Basescu: La un moment dat o sa ii cer Guvernului sa plece, daca nu ia decizii

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 23:37
3081 citiri
Basescu: La un moment dat o sa ii cer Guvernului sa plece, daca nu ia decizii
Foto: TVR

Traian Basescu cere cu insistenta Guvernului sa ia o decizie in privinta exploatarii aurului la Rosia Montana, dar si in privinta Rompetrol, avertizand ca, daca nu are curaj sa ia decizii, la un moment dat o sa ii ceara sa plece, in conditiile in care criza economica "se va intinde pe termen mediu", iar romanii au nevoie de resurse si de locuri de munca.

Invitat miercuri seara la TVR, presedintele a fost intrebat, printre altele, daca este de acord cu propunerea Opozitiei ca sa se organizeze un referendul national pe subiectul Rosia Montana.

Traian Basescu a spus ca i se pare o solutie referendumul local, nu la nivel national, intreband retoric ce legatura ar avea cu acest subiect un locuitor din Bucuresti, Suceava sau Constanta.

Basescu, la TVR: Cel mai mare risc este sa ai o tara care nu se poate apara - Live text

Presedintele nu a comentat replica data de moderatorul emisiunii, care a spus ca este o chestiune de patrimoniu national si de mediu, spunand insa ca acum este dezastru in zona respectiva, nu dupa ce se va demara exploatarea de catre Gold Corporation.

"Acolo e un dezastru acum, sa vedeti Arieselul, care e poluat si de la Rosia Poeni si de la Rosia Montana(...)Am cerut guvernului sa aiba curaj sa ia decizii, nu numai la Rosia Montana, mai sunt cel putin doua zone cu o prezenta multumitoare a aurului. Trebuie reluata in forta exploatarea de cupru, de uraniu, de titei. (...)Avem resurse, trebuie exploatate ca sa trecem mai usor perioada de criza, care eu cred ca se va intinde pe termen mediu, 2-3-4 ani", a declarat seful statului.

Acesta le-a cerut inca o data membrilor Executivului sa aiba "curaj sa ia decizii", aducand in discutie inclusiv problema Rompetrol cat si a certificatelor de emisii de carbon.

"Problema Rompetrol trebuie clarificata(...) trageti o concluzie cu investitorul kazah, ii tineti si pe ei in dificultate si exista rirscul sa luati tot mai putin. Nu vreau sa se repete ca la certificatele CO2. Atata le-a fost frica sa ia o decizie pana am ajuns sa nu le mai putem vinde", a reamintit presedintele.

Traian Basescu a mers chiar mai departe in intentia sa de a impinge Guvernul sa ia anumite hotarari.

"La un moment dat o sa le cer sa plece daca nu iau decizii", a avertizat presedintele, explicand ca e necesara mai multa fermitate din partea executivului in actualele conditii, in care sunt doar 4,2 milioane de salariati, din care 1,2 milioane bugetari, si multe milioane de asistati sociali.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...