Basescu: Locuitorii din zona Pungesti-Vaslui sunt urmasi ai razesilor lui Stefan cel Mare

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 13:43
2956 citiri
Basescu: Locuitorii din zona Pungesti-Vaslui sunt urmasi ai razesilor lui Stefan cel Mare

Zona Pungesti ii este binecunoscuta presedintelui Traian Basescu, tatal sau fiind din zona. Locuitorii de la granita judetelor Vaslui si Iasi sunt urmasi ai razesilor lui Stefan cel Mare, spune presedintele.

"Eu cunosc zona. Tatal meu este din Podul Hagiului, un sat amarat la frontiera dintre Iasi si Vaslui. Aia nu e o regiunea oarecare din punct de vedere al pamantului. Traitorii de astazi sunt urmasii razesilor lui Stefan cel Mare. In satul tatalui meu nu s-a putut face colectivizare pentru ca si-au scos hrisoavele de la Stefan cel Mare si au zis ca 'nu va dam pamantul'. Si barbatii satului au cam facut puscarie. Trebuie discutat cu acei oameni", a spus Traian Basescu la Adevarul Live.

Presedintele a acuzat lipsa de comunicare a guvernului privind procesul de explorare si exploatare a gazelor de sist si a cerut ca autoritatile sa explice oamenilor ce inseamna gazele de sist. Presedintele spune insa ca asta ar insemna si recunoasterea minciunilor cu care actualii guvernanti i-au intoxicat pe oameni inainte de alegeri.

"Este o lipsa groteasca de comunicare. Eu cred ca guvernul ar trebui sa faca acest dialog, sa-si recunoasca minciunile. Panza freatica e la o suta de metri, fracturarea e la 4.000, tehnologiile sunt mult mai sigure. Trebuie facut un efort de explicare. Uitati-va in alte locuri din tara. Sunt autorizatii inclusiv pentru Gazprom si nu au fost reactii", a spus Traian Basescu.

Presedintele a oferit si solutii de relaxare a spaimei oamenilor fata de exploatarea gazelor de sist.

"Eu m-as incumeta sa abordez problema si din acest unghi: oamenii trebuie sa li se dea si garantii. Daca se intampla ceva, statul ar trebui sa le garanteze pamant, viata in alta parte. Din redeventa pe care o primeste guvernul, obligatoriu sa se intoarca spre comunitate o suma. Acesti oameni au fost intoxicati cu filme, cu propaganda, au o spaima pentru sanatatea lor, a animalelor lor, a pamantului lor. Eu as garanta cu terenurile de la ADS, pe care statul le are, si sunt foarte bune", a incheiat presedintele Basescu.

Compania amaricana Chevron a primit aprobarile pentru explorarea si exploatarea unui perimetru cu gaze de sist la Pungesti, insa populatia locala, ajutata de simpatizanti din toata tara, a inceput o miscare de protest.

Jandarmeria a intervenit la Pungesti in mai multe ocazii pentru a debloca drumul, efectuand si arestari. In 16 octombrie, la Pungesti au protestat aproape 2.000 de oameni.

Ultimele informatii arata ca Chevron ar fi reusit deja sa-si puna utilajele pentru inceperea explorarii.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: Ziare.com