Basescu, la Ziare.com: Nu am invins sistemul ticalosit, dar nici el pe mine

Sambata, 21 Noiembrie 2009, ora 23:37
10274 citiri
Basescu, la Ziare.com: Nu am invins sistemul ticalosit, dar nici el pe mine
Foto: Ziare.com

Presedintele Traian Basescu recunoaste ca desi nu a fost invins de "sistemul ticalosit" nici el nu a reusit sa il invinga, la randul lui, si ii invita pe romani sa voteze duminica in cunostinta de cauza, fie pentru a preda Romania oligarhilor, fie pentru a o lasa cetatenilor.

Invitat la televiziunea Ziare.com, seful statului si-a spus punctul de vedere legat de cateva dintre cele mai importante teme de campanie, a raspuns la cateva intrebari incomode si a facut cateva recomandari contracandidatilor sai.

Traian Basescu s-a aratat convins ca Monica Macovei va reveni in prim-plan mai devreme sau mai tarziu, i-a recomandat lui Crin Antonescu mai multa consistenta electorala si a spus despre sine ca este "cea mai buna oferta", avertizand ca "marii moguli il vor subjuga pe Mircea Geoana in exercitarea mandatului".

Iata cateva dintre principalele subiecte de discutie abordate cu cititorii Ziare.com.

Am ramas loial celor care m-au ales

"Nici eu nu am crezut ca este atat de greu sa schimbi Romania. Sistemul ticalosit, pe care il acuzam in campania din 2004, nu a reusit sa ma infranga desi se manifesta cu toata virulenta pe televiziunile mogulilor. Trebuie sa recunosc ca nici eu nu am reusit sa il inving dar raman consecvent. Pana la urma o sa il inving pentru ca Romania trebuie sa fie a romanilor si nu a catorva oameni cu bani si cu interese.

Nu am avut nevoie sa ma prezinte frumos la televizor. Am preferat sa raman loial celor care m-au ales. E mai bine sa ai curaj sa mergi in fata romanilor si sa le spui ce gandesti decat sa te duci in fata lor cu constiinta incarcata ori ca i-ai facut lui Vantu favoarea de a-i da Posta, ori ca ai oprit dosarul lui Dinu Patriciu din instanta ori ca i-ai dat lui Voiculescu minele de sare sau ca l-ai lasat pe Patriciu sa devina din nou un magnat al combustibililor dandu-i Romgaz".

Obiectivul meu este Romania, obiectivul lor este "Jos Basescu!"

Legat de campania dusa de toti ceilalti contracandidati la adresa sa, seful statului a raspuns prezentand analiza facuta recent de cotidianul Gandul in care se arata ca cel mai des cuvant folosit de Traian Basescu in aceasta campanie a fost "Romania", in timp ce Crin Antonescu si Mircea Geoana au folosit cel mai des cuvantul "Basescu".

"Asta ne si deosebeste. Obiectivul meu este sa candidez pentru a continua reformele pe care le-am inceput in primul mandat, obiectivul lor este unul simplu :'Jos Basescu'". Cred ca va castiga ratiunea.

Sigur, nu poti sa ajungi in situatia de a fi candidat la presedintie fara sa ai calitati. Si Mircea Geoana si Crin Antonescu si Sorin Oprescu sunt oameni care au calitati. Acest lucru face si decizia electoratului mult mai dificila", a raspuns seful statului.

Cine il sustine pe Crin Antonescu?

"In primul rand il sustine electoratul liberal. Este un politician care atunci cand va dobandi mai multa consistenta... experienta m-a invatat ca dincolo de capacitatea de a fi polemic trebuie sa ai si consistenta pentru a fi credibil intr-o campanie electorala, vorbesc de program credibil.

Cred ca domnul Crin Antonescu va fi in continuare una din marile personalitati ale politicii romanesti, chiar daca probabil, si nu ii doresc acest lucru dar nu pot sa nu fiu realist, probabil nu va intra in turul doi, il va depasi Mircea Geoana".

