Basescu: Moldova nu poate intra in UE cu conflictul inghetat Transnistria

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 17:13
2856 citiri
Basescu: Moldova nu poate intra in UE cu conflictul inghetat Transnistria
Foto: Unimedia

Presedintele Traian Basescu a spus, miercuri, ca Republica Moldova nu poate intra in Uniunea Europeana "cu un conflict inghetat pe teritoriul sau", facand referire la situatia din Transnistria, si a vorbit despre perspectivele europene ale vecinilor Romaniei.

"Nu poate intra in Uniunea Europeana cu un conflict inghetat pe teritoriul sau. Statutul UE nu permite importul de conflicte pe teritoriul sau. Va trebui rezolvat acest conflict", a declarat seful statului, intr-un interviu pentru Unimedia.info.

Totodata, presedintele a explicat ca formatul de negociere "5 + 2" ar trebui inlocuit cu unul din care sa faca parte, pe langa Chisinau, Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite: "Chisinaul nu poate lipsi, dar Tiraspolul nu are ce cauta in formatul de negociere".

Basescu, elevilor de la liceul romanesc din Tiraspol: Sustinem pana la capat integritatea R. Moldova

Traian Basescu a spus ca in Republica Moldova exista si opozitie la integrarea in Uniunea Europeana si in NATO, insa opozitia "ar trebui sa spuna care este solutia de securitate pentru Republica Moldova, daca nu este NATO": "Este extrem de important pentru Republica Moldova sa aiba o optiune ferma pentru propria securitate, pentru ca nu poti discuta despre prosperitatea unui popor daca nu ii asiguri securitatea".

Basescu, ingrijorat pentru R. Moldova: Daca Putin inainteaza, Transnistria e pierduta

Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta - primul pas pentru alipirea la Rusia

Basescu, despre Ucraina: Este exclus un razboi in Ucraina, intram in razboi doar pentru un partener NATO

Referitor la situatia din Ucraina, seful statului a subliniat ca Romania nu se va implica in aceasta tara decat impreuna cu aliatii NATO, apreciind ca, daca se confirma ca Moscova este implicata in "atentatele la securitatea estului Ucrainei", UE ar trebui sa treaca la faza a treia a sanctiunilor, respectiv incetarea oricarui import de gaze din Federatia Rusa, incetarea oricarei relatii politice cu aceasta tara si inghetarea activelor.

Ucraina fierbe: NATO ia masuri. Ce spune Basescu despre implicarea militara a Romaniei

"Este exclus un razboi. Avem niste reguli, iar regulile noastre sunt ca intram in razboi pentru un partener NATO. UE a invatat lectia Crimeii, n-a invatat lectia opririi gazelor in 2008, in schimb a invatat extraordinar de bine lectia Crimeii. In 5-6 ani, UE va avea rezolvata problema dependentei de gazele ruse", a explicat seful statului.

Despre cetatenia moldoveana si Unire: Mi le doresc mult

Legat de unirea Romaniei cu Republica Moldova, presedintele a spus ca ramane un "unionist fara rezerve" si ca ideea reunificarii poate fi vazuta si ca o alternativa pana la un mers indelungat al Moldovei in Uniunea Europeana.

"Daca vreodata veti avea probleme in parcursul catre UE, sunati la Bucuresti si spuneti vreti sa ne unim si se va intampla, dar asta trebuie sa vrea cetatenii Republicii Moldova. In Romania, sentimentul prounionist este in jur de 80 la suta, indiferent cine va fi presedintele Romaniei, indiferent ca la guvernare se va afla un partid de stanga sau de dreapta", a explicat Traian Basescu.

Basescu, despre unirea cu R.Moldova: Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a fi impreuna

Acesta a precizat ca isi doreste mult sa obtina cetatenia Republicii Moldova: "Mi-as dori-o si acum, dar nu stiu daca nu generez cumva si dispute poltiice, dar dupa ce voi termina mandatul, voi face formele necesare de a obtine cetatenia Republicii Moldova. E o dorinta care tine de suflet, as fi mult mai linistit".

La observatia ca si actorul Florin Piersic a obtinut cetatenia, presedintele a raspuns: "E mult mai simpatizat in Republica Moldova", adaugand ca decizia primirii cetateniei depinde foarte mult de rezultatul alegerilor din Moldova.

Cu cine se intelege bine Basescu, dintre politicienii de la Chisinau

Comentand situatia politica din Republica Moldova, Traian Basescu a spus ca Partidul Comunist, condus de Vladimir Voronin, "ar vrea integrarea Republicii Moldova in Uniunea Eurasiatica", adaugand insa ca l-ar vrea pe fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu inapoi in coalitia proeuropeana de la Chisinau, "pentru ca este in mod indiscutabil un proeuropean, dar este si un proroman convins".

Pe langa Mihai Ghimpu, Traian Basescu a mai anuntat ca se intelege bine cu primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, precum si cu fostul premier Vlad Filat.

Cat il priveste pe fostul presedinte Vladimir Voronin, seful statului a mentionat ca nu mai are niciun fel de relatie cu acesta, dar ca i-ar placea sa mai discute cu el: "N-am avut tentatia asta, dar poate nu e o idee rea sa incerc sa reinnod un dialog cu presedintele Voronin".

Totodata, presedintele a spus ca spera ca gazoductul Iasi-Ungheni sa fie gata pana in luna mai si a salutat faptul ca moldovenii vor circula in curand fara vize, in Uniunea Europeana: "E un drept pe care l-ati castigat, pentru ca vi l-ati dorit. Chisinaul a fost foarte istet si a facut o prioritate din acordul pe vize".

Nu in ultimul rand, Traian Basescu a mai afirmat ca inceperea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana ar putea avea loc cel mai devreme in anul 2018, amintind ca procesul de aderare al tarii noastre a durat 14 ani.

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...