Basescu le transmite maghiarilor, de ziua lor, ca trebuie sa fie mandri ca sunt romani

Luni, 15 Martie 2010, ora 14:13
5044 citiri
Basescu le transmite maghiarilor, de ziua lor, ca trebuie sa fie mandri ca sunt romani
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu le transmite maghiarilor din Romania, cu ocazia Zilei de 15 Martie, ca trebuie sa fie mandri de calitatea lor de cetateni romani, aratand ca s-au facut pasi ireversibili in privinta drepturilor minoritatilor, garantate in Constitutie si prin Tratatul de la Lisabona.

Seful statului se adreseaza "concetatenilor maghiari", carora le transmite ca intelege si respecta sentimentul de mandrie pe care acestia il simt sarbatorind Ziua maghiarilor de pretutindeni.

La multi ani maghiarilor de pretutindeni!

"Ziua de 15 martie este comemorata ca ziua de sarbatoare a maghiarilor de pretutindeni asa cum Ziua Nationala a Romaniei este un moment emotionant pentru fiecare roman, indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla", se arata in mesajul presedintelui.

"In acelasi timp, cred ca trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora. Daca in perioada dictaturii comuniste drepturile omului, intre care si drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, au fost nesocotite, in ultimii 20 de ani s-au facut pasi ireversibili in constructia unei societati democratice si pluraliste, unde drepturile minoritatilor sunt garantate chiar prin Constitutie si mai nou prin Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene care se intemeieaza inclusiv pe respectarea drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor nationale", mai transmite Presedintia.

Seful statului arata ca prezenta reprezentantilor maghiarilor in Parlamentul Romaniei, in administratiile locale si chiar in Guvern, reprezinta garantia ca relatiile interetnice din Romania vor continua in aceeasi sfera a normalitatii.

Basescu subliniaza ca in contextul in care Romania si Ungaria fac parte din aceeasi familie europeana, asumarea acestei triple identitati si mandrii, de a fi maghiar si cetatean roman, dar si european totodata, a devenit mai usoara si mai naturala decat a fost vreodata in istorie. "Toate acestea sunt necesare pentru o reala consolidare a democratiei atat in Romania cat si in Ungaria, pentru a sterge toate urmele vechiului regim puternic centralizat comunist", a precizat presedintele.

Traian Basescu le-a urat maghiarilor din Romania fericire si bunastare. El le-a mai transmis si sa aiba incredere intr-un viitor european mai bun, alaturi de toti ceilalti cetateni romani.

Opinii: 15 Martie 1848 - Revolutia Maghiara

Basescu a laudat, totodata, poporul maghiar, care a dovedit in decursul istoriei ca este un popor care a luptat pentru libertate.

"Revolutia, inceputa pe 15 martie 1848, a intrunit un larg consens in societatea vremii si a fost sustinuta de cele mai luminate personalitati ale epocii, uneori chiar cu pretul vietii, cum a facut-o poetul Petofi Sandor. Si astazi, ideea de modernizare a statului ramane dorinta majoritatii cetatenilor, asa cum reiese si din rezultatul referendumului din noiembrie 2009, iar vointa poporului, asa cum ne demonstreaza exemplul revolutiei pasoptiste este de neinfrant", mai precizeaza seful statului in mesajul sau.

Sute de maghiari isi sarbatoresc ziua in oarsele Romaniei

Maghiarii din toata tara organizeaza, luni, activitati prin care sa comemoreze Ziua Maghiarilor de pretutindeni.

La Cluj, peste 500 de maghiari, majoritatea tineri, au pornit, luni, din fata Institutului de Teologie Reformata in mars spre Biserica Sfantu Mihail, marcand inceputul manifestarilor ocazionate de sarbatoarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, arata NewsIn.

Participantii la mars, majoritatea dintre ei imbracati in costume populare si cu cocarde la piept, au purtat steaguri ale Ungariei, ale tinutului Secuiesc, ale Miscarii "Cele 64 de comitate", precum si steaguri istorice maghiare.

Printre participanti s-au numarat si patru reprezentanti ai Plutonului Secuiesc al Garzii Maghiare, imbracati in uniforma acestei organizatii - sapca neagra, pantaloni si bocanci negri, precum si o geaca de fas neagra -, care au avut la ei o pancarta pe care scria in maghiara "Tinutul Secuiesc nu este Romania". Tinerii au refuzat sa vorbeasca cu presa.

Printre participantii la mars s-a numarat consulul Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagy Matyas, presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, precum si Cseke Attila, ministrul Sanatatii. Acesta a afirmat ca ziua de 15 martie este cea mai importanta sarbatoare a comunitatii maghiare.

Maghiarii cer autonomie pentru toate regiunile istorice din Romania

"Ziua de 15 martie este o zi a tuturor maghiarilor cre se sarbatoreste nunumai in Ardeal, dar in toate partile unde sunt maghiari. Este evenimentul, daca vreti, cel mai important al anului, din punctul de vedere al comunitatii, arata acea solidaritate de care avem nevoie pe tot parcursul anului, intre toate generatiile din aceasta comunitate", a afirmat ministrul.

De la ora 18:00, mai multe organizatii de tineret vor prezenta un program de sarbatoare in fata Casei Matia, casa natala a Regelui Matei Corvin, iar de la ora 19:00, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj va fi prezentata piesa de teatru "1848, o stea" care dureaza circa o ora si este pus in scena de Boer Ferenc si Ansamblul Tarisznyas.

In judetul Cluj manifestatii pentru sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni mai sunt organizate in comuna Savadisla, in orasul Huedin si in municipiile Dej si Gherla.

200 de politisti, jandarmi si politisti comunitari asigura paza si pastrarea ordinii publice pe parcusul zilei in judetul Cluj.

Si la Targu Mures, etnicii maghiari din toata tara sunt asteptati la Statuia Martirilor Secui luni seara la ora 16:00. Si-au anuntat prezenta toti liderii maghiari indiferent de apartenenta politica. Vor rosti alocutiuni Marko Bela si ministrul Mediului, Laszlo Borbely, dar si alti lideri maghiari din Harghita si Covasna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Traian Basescu mesaj maghiari, #Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, #revolutia maghiara, #maghiara limba oficiala Romania , #presedinte
Comentarii
Poza constantin_ion007
constantin_ion007
rank 5
...cititi cu atentie ce declara traian basescu :"In acelasi timp, cred ca trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora"