Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: Medicilor corupti li se diminueaza raspunderea penala! Legea, retrimisa la Parlament

Luni, 14 Iulie 2014, ora 16:19
3249 citiri
Basescu: Medicilor corupti li se diminueaza raspunderea penala! Legea, retrimisa la Parlament
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului sa reexamineze legea privind aprobarea OUG 2/2014, care se refera la reforma in domeniul sanatatii, apreciind ca, prin scoaterea din categoria de functionar public, medicilor corupti li se diminueaza raspunderea penala.

In cererea adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, presedintele face referire la articolul I pct. 38 al legii, care prevede ca "avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia".

"Prin aceasta modificare a Legii nr. 95/2006 medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale (...) Astfel, prin modificarile operate de Articolul I pct. 38 al legii transmisa spre promulgare, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale.

Daca asemenea fapte nu ar fi descurajate prin mijloacele dreptului penal, valorile fundamentale, ocrotite de Codul Penal, valori de rang constitutional, precum statul de drept, democratia, respectarea Constitutiei si a legilor, care sunt consacrate, prin Articolul 1 alin. (3) si (5) din Legea fundamentala, printre valorile supreme, ar fi incalcate", sustine presedintele Traian Basescu.

Totodata, presedintele subliniaza faptul ca "prin aceste prevederi legiuitorul afecteaza protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante".

"Politica penala a statului trebuie sa fie aceea de a intensifica eforturile in scopul adoptarii unor acte normative in materia combaterii coruptiei, care, printre altele, sa prevada incriminarea coordonata a tuturor infractiunilor de coruptie, nu de a submina aceste eforturi prin scutirea ori diminuarea raspunderii penale a anumitor categorii socio-profesionale", mai sustine presedintele.

In plus, seful statului remarca faptul ca medicii ar primi astfel un statut juridic distinct privilegiat, sub aspectul raspunderii penale, lucru ce contravine principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor consacrat de Constitutie.

"Totodata, astfel de modificari contravin angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale si europene, precum si recomandarilor Comisiei Europene privind Programul national de reforma al Romaniei pentru anul 2014", se mai arata in solicitarea adresata de presedinte Parlamentului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Basescu ordonanta medici coruptie, #Basescu reexaminare ordonanta medici, #medici ordonanta raspundere penala , #presedinte