Monica Macovei va reveni mai devreme sau mai tarziu

"Moderatia este o lectie a primului mandat. Sa iti indeplinesti angajamentele nu tine numai de tine. Intr-un stat democratic trebuie sa coagulezi in anumite directii si guvern si majoritate parlamentara si vointa presedintelui.

Monica Macovei este o solutie, dar, atunci cand ea a devenit un politician cu care nu s-a putut negocia dosarul in justitie al lui Dinu Patriciu, intelegerea facuta, din pacate, intre PSD si PNL a dus la eliminarea minsitrilor PD si s-a scapat in felul acesta de Monica Macovei. Mai devreme sau mai tarziu ea va reveni".

Trucul cu dosarul Flota

"Dosarul Flota este inchis pentru justitie pentru ca expertiza a aratat ca nu exista niciun fel de pierderi si ea spune foarte clar ca vanzarea navelor, privatizarea, s-a facut de catre FPS. Flota nu era la Ministerul Transporturilor, cand eu am fost ministru, ea a trecut la FPS in 1992.

Trucul care s-a utilizat de catre procurori si Adrian Nastase care a initiat acest dosar inaintea campaniei din 2004: navele au fost privatizate prin licitatie, dupa ce navele s-au vandut, ca si la masini, navele trebuie radiate din Registrul Matricol al Navelor care se afla la Ministerul Transporturilor, prin Capitanie.

La Minister s-a constatat ca nava s-a privatizat, a trebuit ca nava sa nu mai aiba permisiunea sa arboreze pavilion romanesc pentru ca o nava poate sa produca poluari, accidente, coliziuni in mare, accidente la incarcare sau descarcare, care sa genereze daune. Si atunci statul care acorda dreptul de arborare a pavilionului devine si el in mod automat responsabil.

Profitand de aceste ordine de ministru, procurori necinstiti au spus ca, de fapt, am aprobat vanzarea, cand eu am interzis dreptul de a se mai arbora pavilionul romanesc dupa ce navele erau vandute".

Purtator de carnet PCR

"Am fost membru PCR inca din anul IV al facultatii. Poate ceea ce ma deosebeste de cei care au trait din calitatea de membru de partid, care au fost in aparatul de parti, este ca eu am fost un purtator de carnet de partid care n-a trait din asta. Eu am trait dintr-o munca aspra de ofiter de marina comerciala si de comandant de nava.

Ca o curiozitate, la bordul navelor era interzis sa se desfasoare sedinte de partid cand eram in strainatate. Am fost unul din cei 3,5 milioane de purtatori de carnete. Si prin condamnarea crimelor comunismului am adus o reparatie pentru toti cei care au considerat ca regimul comunist nu a servit romanilor si Romaniei in evolutia ei".

De ce nu admiteti faptul ca ati pierdut alegerile?

"Pentru ca niciun alergator nu admite ca poate pierde cursa inainte ca ea sa se produca. Iar alergatorul care stie ca este cel mai bun pleaca cu convingerea ca poate castiga competitia. Sunt convins ca sunt cea mai buna oferta pentru romani, sunt cel care nu va face compromisul cu marile grupuri de interese financiare si mediatice si va continua sa serveasca interesul romanilor, chiar daca nu intotdeauna cu succesul pe care si l-ar dori. Voi merge inainte!

Daca va castiga Mircea Geoana veti avea o Romanie in care presedintele este controlat din spate de Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, de Sorin Ovidiu Vantu, care este unul din marii sustinatori dupa cum vedeti pe Realitatea, de Voiculescu, un alt mare sustinator. Aici nu mai suntem in situatia de a avea dubii, vedem cat de sustinut este Mircea Geoana si vedem cat de nedrept sunt atacat eu de foarte multe ori. Stiti foarte bine ce faceti cu votul dumneavoastra. Marii moguli il vor subjuga pe Mircea Geoana in exercitarea mandatului. Eu va recomand totusi sa lasati Romania romanilor".

Inregistrarea integrala a emisiunii poate fi urmarita AICI

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu dosar Flota, #alegeri 2009, #alegeri prezidentiale 2009, #Basescu Antonescu, #Basescu alegeri prezidentiale , #presedinte