Basescu si Timofti, despre provocarile Rusiei: Moscova se respecta prea mult. Voronin a uitat de UE?

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:25
4373 citiri
Basescu si Timofti, despre provocarile Rusiei: Moscova se respecta prea mult. Voronin a uitat de UE?
Foto: Digi24

Presedintii Romaniei si R.Moldova resping, la unison, eventualele provocari ale Rusiei in Transnistria sau Gagauzia, si sustin cu fermitate parcursul european al tarilor lor.

Intr-o conferinta de presa sustinuta de Traian Basescu si Nicolae Timofti dupa intalnirea oficiala avuta cu prilejul vizitei presedintelui roman la Chisinau, acestia au fost intrebati de jurnalisti cum comenteaza provocarile care se inregistreaza in ultima perioada.

"Eu aduc la cunostinta pentru cei care nu cunosc, in R.Moldova sunt forte care promoveaza alte idei decat cele pe care le promoveaza guvernarea(...) Asa numite societati civile, desfasoara actiuni, conferinte, seminarii, promoveaza ideea de schimbare a cursului R. Moldova catre 'uniunea euro-asiatica. Eu, din cate cunosc, nu exista aceasta uniune, se vorbeste despre ea.

Provocari pot fi. Singurul fapt ca se vorbeste, tot actiuni de provocare sunt. Noi o sa rezistam, prin promovarea politicii determinate de programul de guvernare, indreptata spre UE. Si sa reusim!", a raspuns presedintele R.Moldova, Nicolae Timofti.

La randul sau, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a reamintit ca, spre deosebire de tara vecina, in Romania a existat o unanimitate in randul partidelor politice in ceea ce priveste integrarea in Uniunea Europeana.

"Nu am avut niciun fel de opozitie interna la drumul catre UE. Aici se pare ca in ultimele luni apare o opozitie interna", a comentat seful statului roman, subliniind insa ca, pe vremea cand era presedinte, actualul opozant, Vladimir Voronin, vorbea alaturi de el de "drumul european".

"Acum inteleg ca domnul Voronin a uitat ca s-a nascut sau ca are parintii la Dubasari si ca nu a prea putut trece fontiera sa vada mormintele parintilor cand era seful acestui stat... Apar optiuni pe care eu nu mi le pot explica", a declarat Traian Basescu, reiterand ideea ca poporul moldovean este latin si ca cetatenii lui nu au "ochii oblici".

"N-am vazut moldoveni cu ochii oblici, ce sa caute in Uniunea Eurasiatica?! Cetatenii Republicii Moldova sunt la fel ca cei din Romania. Sunt doua tari independente, dar cred ca optiunea de suflet e cea de a reveni acasa, adica in Europa. Europa e si casa Romaniei", a spus seful statului roman.

"Optiunea e spre integrare europeana", a mai subliniat Traian Basescu, adaugand ca si daca unele ONG-uri, care au proliferat in ultimul timp, au optiuni "pro-asiatice", el este convins ca optiunea majoritara a populatiei este pro-europeana.

"Provocari din partea Moscovei? Nu cred. Moscova e capitala unui stat care se respecta prea mult ca sa vina in zona provocarilor realizate, organizate, de stat", a mai sustinut Traian Basescu.

Intrebat ce se va intampla in cazul in care populatia, impartita deja intre cele doua directii, nu va alege parcursul european, Traian Basescu a raspuns: "Va fi optiunea cetatenilor R.Moldova".

"Politicienii primesc un mandat cand sunt alesi, trebuie sa si-l duca la capat. Mandatul Aliantei pentru Integrare Europeana a fost sa ia drumul catre integrarea in UE. Vad ca e un mandat pe care alianta si-l respecta", a afirmat presedintele Romaniei.

Basescu: Romania nu schimba azimutul

Intrebat de un jurnalist cum comenteaza informatiile publicate de Vocea Rusiei, conform carora Romania s-ar reorienta catre Est, Traian Basescu a inceput sa rada.

Vocea Rusiei: Romania se intoarce spre Est. Nu are alta optiune

"Romania nu e o tara izolata, care traieste doar in UE sau NATO. Ne dezvoltam si consolidam relatiile catre toate punctele cardinale", a explicat apoi presedintele, reamintind ca relatia politica dintre Romania si China este "excelenta", dar din punct de vedere economic Romania are un deficit foarte mare, la fel ca si in cazul Rusiei.

"Faptul ca se duce ministrul de Externe sau ca vine Patrushev la Bucuresti nu inseamna schimbare", a mai spus Traian Basescu, subliniind ca noi avem un "azimut ferm" pe care nu il schimbam, si el este dat de "existenta bazelor militare si a scutului american" pe teritoriul Romaniei.

"Credeti ca o astfel de tara isi schimba politica externa de la o zi la alta?", a intrebat retoric Traian Basescu.

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#Basescu Voronin Rusia integrare, #Timofti provocari Rusia Transnistria, #Basescu Vocea Rusiei azimut , #presedinte