Basescu: Lipsa statului de drept si coruptia, riscuri la securitatea nationala. Uitati-va la Ucraina

Sambata, 17 Mai 2014, ora 11:33
5524 citiri
Basescu: Lipsa statului de drept si coruptia, riscuri la securitatea nationala. Uitati-va la Ucraina

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca in Romania nu s-a renuntat la politizarea institutiilor, in special a celor guvernamentale, si ca Ucraina reprezinta un exemplu al unui stat bogat care poate fi distrus de coruptie.

"Nu putem spune ca Romania e un stat de drept pentru ca partidele n-au renuntat la politizarea institutiilor, in special a celor guvernamentale. Acest lucru nu se poate petrece peste noapte, dar trebuie sa existe o vointa politica si sa fie numiti oameni valorosi in fruntea lor. Lipsa statului de drept si coruptia ne imping si in alte zone: riscuri pentru securitatea nationala.

Ucraina sa stiti ca e un rezultat al coruptiei crancene care a existat si in timpul Iuliei Timosenko si in timpul lui Viktor Ianukovici. Ucraina a devenit atat de vulnerabila incat Crimeea i-a fost luata fara sa fie tras nici macar un glont, iar estul Ucrainei e in tensiune doar prin prezenta la frontiera a armatei ruse", a declarat seful statului la o dezbatere organizata de Fundatia Miscarea Populara la Alba-Iulia.

Traian Basescu a mai spus ca un stat poate fi distrus de coruptie, astfel ca o tara bogata ca Ucraina a ajuns sa fie "la discretia Federatiei Ruse in primul rand din cauza coruptiei". Presedintele a explicat ca oligarhii rusi au drenat resursele Ucrainei si si-au construit case in Londra, insa nu au fost in stare sa ofere securitate acestei tari.

"Coruptia e o mare vulnerabilitate si asta am scris si in strategia de aparare nationala pe care am trimis-o in 2010 in Parlament si nu a fost aprobata nici in ziua de azi", a punctat Traian Basescu.

Statul roman nu poate functiona doar cu institutiile in care pentru numiri e implicat presedintele, a mai sustinut Traian Basescu, care considera ca ar trebui depolitizate si institutii aflate in subordinea Guvernului, precum ANAF, ASF, directiile sanitar-veterinare si cele din Educatie, in fruntea carora ar trebui sa fie numiti profesionisti, nu oameni politici.

"De 10 ani lupt fara menajamente pentru statul de drept. (...) Depolitizarea e cheia succesului Romaniei", a atras atentia seful statului, dupa ce a mentionat ca exista si unele sisteme care sunt integral corupte, cum ar fi cel de sanatate.

"In acelasi timp trebuie sa recunoastem si un alt adevar: Romania s-a obisnuit sa se autoflageleze. Romania este departe de a fi cea mai corupta tara din UE, dar trebuie sa ne batem toti pentru a schimba aceasta perceptie", a mai spus Basescu.

Biletelul de la care a inceput lupta pe Justitie

De asemenea, Traian Basescu a identificat si momentul in care a inceput lupta politicienilor pe Justitie.

Basescu nu mai vrea sa-l acopere pe Tariceanu

"Primul act care definea modul in care clasa politica judeca Justitia a fost momentul in care Tariceanu (Calin-Popescu Tariceanu, fost premier al Romaniei - n.red.) imi trimitea un biletel in care imi cerea sa il apar pe Dinu Patriciu.

De aici a inceput si cavalcada suspendarilor, toata lumea a sperat ca va scapa de aceasta incurcatura de la Cotroceni, care nu vrea sa numeasca procurori si judecatori la Inalta Curte pe criterii politice, nu vrea ca SIE si SRI sa fie implicate in politica. Din 2010, aceste institutii si-au capatat demnitatea de institutii ale statului, ceea ce e extrem de important", a declarat Traian Basescu.

Citeste si:
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...
Modificările guvernului Ciucă la Codul Rutier: ”Au băgat înapoi toate portițele și șmecheriile de scăpat cu carnetul”
Modificările guvernului Ciucă la Codul Rutier: ”Au băgat înapoi toate portițele și șmecheriile de scăpat cu carnetul”
Cătălin Drulă, liderul USR și fost ministru al Transporturilor, a criticat asupru modificările aduse Codului Rutier de către guvernul Ciucă. Drulă susține că legea a fost...