Basescu: Mi se pare in neregula decizia CCR de a defrisa de atributiuni ANI

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 17:40
2168 citiri
Basescu: Mi se pare in neregula decizia CCR de a defrisa de atributiuni ANI
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a precizat luni, la inceputul intalnirii cu liderii Aliantei PSD+PC pe tema modificarii legii ANI, ca a initiat aceste consultari cu partidele pentru a le adresa rugamintea de a adopta in regim de urgenta noul proiect de lege avizat de Guvern cu doar cateva minute inainte de inceperea consultarilor.

"Motivul principal este sa va adresez rugamintea ca in regim de urgenta proiectul de lege pe care Guvernul il va transmite astazi sa fie analizat cu atentie in interval de 10 zile, sa restabilim functionarea ANI, pentru ca impactul nefunctionarii Agentiei in raportul pe vara in conformitate cu Mecanismul de Cooperare si Verificare va fi major. Este o rugaminte, sa raspundem obligatiei contitutionale de a ne conforma cerintelor aderarii", a declarat presedintele la inceputul consultarilor cu liderii Opozitiei.

Guvernul a avizat proiectul de lege privind functionarea ANI

Presedintele PSD, Victor Ponta, s-a aratat vizibil surprins de aceasta solicitare, in conditiile in care textul avizat luni de Executiv nu fusese adus la cunostinta Parlamentului si nu ajunsese inca nici la Cotroceni, lucru recunoscut de presedinte. "Domnule presedinte, dumneavoastra aveti textul Guvernului?", l-a intrebat Ponta pe presedinte. "Cred ca la ora asta este transmis deja spre Parlament, daca reusesc sa ia si un aviz al Consiliului Legislativ", a raspuns Basescu. Liderul PSD a continuat: "Si atunci, iertati-ma, cu noi va consultati pe textul acesta sau vreti sa aflati si opinia noastra?".

"Nu, pe dumneavoastra domnule presedinte vreau sa va rog ca partidul dumneavoastra, pentru ca este vorba de Parlament, si din cate stiu sunteti partid parlamentar...", a replicat, la randul sau, presedintele Basescu. A fost intrerupt de Ponta, care a afirmat: "Inca mai suntem". Presedintele a intrebat apoi: "Putem discuta serios?".

"Nu va cer sa il adoptati asa cum il emite guvernul. Parlamentul are doua camere, se vor pronunta, se va discuta in comisii, singura mea dorinta este sa fie adoptat in zece zile", a explicat seful statului.

Presedintele a mai explicat ca nu va raspunde solicitarii PSD de a discuta si pe tema Legii Functionarului Public, declarata de asemenea neconstitutionala, deoarece nu este in masura sa se pronunte pe aceasta tema.

"Eu nu sunt in masura sa ma pronunt pe alte chestiuni decat pe ANI legat de compelxitatea a ceea ce s-a intamplat, legat de implicatiile deosebite pentru Romania. Legea ANI a trecut prin Parlament, a fost sustinuta de intreg spectrul politic, iar acum intreg obiectivul din Mecanismul de Verificare si Cooperare s-a prabusit", a subliniat Traian Basescu.

"Personal, trebuie sa va spun ca mi se pare in neregula decizia CCR de a defrisa de atributiuni ANI, pentru un singur motiv: nu e o institutie care functioneaza pentru toti cetatenii Romaniei, ci doar pentru cei care vor sa ocupe functii inalte si care atunci cand vin si candideaza stiu ca trebuie sa isi supuna controlului public averea. Iata ca o optiune volutara a celor care ne aflam in politica e considerata ilegala de CCR", a subliniat seful statului.

In aceste conditii, presedintele PSD a replicat "nu ne vom opune la nimic cu conditia sa fie constitutional" si a precizat ca partidul pe care il conduce va tine cont, in modificarea legii ANI, in primul rand de motivarea Curtii Constitutionale a deciziei de a declara neconstitutionale doua capitole din legea respectiva.

Din delegatia PSD+PC la consultarile de luni de la Palatul Cotroceni au facut parte Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ioan Chelaru, Daniel Constantin si Bogdan Ciuca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#consultari Basescu PSD ANI, #consultari partide Cotroceni, #Agentia National de integritate , #presedinte