Basescu lauda SRI pentru anticoruptie, dar ataca licitatiile aranjate

Vineri, 23 Martie 2012, ora 14:51
1838 citiri
Basescu lauda SRI pentru anticoruptie, dar ataca licitatiile aranjate
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la prezentarea bilantului Serviciului Roman de Informatii, ca aceasta institutie a avut un rol important in combaterea coruptiei in Romania.

"As remarca un lucru extrem de important si a fost un cuvant folosit si de directorul SRI si de procurorul general - cooperare, a fost una din vulnerabilitatile constatatate in CSAT (...) Rezultatul il vedeti intr-o oarecare masura la televizor - arestare de grupuri de crima organizata, primari, parlamentari.

Sunt 20 de parlamentari care au condamnari in prima instanta, altii asteapta judecata. Cooperarea la care ar trebui sa fie dispus cel mai mare serviciu de informatii a inceput sa dea roade", a spus seful statului.

El a facut un apel la oamenii politici sa tina seama de informarile SRI privind potentiale acte de coruptie si sa-i schimbe pe cei care sunt aproape de a le comite.

"In ceea ce priveste distribuirea de informatii - bilantul anului 2011 ne prilejuieste urmatoarea poza: SRI a pus la dispozitia decidentilor politici de la nivel central si local circa 6.500 de informari, jumatate destinate decidentilor politici de la nivel central, cealalta jumatate, celor de la nivel local - presedinti de Consilii Judetene, primari.

Ce trebuie sa intelegem - fac fara rezerve urmatoarele afirmatii publice - SRI e strucura statului care desfasoara cea mai completa actiune de prevenire a cazurilor de coruptie. De la primele semnale sunt avertizari asupra unei situaii din Maramures, de exemplu, sau Dolj, sau ministerul nu stiu care, si acestea sunt ultimele semnale. Daca decidentul politic ia din timp decizia, nu se mai ajunge la anchete. Cei care nu tin seama de semnale, raspund in fata justitiei.

SRI are o consistenta munca de prevenire a actelor de coruptie, dar e responsabilitatea decidentilor politici sa ia masuri de la primele semnale. Daca decizia de partid e ca e omul nostru si nu-l schimbam, se ajunge la plata facturii. Am vazut intamplandu-se in foarte multe cazuri, dar si cazuri in care oamenii suspecti au fost inlaturati", a mai precizat Basescu.

Mai multa coruptie? Doar descoperita mai multa

"As face o remarca - atmosfera creata e una care parca ar da senzatia ca s-a ajuns la un nivel de coruptie foarte ridicat. Suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de coruptie din perioada postdecembrista, dar suntem la momentul in care institutiile statului la mod real lupta cu discutia si spun ce am spus de un an - "niciun om politic sau din justitie sau orice alta activitate nu mai poate sta linistit".

Statul roman si-a dezvoltat capacitatea de culegere de informatii care fac putin probabil ca acestea sa nu ajunga in fata justitiei (...)apasarea pe acceleratie in fata coruptiei e solutia de descurajare", a declarat Basescu.

Unde sunt problemele la licitatiile mari

Traian Basescu a vorbit si de utilizarea fondurilor europene, spunand ca exista probleme la licitatiile pentru contracte mari.

"Senzatia pe care o am e ca la contractele mari fraudele mari nu se fac la desemnarea castigatorului. De exemplu, la calea ferata, sau drumuri, comisiile sunt foarte mari, e greu de creat influente.

Licitatiile mari sunt foarte greu de falsificat. Insa trebuie data atentie pe alte 2 zone, e si un semnal public pentru amatori. Senzatia mea e ca intarzierea si actele de coruptie apar dupa desemnarea castigatorului, la negocierea contractelor de executie - se introduc clauze in defavoarea statului.

O alta zona e zona de consultanta, unde domnii consultanti isi fac aranjamente cu constructorii si se trece cu vederea peste lucruri de calitate indoielnica sau nu se vizeaza factura pana cand domnul consultant nu e vizat cu o parte din valoarea facturii, lucru care duce la intarzieri. Suntem una din tarile cu cel mai mare grad de contractare a cheltuielilor, cand venim la decontare, apar foarte multe probleme.

(...)Perioada pana la semnare trebuie scurtata la 7-10 zile", a mai spus Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Basescu SRI coruptie, #Basescu SRI licitatii , #presedinte