Basescu le raspunde romanilor din Timoc care acuza Bucurestiul ca i-a lasat balta (Video)

Miercuri, 17 August 2016, ora 07:36
5827 citiri
Basescu le raspunde romanilor din Timoc care acuza Bucurestiul ca i-a lasat balta (Video)
Foto: Facebook/Dan Tanasa

Presedintele Partidului Miscarea Populara, Traian Basescu, a declarat, marti, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, ca Romania are o "parghie puternica" sa blocheze intrarea Serbiei in Uniunea Europeana, daca nu respecta drepturile romanilor.

Fostul presedinte a spus ca este posibil ca Romania sa nu ratifice acordul de intrare a Serbiei in UE, pana cand acest stat nu va respecta punctele din protocolul semnat cu tara noastra privind drepturile minoritatii romanesti care traieste in aceasta tara.

El a precizat ca Romania a blocat semnarea acordului de asociere a Serbiei la UE, pana cand nu s-a semnat un document prin care autoritatile sarbe recunosteau drepturile pe care trebuie sa le acorde minoritatii romanesti.

Presa sarba: Ce bete in roate ar pune Romania vecinilor care vor sa intre in UE

Desi exista, acest acord nu este insa urmarit de autoritatile de la Bucuresti, iar in Serbia nu este respectat.

"Acum raspund si celor veniti din Timoc. Este clar ca el nu este urmarit de Bucuresti si este foarte clar ca Bucurestiul nu pune niciun fel de presiune", a sustinut presedintele PMP.

In opinia acestuia, singurul lucru care mai poate fi facut pentru acordarea drepturilor recunoscute minoritatii romanesti din Serbia este ca Romania sa nu ratifice acordul de intrare a Serbiei in UE, daca protocolul nu va fi respectat.

Basescu a promulgat legea ce acorda Serbiei statutul de candidat la UE

Romania, avertisment catre Serbia: Respectati drepturile minoritatii romane

"Este posibil ca Romania sa reactioneze, dupa ce a facut suficiente interventii, pana cel putin mi-am terminat eu mandatul, sa reactioneze la momentul terminarii negocierilor si sa nu ratifice acordul de intrare a Serbiei in UE pana cand nu respecta toate punctele din protocol. Eu stiu acest protocol, stiu conditiile in care a fost semnat si este o obligatie creata pentru Belgrad. Deci aici Romania are o parghie foarte puternica, la momentul potrivit sa blocheze intrarea Serbiei in UE daca nu respecta integral protocolul", a conchis Traian Basescu.

Luni, reprezentantii minoritatii romanesti din Serbia si din alte tari au criticat autoritatile romane pentru lipsa de interes fata de romanii din afara frontierelor.

Reprezentantul comunitatii romanilor din Voivodina, Daniel Magdu, a sustinut ca relatia cu Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) este "inexistenta", iar Predrag Balasevici, presedintele Partidului Neamului Romanesc din Serbia, a spus ca statul roman nu a sprijinit niciodata romanii din Valea Timocului, iar diplomatii romani au facut mult rau romanilor din aceasta tara si Romaniei, cerand retragerea acestora.

In Valea Timocului, traiesc aproximativ 300.000 de romani/vlahi si sunt cei carora nu li s-a recunoscut niciun drept, ei neavand scoli si presa in limba romana, si nici dreptul de a-si construi biserici.

Contactati de Ziare.com, Eugen Tomac (PMP), deputat de diaspora in colegiul nr.3, care ii include si pe romanii din Serbia, si senatorul Ben-Oni Ardelean (PNL), presedintele grupului parlamentar de prietenie cu Serbia, au confirmat existenta problemelor grave cu care se confrunta romanii din Valea Timocului si au propus cateva solutii. Iata ce-ar putea face Iohannis si Parlamentul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Basescu romani Serbia, #Basescu Serbia aderare UE , #presedinte