Basescu: Mentinerea lui Daniel Morar nu e conditie obligatorie

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 23:35
1672 citiri
Basescu: Mentinerea lui Daniel Morar nu e conditie obligatorie

Presedintele Traian Basescu sustine ca mentinerea lui Daniel Morar la sefia DNA nu este o conditie obligatorie pentru ridicarea monitorizarii CE pe justitie, dar ca ar fi o eroare inlocuirea sa in conditiile in care Comisia apreciaza activitatea Directiei pe care acesta o conduce.

Seful statului a declarat, luni, la TVR, ca sansele ca Romania sa scape de monitorizarea Comisiei Europene pe justitie sunt minime daca nu noile Coduri nu vor fi adoptate si nu vor intra in vigoare si daca nu vor disparea ingerinta politicului in justitie.

"Asta ar insemna, si rog sa nu fie interpretata o sageata la adresa lui Adrian Nastase care, cel putin dupa parerea mea, exagereaza cu afirmatiile publice, dar niciun dosar nu mai trebuie retinut de Parlament. Cei care se pot pronunta vinovat/nevinovat sunt judecatorii, cei care pot hotari daca fac urmarire penala sau nu sunt procurorii", a aratat Basescu.

In ceea ce priveste mentinerea lui Daniel Morar in functia de procuror-sef al DNA, Basescu a spus ca nu este o conditie obligatorie. "Nu este o conditie obligatorie, dar ar fi o eroare ca, atunci cand ai o institutie despre care cei care te monitorizeaza spun ca functioneaza bine, tu sa spui "Nu, pun alt sef!". Iar raportul tehnic apreciaza activitatea procurorului-sef al DNA", a spus Basescu.

"Pentru ce nu vreau sa am continuitate intr-o zona in care cei care ma monitorizeaza spun ca e in regula? Credeti ca daca Morar ar fi fost manipulat politic nu s-ar fi observat imediat la Bruxelles? Sunt oameni cu prea multa experienta, dar cand au venit si au facut controalele la DNA au venit si au vazut si continutul dosarelor si si-au dat seama ca sunt fapte, si nu decizii politice", a explicat seful statului.

Totusi, presedintele a spus ca va vedea ce propuneri va face ministrul justitiei pentru sefia DNA, in contextul in care liderul PSD Mircea Geoana a sustinut, la randul sau, o nevoie de "primenire" a Directiei.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, miercurea trecuta, ca cel mai probabil Daniel Morar va fi propunerea sa pentru sefia DNA, precizand ca va face o noua propunere pentru functia de procuror sef al DNA in maximum doua saptamani.

Predoiu a spus ca a sosit timpul sa fie numiti oameni cu mandat intreg. Ministrul a mai afirmat ca vineri se va consulta cu procurorul general, Laura Kovesi.

Prima sa propunere, Monica Serbaescu, a fost respinsa de seful statului anul trecut.

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, intr-un interviu publicat in editia de luni a Evenimentului Zilei, ca perpetuarea acelorasi procurori pentru o perioada lunga de timp este "nesanatoasa ca principiu".

"Dincolo de cat de bun ar fi sau nu ar fi domnul Morar, n-am nimic cu dansul, face treaba buna probabil, cred ca ciclul de patru ani trebuie respectat pentru o functie de o astfel de importanta si care a mai si intrat in dezbaterea politica.

Nu mai gasim alt sef bun de DNA in Romania?", a declarat Geoana, adaugand ca "ar fi firesc" ca PSD sa-i ceara ministrului Justitiei sa gaseasca o alta persoana pentru sefia DNA. "N-am nicio problema ca domnul Morar sa ramana pana la raportul de tara, ca sa nu existe discontinuitate.

Dar, in asteptarea unui raport de tara, sa ii dai inca patru ani de mandat (trei, n.r.), mi se pare exagerat. Nu pentru ca e vorba de dansul, ci pentru sanatatea sistemului", a mai spus Geoana.

Citeste si:
Traian Băsescu, la un pas de a fi evacuat din vila de protocol. Termenul a expirat de două zile
Traian Băsescu, la un pas de a fi evacuat din vila de protocol. Termenul a expirat de două zile
Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) tramsmite, miercuri, 25 mai, într-un comunicat oficial, că luni a expirat termenul în care fostul...
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila de protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
De ce nu s-a mutat încă Traian Băsescu din vila de protocol: ”Sper să fie o plecare civilizată”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ieşirea din vila de protocol, că nu s-a mutat încă pentru că nu este gata apartamentul pe care l-a achiziţionat. El a mai spus...