Basescu: M-a contrariat declaratia lui Juncker. Aceasta abordare a dus si la Al Doilea Razboi Mondial

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 17:04
10698 citiri
Basescu: M-a contrariat declaratia lui Juncker. Aceasta abordare a dus si la Al Doilea Razboi Mondial

Fostul presedinte Traian Basescu s-a declarat "contrariat" de afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a spus ca UE trebuie sa-si restabileasca relatiile cu Rusia, Basescu spunand ca "aceasta abordare a dus si la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, prin cedari succesive".

"Pe mine m-a contrariat declaratia lui Jean-Claude Juncker (...) in care pur si simplu spunea: 'trebuie sa ne apropiem de Rusia si sa nu-i lasam pe americani sa faca jocurile in Europa'. Da, dar Europa nu-si poate garanta singura securitatea. Ori acest mesaj inseamna sa cedam Rusiei tot ce vrea, ca sa stam linistiti. Pai, imi pare rau, dar aceasta abordare a dus si la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, prin cedari succesive", a spus Traian Basescu, sambata, la Colegiul National al PMP, care s-a desfasurat la Sinaia.

Juncker, sfat pentru UE: Sa-si imbunatateasca relatiile cu Rusia, sa nu lase SUA sa "dicteze"

In acest context, fostul sef al statului a spus ca, in opinia sa, ceva "se intampla la Bruxelles, iar Romania nu participa la acele evenimente".

"Cred ca ceva se intampla la Bruxelles, iar Romania nu participa la ceea ce se intampla, din pacate. Romania este putin in afara si neaducerea in dezbatere publica a marilor subiecte este o mare greseala", a mai spus Basescu.

Acesta a adaugat ca PMP trebuie sa-si asume aducerea in dezbaterea publica a unor astfel de subiecte "sensibile".

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, in cursul unei vizite la Passau, in sudul Germaniei, ca este necesar ca Uniunea Europeana sa-si restabileasca "relatiile practice" cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa "dicteze" in aceasta politica.

Juncker critica astfel o declaratie prin care presedintele american Barack Obama cataloga Rusia doar ca "o putere regionala".

"Stiu din conversatiile mele cu (presedintele rus Vladimir Putin) ca el (nu accepta) fraze ca cele de atunci cand (presedintele american) Barack Obama a spus ca Rusia este o putere regionala. Ce inseamna acest lucru? Nu poti sa vorbesti despre Rusia asa", a declarat Juncker joi, intr-o conferinta de presa in orasul german Passau.

Presedintele CE a facut aceste declaratii in contextul in care UE si Statele Unite au impus sanctiuni Rusiei din cauza interventiei acesteia in Ucraina, iar Obama a avut o intalnire glaciala cu presedintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generala a ONU, in septembrie.

"Trebuie, o spun deschis, sa tratam Rusia decent", a mai declarat Juncher. "Rusia trebuie tratata ca un egal", a adaugat presedintele CE.

"Trebuie sa facem eforturi catre o relatie practica cu Rusia. Nu este sexi, dar asa trebuie sa facem, nu putem continua asa", a declarat, citat de BBC, seful Comisiei in aceasta vizita in sudul Germaniei.

Occidentul a impus restrictii in eliberarea vizelor si blocarea averilor a zeci de oficiali rusi de rang inalt.

Sanctiunile au restrictionat, de asemenea, accesul Rusiei la credite bancare occidentale, la tehnologie indistriala si in sectoarele apararii si energetic. Ca raspuns, Moscova a impus embargouri asupra celor mai multe importuri de alimente si bauturi occidentale.

Citeste si:
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Penelistul Dan Motreanu, despre Klaus Iohannis: Mi-aş fi dorit să fie mai implicat la numirea anumitor miniştri
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu a declarat, sâmbătă, 4 decembrie, că şi-ar fi dorit ca preşedintele Klaus Iohannis că nu s-a implicat în numirea unor miniştri în guvernele conduse de...