Basescu: "Majoritatea" si-a spus: "le-o dam noi la astia care au castigat"

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 21:57
2664 citiri
Basescu: "Majoritatea" si-a spus: "le-o dam noi la astia care au castigat"

Presedintele Traian Basescu a declarat ca votul de la alegerile parlamentare din 2008 a stabilit ca PD-L are cele mai multe mandate in Parlament, aratand ca va respecta acest vot cat timp va fi presedinte si va desemna premierul de la acest partid, daca Lucian Croitoru nu trece de Parlament.

Intrebat daca pana in 2012, in cazul in care nu vor avea loc alegeri anticipate, premierul va fi dat de PD-L, Basescu a raspuns: "In mod normal asta a spus votul din 2008, ca partidul cu cel mai mare numar de mandate este PD-L".

"Cata vreme voi fi presedinte, voi respecta votul din 2008, iar acum am facut o mare concesie", a declarat Basescu la postul public de televiziune, vorbind despre cutuma politica ce stabileste ca primul-ministru este desemnat de presedinte din randurile partidul cu cel mai mare numar de mandate in Parlament. PD-L are cu trei mandate mai mult decat PSD, in urma votului din 2008.

"Aici am facut o concesie uriasa pe care nu astept sa o aprecieze nimeni", a spus presedintele, referindu-se la desemnarea lui Lucian Croitoru - persoana independenta politic - pentru functia de premier.

Presedintele a subliniat ca in mandatul sau va respecta cutumele politice si nu va accepta sa i se impuna un premier din partea partidelor care nu au castigat alegerile parlamentare.

"Aici am facut o mare concesie pentru ca am acceptat pana la urma, in detrimentul partidului cu cel mai mare numar de parlamentari, concesia catre partidele care au pierdut alegerile. Castigatorul alegerilor este PD-L, care a avut trei mandate mai mult decat PSD. Am facut o concesie pe care nu o voi mai face la o eventuala a doua propunere de prim-ministru. Voi desemna un premier de la PD-L", a repetat seful statului.

"In general, nimeni nu realizeaza 51% in Europa pe sistemele electorale existente. Nicaieri mandatul de formare a Guvernului nu se incredinteaza altcuiva decat partidului cu cel mai mare numar de parlamentari. La noi ne trezim cu o abordare balcanica in care vii si spui: 'Ne adunam noi, cei mai mici, ca nu conteaza ce a votat romanul, conteaza ce stabilim noi cand ne adunam la Grivco la Domnul Voiculescu, si ma duc eu Geoana cu Iliescu si stabilim noi, le-o dam noi la astia care au castigat'", si-a explicat Basescu abordarea.

In contextul in care moderatorul emisiunii i-a pus in vedere presedintelui ca in Parlament majoritatile sunt dinamice, Basescu a spus ca presupune ca nimeni nu iese din votul alegerilor.

"Pentru ca, daca vom calcula asa, PD-L are mai multi parlamentari decat a avut la alegerile din 2008, prin aderenta altor parlamentari. Dar nu iau in considerare aceste cifre, argumentul meu este votul romanilor in 2008", a subliniat Basescu.

Citeste si:
CCR i-a scăpat pe Băsescu și pe Isărescu de procesele cu CNSAS. „Petrov” și „Manole” rămân conspirați
CCR i-a scăpat pe Băsescu și pe Isărescu de procesele cu CNSAS. „Petrov” și „Manole” rămân conspirați
Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat ca fiind neconstituțională ultima modificare a legii în baza căreia funcționează Consiliul Național de Studiere a Arhivelor...
Prăjiturile cu nume de politicieni inventate de români. Rețeta detaliată pentru cei care vor să gătească acasă "Șuvița lui Băsescu"
Prăjiturile cu nume de politicieni inventate de români. Rețeta detaliată pentru cei care vor să gătească acasă "Șuvița lui Băsescu"
În lipsa de inspirație, de dragul vreunui politician sau poate din antipatie, de-a lungul timpului câțiva români au inventat deserturi pe care le-au denumit folosind nume celebre la momentul...