor. El nu poate sa scrie o lege sa o dea la Parlament, dar poate

influenta instititutiile in numele celor care l-au ales".

Peste cinci ani de zile "ma vad un om de 63 de ani care va putea spune ca a realizat ce a trebuit pentru romani: se traieste mai bine decat in 2009 in 2014 si perspectivele Romaniei sunt mai bune in interiorul Uniunii Europene si avem o productivitate mai buna", a incheiat Traian Basescu.

Citește și:
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen. La ce concluzie au ajuns privind România și Bulgaria
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi...
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...